Hvis du er interesseret i at opnå de vildeste gaming oplevelser, så er en gamer skærm the way to go! I dag findes der tusindvis af gamer skærme og mange forskellige gaming brands, hvilket gør det svært at vælge den helt rigtige gamer skærm.
Gamingmagasinet har i samarbejde med en IT- og hardware ekspert lavet en test af gamer skærme. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste gamer skærm
Pris: 1.683 DKK
Vinderen i kategorien “bedste gamer skærm i test” er AOC 24″ Skærm 24G2U/BK. Denne 144Hz skærm er perfekt til gaming da den giver et krystalklart billede og er justerbar for maksimal komfort. Skærmen har indgange til både HDMI, DisplayPort og VGA.
Annonce
Bedste billige gamer skærm
Pris: 947 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige gamer skærm” er AOC 24″ Skærm 24B2XH. Denne PC er fra samme mærke som vinderen, men er væsentligt billigere. Skærmen er stadig fantastisk til prisen. Den har ikke DisplayPort, men stadig et godt køb til en evt. anden monitor.
Annonce
Bedste premium gamer skærm
Pris: 3.849 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium gamer skærm” er ASUS 27″ Skærm TUF Gaming. Denne skærm er lige en smule større end de tidligere, og du kan derfor spille på 2560 x 1440 ved 155 Hz med dette produkt. Denne skærm er desuden helt fænomenal da den både har ELMB Sync og G-Sync kompatibel, så du ikke får tearing.
Annonce
Bedste kurvede gamer skærm
Pris: 2.790 DKK
Vinderen i kategorien “bedste kurvede gamer skærm” er Gigabyte 27″ Skærm G27QC. Skærmen fra Gigabyte er den perfekte kurvede skærm. Dette er grundet skærmens 165 Hz og det faktum at den ikke bliver alt for stor men i stedet forstærker spiloplevelsen.
Annonce
Bedste ultra wide gamer skærm
Pris: 4.186 DKK
Vinderen i kategorien “bedste ultra wide gamer skærm” er Samsung 34″ Skærm C34H890WGU. Samsung er markedsledere når det kommer til fjernsyn, og denne skærm kunne lige så godt være et fjernsyn med sin størrelse. Skærmen er til dig, der vil have lov til at se linjerne på bladene i spillet når de falder fra træerne.
Annonce
En gamer skærm defineres som en skærm, der er designet til (eller fungerer godt med) spil. De kommer i forskellige størrelser (typisk mellem 24 og 27 tommer), varierer i funktioner og pris. De to vigtigste ting at kigge efter, når du skal vælge en skærm er refresh rate og responstid. Hvis ikke du spiller med en skærm, som har en høj refresh rate og en lav responstid, så opstår der blandt andet input lag.
En høj refresh rate sikrer dig en høj framerate (fps). I dag er 144hz guldstandarden for refresh rate, som kan tilfredsstille selv den mest kræsen gamer. 1 ms er standarden for responstid.
Det korte svar er JA. Når du spiller med en gamer skærm, er det meget nemmere at spille eSports-spil, Open World spil m.fl. Og det skyldes, at en gamer skærm er udstyret med en høj refresh rate og lav responstid, som sikrer en høj framerate (fps). Så hvis du gerne vil spille CS:GO, Fortnite, League of Legends, PUBG og andre spil optimalt, så anbefaler vi, at du anskaffer dig en gamer skærm.
Der findes mange størrelser af gamer skærme i dag, men hvilken en er bedst til gaming? Det korte svar er, at 24 tommer er den mest komfortabel størrelse at se på. 27 tommer størrelsen bruges ofte til skærme med høje skærmopløsninger (1440p, 2K og 4K). I sidste ende handler det om, hvad du bedst kan lide at se på.
1080p (Full HD)
1080p skærmopløsningen passer super godt til eSports-spil som CS:GO, Fortnite, League of Legends, Overwatch og PUBG. I de her spil har du ikke brug for en høj skærmopløsning, det handler mere om refresh rate (hz) og responstid (ms). Så hvis du bruger meget tid på eSports-spil, hvor man hele tiden skal lave lynhurtige bevægelser, så gå efter en skærmopløsning på 1080p.
1440p, 2K og 4K
Hvis du hellere vil læne dig tilbage og opleve de bedste Openworld, MMORPG, MMO eller RPG spil som Assassin’s Creed Odyssey, Red Dead Redemption 2, The Witcher 3: Wild Hunt og World of Warcraft, så kan det betale sig at købe en gamer skærm med en højere opløsning. Når du spiller ovennævnte spil handler det meget om spiloplevelsen, og en enestående spiloplevelse kommer blandt andet af en høj skærmopløsning.
Nu er vi nået til et punkt, som udelukkende afhænger af dine præferencer. Hvis du ønsker at være i spidsen på konkurrencedygtige spil/eSports-spil som CS:GO, Fortnite, Overwatch, PUBG, League of Legends og Dota 2, så skal du anskaffe dig en gamer skærm med en høj refresh rate (hz) og lav responstid (ms). Vi anbefaler en refresh rate på mindst 144hz og en responstid på maks 1 ms, hvilket er guldstandarderne i eSports-spil.
Hvis du er mere til MMORPG, MMO og RPG spil, så behøver du ikke en ligeså høj refresh rate. Vi anbefaler dog stadig, at refresh raten ligger på minimum 75hz og responstiden er på maksimum 7 ms. Hvis skærmen afviger den nævnte refresh rate og responstid for meget, så vil det gå ud over spiloplevelsen. For selvom at du ikke har brug for den højeste refresh rate og laveste responstid, så vil spiloplevelsen altid blive mere unik, jo flere hertz og jo lavere responstid en skærm har.
Responstid fortæller, hvor hurtig skærmen er til at følge med og opdatere handlinger. For at det ikke bliver alt for kompliceret, vil vi undlade at snakke mere om, hvad der definerer responstid. Vi vil hellere tale om, hvordan responstiden kan afgøre dit valg af gamer skærm.
1 ms eller derunder
Hvis en skærm har en responstid på 1 ms eller derunder, er skærmen designet til eSports-spil som CS:GO, PUBG, Fortnite, League of Legends og Dota 2. Altså spil hvor man konstant laver hurtige bevægelser. Det er vigtigt at skærmen kan følge med de hurtige bevægelser, og derfor er en lav responstid altafgørende i eSports-spil. De professionelle eSports-spillere spiller også med gamer skærme, der har en responstid på 1 ms eller derunder.
Over 1 ms
Hvis en skærm har en responstid over 1 ms, så er skærmen designet til spil, hvor man ikke hele tiden laver lynhurtige bevægelser. Det kan f.eks. være Open World og MMORPG spil som Red Dead Redemption 2, Assassin’s Creed Odyssey og World of Warcraft. I disse spil handler det meget om spiloplevelsen, og derfor vægter man billedkvalitet og paneltype højere end refresh rate og responstid. For at du stadig kan spille nogenlunde uden input lag, må responstiden ikke overstige 7 ms.
Paneltyper er en af de ting de fleste overser, når man vælger en gamer skærm. Panelet er det, du hele tiden interagerer med, og derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige panel. Der findes tre panel teknologier; TN, IPS og VA. Hvert panel har forskellige karakteristika, læs mere om dem nedenfor.
TN panel skærme er de mest populære på grund af prisen. TN panel skærme har typisk en størrelse mellem 21 og 27 tommer og kan f.eks. fås i følgende skærmopløsninger: 1920 x 1080 (Full HD), 2560 x 1440 (QHD) og 3840 x 2160 (4K). Panelets fordele er, at de er billige, høj refresh rate (hz) og lav responstid (ms), hvilket gør panelet idéelt til gaming. Derfor er de fleste gamer skærme udstyret med et TN panel. Ulemperne er, at billedkvaliteten er lav (der er en begrænset farvedybde) og man ser fra en smal synsvinkel.
IPS panelet er blevet meget populært inden for den seneste tid. Dem som køber en skærm med et IPS panel, er dem som vægter billedkvalitet og synsvinkel højt. Et IPS panels fordele er, at billedkvaliteten er bedst (bedste farvedybde) og man ser fra en bredere synsvinkel. Ulemperne er den høje pris og ofte har skærme med et IPS panel lavere refresh rates (hz).
VA panelet minder meget om IPS panelet. IPS er dog det bedste panel, når det kommer til billedkvalitet og synsvinkel. Men VA panelet har også en super god billedkvalitet og bred synsvinkel – bedre end TN. VA panelets fordele er derfor, at du får en høj billedkvalitet og bred synsvinkel til en forholdsvis lav pris. Til gengæld har panelet den ulempe, at panelet ikke findes i særlig mange skærme og ofte har panelet en forholdsvis lav refresh rate.
G-Sync og FreeSync er to teknologier, der har til formål at eliminere skærmrivning og hak, så du hele tiden har lækre glidende og smooth bevægelser. Teknologien er naturligvis brugbar i alle spil, men især eSports-spil som CS:GO og Fortnite, hvor man hele tiden laver hurtige bevægelser.
G-Sync
G-Sync teknologien er udviklet af Nvidia, og kan kun bruges til producentens grafikkort. Teknologiens fordele er, at eftersom hver G-Sync skærm skal leve op til Nvidias strenge krav, så sikrer G-Sync en mere stabil og jævn spiloplevelse sammenlignet med FreeSync teknologien af AMD. Der er dog den ulempe, at teknologien er dyr at implementere i skærme, og derfor ser man ikke så mange G-Sync skærme.
FreeSync
FreeSync teknologien er udviklet af AMD, og kan kun bruges til producentens grafikkort. Teknologiens største fordel er dets åbenhed og den lave pris. Det betyder, at du kan finde FreeSync teknologien i nogle af de billigste gamer skærme. Det vil sige, at selv gamere med et stramt budget kan nyde godt af FreeSync teknologien. Derfor ses FreeSync teknologien også i flere skærme end G-Sync teknologien.
Hvilken teknologi er bedst?
G-Sync er den bedste teknologi, da den er mest konsekvent, effektiv, stabil og giver derfor den bedste spiloplevelse.
Curved (bøjet) gamer skærme er et forholdsvis nyt fænomen. I begyndelsen var curved skærme prissat til uhyre høje priser, men pga. moderne teknologi kan man i dag få en curved skærm til en lav pris. Det betyder også, at producenterne har mere fokus på denne type af gamer skærm, fordi flere har mulighed for at købe dem.
Men det er ikke kun prisen der gør en curved skærm eftertragtet, det er også dens fordele. For ved at bøje skærmens kanter mod dig, opnår du en langt mere livagtig spiloplevelse, det giver dig en bredere synsvinkel, det reducerer reflektion af lys og andet distraherende blænding og det giver mere dybde (altså det frembringer nærmest et 3D lignende billede). Ulemperne er, at en curved skærm forvrænger billedet og den reducerer dit synsområde.
AOC er ligesom de nedenstående brands en prisvindende producent af gamer skærme. Producenten har hovedkvarter i Taiwan. Producenten har i lang tid solgt billige modeller af gamer skærme, som også er blandt de mest solgte og bedst bedømte skærme i 2020.
I 2016 lancerede producenten sin high-end serie af gamer skærme kaldet AOC Agon. Salget af denne serie er gået forrygende, og det forventes, at producenten fremover vil satse mere på at videreudvikle sin high-end serie.
Acer har været en af de førende producenter af gamer skærme i årtier. Virksomheden blev grundlagt helt tilbage i 70’erne. Acer har et bredt og dybt sortiment af PC skærme, da producenten tilbyder almindelige PC skærme til kontorbrug og skærme til gaming. Predator-serien fra Acer – hvilket er virksomhedens high-end gamer skærm serie – er nok en af producentens bedst sælgende PC skærme serier til dato. Acer udvikler også budget gamer skærme heriblandt Acer KG241QP, som ifølge mange anerkendte gaming medier er en af de bedste budget gamer skærme i 2020.
ASUS er heller ikke en ny spiller på markedet, faktisk startede virksomhedens eventyr helt tilbage i 1989. Ligesom Acer har ASUS også et kæmpe sortiment af PC skærme heriblandt gamer skærme. ASUS har i årenes løb skabt og bliver ved med at skabe unikke budget gamer skærme og high-end gamer skærme, som meget få producenter kan konkurrere med.
MSI adskiller sig fra de andre brands ved udelukkende at producere hardware, udstyr og tilbehør til gaming. Alt det MSI udvikler er designet til den seriøse gamer. Det gælder også PC skærme, hvor MSI kun designer gamer skærme-serier. Her kan vi blandt andet nævne deres MAG-serie, som er en meget populær gamer skærm-serie fra MSI.
BenQ har i flere år været en af gamernes foretrukne brands, når det kommer til gamer skærme – hvilket BenQ stadig er! Inden for gamer skærm branchen har BenQ skabt et godt omdømme, fordi producenten udvikler gamer skærme af utrolig høj kvalitet.
Samsung er nogle af de største indenfor home audio og cinema, og med deres skærme har de primært fokuseret på størrelse og billedekvalitet. Prisen afspejler dog ofte at de kan slippe afsted med dyrere produkter.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gamer skærme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Skærmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af gamer skærm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.