Søg
Close this search box.

Gamer skærm

Stor kurvet gamer skærm
Sidst opdateret: marts, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

En gamer skærm er ikke bare en boks, der viser dig en masse billeder. Det er det ultimative værktøj, du som gamer har for at få massevis af fordele og en fordybning i spil, du aldrig vil kunne leve uden igen.

Gamingmagasinet har i samarbejde med en IT- og hardware ekspert Ricki Guldborg lavet en test af gamer skærme. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gamer Skærm Test: Top 5 Bedste Gaming Skærme

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. ASUS 27" TUF VG27AQ1A

Bedste gamer skærm

Pris: 2.495 DKK

ASUS 27″ TUF VG27AQ1A er en fænomenal gamer skærm, der for alvor sætter standarden inden for spilvisning. Med sin imponerende 165Hz opdateringsrate og 1ms responstid leverer den en ultraglat og ubrudt billedkvalitet, der er afgørende i hurtige spil. Denne skærm byder på QHD-opløsning, hvilket sikrer krystalklare detaljer og et bredt visuelt landskab. Den integrerede teknologi mindsker motion blur, og med G-SYNC-kompatibilitet sikres sømløs synkronisering med NVIDIA grafikkort. En prisbelønnet skærm der er et must for enhver seriøs gamer.

Annonce

2. AOC 25" 25G3ZM/BK

Bedste billige gamer skærm

Pris: 1.495 DKK

AOCs 25″ gamer skærm 25G3Zm/BK tilbyder en fremragende balance mellem pris og ydeevne for den budgetbevidste gamer. Med en opdateringsfrekvens på imponerende 240 Hz og en responstid på kun 0,5 ms, sikrer skærmen en glat visuel oplevelse, der er central for konkurrencesprægede computerspil. Det slanke design og de justerbare ergonomiske muligheder gør det nemt at finde den rette betragtningsvinkel, mens Full HD-opløsningen leverer klare og skarpe billeder. Som vinderen af titlen for bedste billige gamer skærm, demonterer den effektivt myten om, at høj ydeevne nødvendigvis følger en høj pris.

Annonce

3. Samsung 32" Curved Odyssey G7

Bedste premium gamer skærm

Pris: 4.599 DKK

Samsung 32″ Curved Gaming Monitor Odyssey G7 er en skærm i premium-segmentet, der lever op til de mest krævende gamers forventninger. Dens WQHD-opløsning og 240Hz opdateringshastighed sikre en jævn og præcis billedgengivelse, hvilket er essentielt i hurtige spil. Med en 1000R kurvature tilbyder skærmen en intens og medrivende spiloplevelse. Odyssey G7’s understøttelse af både G-Sync og FreeSync Premium Pro reducerer hakken og billedrystelser, hvilket bidrager til en forbedret spilpræstation. Det stilfulde design med RGB-belysning afrunder oplevelsen for den kvalitetsbevidste gamer.

Annonce

4. GIGABYTE 34" GS34WQC Curved

Bedste store gamer skærm

Pris: 3.099 DKK

GIGABYTE GS34WQC gamer skærmen imponerer med sit kurvede WQHD-panel, der tilbyder dyb immersion og høj detaljerigdom. Med en opdateringsrate på 120 Hz og en responstid på 1 ms, er skærmen ideel til den passionerede gamer, som søger flydende spiloplevelser uden input lag. Dens brede farvespektrum og kontrastforhold lover intens og levende billedkvalitet. Som en stor skærm på 34 tommer med ultra-wide format forstærker den enhver spilsætning og fordybelse. Vinder af bedste store gamer skærm understreger den sin placering i toppen af markedet.

Annonce

5. ASUS 26.5" ROG Swift PG27AQDM

Bedste gamer skærm med lav responstid

Pris: 7.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gamer skærm med lavest ms” er ASUS 26.5″ ROG Swift PG27AQDM. Ikke nok med at skærmen er 26,5″, kommer den også med OLED. Skærmen har 240 Hz og er i QHD, og med sin 0,03 responstid giver den dig flimrefrie billeder.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gamer skærm

Hvad er en gamer skærm?

Gamer skærm eller gaming skærm er det term vi bruger til let at beskrive skærme der er designet til at give dig en bedre oplevelse i spil. Der er dog meget mere til det, end en titel. Der er nemlig visse krav sat for at det overhovedet kan kvalificere som en gamer skærm. Disse skærme vil være en vis størrelse (som regel enten 24 og 27 tommer) og være mindst i fuld HD. Billederne der bliver vist, skal være skarpe og opdateres hurtigt. Muligvis det vigtigste at kigge på, er opdateringshastighed og responstid, da disse vil hjælpe mest med dine evner i spil. I dag har de fleste gaming skærme endnu flere gode kvaliteter, som du vil opdage i denne artikel.

Hvorfor skal jeg købe en gaming skærm?

Gamer skærm med webcam ovenpå

Gamer skærme er ikke en almindelig skærm med ordet “gaming” foran. De er udstyret med en masse der gør dem til det de er. Der er en masse gode grunde til at investere i en gaming skærm, som ikke bare er et design der passer sammen med alt andet. Som allerede nævnt er opdateringshastighed og responstid noget af det vigtigste for mange spillere. Alle skærme har dette uanset hvad de er lavet til, men ved gaming skærme er disse numre justeret så, du har den bedste oplevelse muligt. Men der er områder som du kun vil se ved gamer skærme. Heriblandt forhøjet farve og sort niveauer, der gør det muligt for dig at se fjender i mørke områder, uden at ødelægge resten af farverne og oplevelsen i spillet. Alt før nævnt gør det mere behageligt at spille, men gaming skærme kan også komme med funktioner der beskytter dit helbred. Mange gaming skærme kommer med forskellige måder at beskytte mod øjenbelastning, ved enten at reducere blåt lys eller reducere skærm blink. 

Hvilken gamer skærm skal jeg vælge?

Det kan være meget svært at vide hvilken gamer skærm du skal vælge. Der er mange faktorer der spiller ind, så tag en ting ad gangen. Start med at find dit budget, da det kan hjælpe dig med reducere mængden af skærme og udvalg. Skærmstørrelse og opløsning er det næste. Gaming skærme har ofte en størrelse på enten 24 eller 27 tommer. Opløsninger du kan vælge imellem, vil ofte være 1920×1080 (FHD) og 2560×1400 (WQHD). Opdateringshastighed og responstid. Opdateringshastighed vil være mellem 60 til 240 hertz, hvor højere er bedre. Responstid vil være mellem 1 og 5 millisekunder, hvor lavere er bedre. Der er ikke nogen nem måde at finde en skærm der passer til dig og alle disse termer vil ikke give meget mening, men bare rolig, i løbet af denne artikel, vil alle termer og funktioner omkring gaming skærme give mening. 

Kombinér gaming skærm med andet gaming udstyr

En gaming skærm kan næsten altid bruges lige ud af boksen. Fastsæt skærmfod og tilsæt strøm og du kan nyde dit nye produkt. Der kan dog være nogle fordele ved at kombinere din gaming skærm med andet udstyr. Der kan være store fordele ved at kombinere din gamer skærm med et gamer bord. Disse borde kan komme med højdejustering, der kan hjælpe dig med at holde hele dig setup ergonomisk. Der er også andet udstyr, som væg ophæng, der vil hjælper dig med holde dit gaming område renere. Derudover, kan du også bruge skærmen til at holde opladestationer til dit grej ved lige, hvis den har USB indgange. 

Gamer skærm vs. traditionel PC skærm

Der er stor forskel på en gamer skærm og en traditionel skærm. Forskellen kommer i mange former, men disse forskelle kommer også med hver deres pris. 

Gamer skærmer er overlegen traditionelle skærme på ret mange punkter. Opdateringshastigheden er ofte meget lav og responstiden meget høj, da de jo ikke skal bruges til gaming. Derudover kommer de heller ikke med mange af de førnævnte egenskaber. Med alle disse egenskaber og store forbedringer på det tekniske plan, kommer dog også ofte en højere pris. Traditionelle skærm eksisterer også stadig for gode grunde. I dag kommer mange almindelige computer skærm med bedre farver og sommetider endda bedre billedkvalitet, da disse skærme ikke går efter at opnå de høje hertz i opdateringshastighed. De er derfor også billigere hvis man skal bruges computeren til billedredigering eller gerne vil have en 4K skærm opløsning. Du kan få gamer skærme der kan det samme, men prisen er meget højere. Det er derfor vigtigt at vide hvad du skal bruge din skærm til, men hvis du primært spiller, er en gamer skærm det bedste valg, da det i dag kan være nærmest umuligt at spille optimalt med en traditionel skærm. 

Opsætning af gaming skærm

Når din nye skærm kommer ind ad døren, er der relativt nemt og hurtigt at opsætte. 

Når din gamer skærm er pakket ud, skal foden samles og monteres. Foden vil som regel være i to dele. Disse dele skrues sammen og låses i bunden. Foden monteres derefter på skærmen ved at placere den i den firkant der matcher foden (også kaldet et VESA) og skrues til sidst fast med fire skruer. Skærmen skal have en ledning til en strømkilde og en ledning til computeren. Her er det vigtigt du bruger det rigtige kabel for at kunne gøre brug af alle skærmen funktioner. Hvis du benytter DisplayPort er der ingen bekymringer, men ældre HDMI stik kan godt have nogle begrænsninger. 

Når gamer skærmen er tilsluttet og både den og din computer er tændt burde du kunne se billede. For at gøre brug af din skærms maksimale opløsning og opdateringshastighed, skal du ændre nogle Windows indstillinger. Din computer vil registrere din skærm og vil næsten altid justere skærmopløsningen til den rigtige, men i tilfælde af at dette ikke er tilfældet, skal du højreklikke på dit skrivebord og derefter skærmindstillinger. Herinde vil du kunne se et par indstillinger. Ved “skærmopløsning” skal du vælge den sammen opløsning som din skærm. Der vil stå “(Anbefalet)” bag ved den rigtige opløsning. Hvis du har en skærm med høj skærmopløsning, kan Windows menuer og skrift blive ret småt. Indstillingen lige ovenover bruges til at justere størrelsen. Opdateringshastighed bliver dog kun justeret rigtigt en gang imellem. Nederst i den menu du allerede er inde på finder du “Avanceret skærmindstillinger”. Herinde kan du læse lidt om din skærm, men er også her du justere opdateringshastighed. Vælg den største hastighed mulig. Hvis du ved din skærm har højere hastighed, men de bliver ikke vist, kan det betyde at du bruger en ældre HDMI kabel. Hvis det er muligt, brug gerne det skærmstik der følger med skærmen.

Vedligeholdelse af gamer skærm

Din gaming skærm er en af de absolutte nemmeste gaming hardware at vedligeholde. Når skærmen skal rengøres, skal den tages fra sin strømkilde, så hvis uheld skulle ske, vil du ikke komme til skade og der er større chance for at din skærm kan reddes. For at vaske din gamer skærm skal du bruge en mikrofiber klud, varm vand og muligvis en mild sæbe. Dyp din mikrofiber klud i det varme vand og vrid, så den ikke drypper. Vask skærmen forsigtigt. Hvis der er skidt almindelig vand ikke kan få af, kan du benytte en mild sæbe. Du kan også vælge at investere i skærmrens, da disse ofte kommer med alt, hvad du skal bruge. For at vedligeholde din gamer skærm yderligere, husk at slukke den efter brug, da gaming skærme kan blive meget varme, hvilket med tiden vil slide dem op. Ved at du slukker dem efter brug, forlængere du den levetid og holder rum eller kontor køligere på de varme dage.

Valg af gaming skærm

Skærmstørrelse

Når du skal finde din gamer skærm, er størrelsen vigtigt at overveje, men også det mest simple at beslutte. Skærme kan komme i lidt forskellige størrelser og former og det er derfor en god ide at vide hvor skærmen kan stå så du ved hvor meget plads du har at arbejde med. Skærme kommer normalt i to størrelser 24 og 27 tommer, hvilket måles diagonalt fra hjørne til hjørne af selve skærmen, så skærmkanten vil tilføje ekstra længde og bredde. Større skærme findes og kommer ofte med ultra wide skærme. Her er det størrelser fra 30 til 40 tommer. Det kan variere meget alt efter hvem der har lavet skærmen. Når vi snakker om den fysiske plads skærmen skal stå på, skal du tage nøje mål, hvis du overvejer kurvede skærme. Disse skærme vil en større dybde og kræver derfor mere bordplads. Husk derfor altid at kigge på målene skærmen har, efter du har besluttet tommer. 

Skærmopløsning

Skærmstørrelse er dog ikke alt. Skærmopløsning kan være meget vigtigere. Når det kommer til gaming skærme, er der tre hovedsagelige opløsninger; FHD, QHD, UHD.

Fuld HD: FHD, Fuld HD eller 1080p er den mindste af skærmopløsningerne. Det tekniske term er 1920×1080 og er mængden af pixels vist på skærmen. Denne opløsning er stadig meget populær i dag og kan findes på både budget og dyrere skærme. Det anbefales dog ofte at holdes sig omkring 24 tommer skærme, da større skærme vil give større pixel adskillelse, hvilket gør billedet mindre klart. 

Quad HD: QHD, Quad HD, 1440p eller 2K er alle term for skærmopløsningen, 2560×1440. Denne opløsning anbefales af flere og flere gamere, da det giver et meget pænere billede, da der er flere pixels at arbejde med. Derudover, er vores teknologi vokset så hurtigt at 1080p ikke længere er nok til at udnytte nyere computere fulde potentiale. 2K skærmopløsning holder desuden sin klarhed ved større skærme, såsom 27 tommer. QHD er desuden steget så meget i popularitet at det er muligt at finde billigere skærme med denne opløsning.

Ultra HD: UHD, Ultra HD, 2160p eller 4K er alle term for 3840×2160, men nok bedst kendt som 4K. For ikke særlig lang tid siden, var 4K gaming kun noget meget rige gamere kunne, men i dag er det lang mere optimalt. Det kræver dog stadig en high-end computer. 4K opløsning ses derfor mere og mere, men de kan ikke fåes billigt. Almindelige skærme og fjernsyn kan nemt findes med 4K opløsning for en rimelig pris, da responstid og opdateringshastighed ikke er vigtigt, men en gamer skærm skal stadig have fokus på disse aspekter, 4K eller ej. 

Andre: Der er forskellige opløsninger imellem dem allerede beskrevet, men antal pixels i højde ændres sjælden og oplysningerne vil derfor altid slutte med “1080, 1440, 2160”. 

Billedformat

I det moderne spilmiljø bliver billedformat ikke diskuteret ret ofte. Det var engang stor omtale da vi gik fra den forhenværende standard (4:3) til den nye bredskærm standard (16:9). Disse tal er nemme at forstå og kræver ikke meget omtanke, når du vælger din gamer skærm, på nær nogle undtagelser. Billedformat er det format billedet bliver vist i. Selv ved den gamle standard var bredere end den var høj. Se det som en X- og Y- værdi, hvor X altid er længere end Y. Den nye standard, også kendt som widescreen, er en del bredere på X-aksen end Y. Hvis en skærm havde en 1:1 format, ville skærmen være helt kvadratisk. 

Som allerede nævnt, er der en standard for billedformat, men det betyder ikke at der ikke andre. Der er nemlig også ultra wide skærme, som kan have flere forskellige formater, såsom 21:9 og 32:9. Det er vigtigt at vide at disse ultra wide skærme kan forøge spiloplevelsen ved mange spil og endda forøge fornøjelsen af film og multitasking. Dog er ultra wide ikke perfekt. Ikke alle spil har support for disse billedformater og du vil ende med sorte linjer i siderne, hvilke mange syntes forværre spiloplevelsen.

Farve

Du har nok hørt i forbifarten, om farver i skærme, hvor meget lidt giver mening og termer som kontrast og sortniveau bliver smidt rundt. Farver er en af de mest komplicerede områder at forstå, men når det kommer til gaming, behøver du ikke den store viden bag mange af disse begreber. Det er dog vigtigt at du kender til hvilke kontrastforhold du skal kigge på og vide hvad sortniveau er. Der meget mere end disse områder, men de spiller de vigtigste roller for gamer skærme. 

Kontrastforhold

Kontrastforhold er forholdsvis nem at forstå. Det bliver brugt til at måle hvor kraftige sorte og hvide kontraster skærmen kan vise. En basal kontrastforhold ville være 1000:1, som betyder at det hvide er 1000 gange lysere end det sorte på skærmen. Højere kontrastforhold der derfor bedre. For eksempel ville 4000:1 give meget solide hvide dele og en dyb uigennemtrængelig sort. Hvis skærmen have en kontrast på 400:1 vil den sorte farve ligne mere grå og andre farver vil have meget svage nuancer. Jo højere kontrastforhold, jo skarpere farver vil du teoretisk set få. Dog er der lidt andre områder som også spiller en rolle. 

Sortniveau

Ved Skærme som LCD skærme og til dels LED skærme, vil baggrundslys lække igennem skærmen. Dette er hvad giver kontrastforhold en basis at arbejde med. Hvis en skærm lækkede 0.1% af dens baggrundslys igennem skærmen, hvor det burde være fuldstændig sort, vil det sige at kontrastforholdet er 1000:1. 

Dette ligger til grund for problemet kaldet “glow”, hvor lys kan ses eller det er nemmere at se at de sorte farver ikke er mørke nok, i mørke omgivelser. Det vil for eksempel være når du spiller om natten. 

“Glow” er dog mest noget som LCD skærme har problemer med, men det betyder ikke at LED skærme ikke har sine egne problemer, når det kommer til sortniveau. LED skærme, som de fleste gamer skærme er, har som regel en ret god kontrast forhold, men deres baggrundslys fungerer ikke helt på samme måde. LED skærme har et andet problem kaldet “backlight bleeding” og kan også have en effekt på farverne. Ofte vil du kunne se områder omkring rammen af skærmen, som er ekstra lyse. Dette skyldes denne fejl. Ved nogle skærme kan det knapt nok ses, hvor andre kan det være et stort problem. Dette problem bruges ikke til at måle sort niveauet, men det er værd at huske, hvis du går efter sande farver. 

Paneltype

TN

TN står for “Twisted Nematic” og var den første paneltype der blev brugt i masseproducerede skærme, da var billigere end andre paneltyper. I dag er de stadig populære og stadig masseproducerede, da de stadig er det billigste valg. Det betyder at skærmen heller ikke er perfekt. Først og fremmest kan de ikke opnå sande farver og deres kontrastforhold er langt fra den bedste på markedet. Derudover har den også den ulempe at man ikke kan sidde for langt væk fra skærmen eller forskellige vinkler. Hvis du nogensinde har kigget på en kammerats skærm fra en vinkel eller bag ved ham og billedet farver et meget mærkelig og sløret, så har den skærm haft en TN panel type. Denne panel type er dog stadig et godt valg, hvis du har et lille budget og ikke redigere billeder eller lignende.

IPS

IPS står for “In-Plane Switching” og var skabt til at eliminere de ulemper TN paneler havde, hvor de vigtigste var TN panelets dårlige farve produktion og begrænsede skærmvinkler. Derfor endte IPS paneler med at være så meget bedre på disse områder. Farver ændrer sig ikke længere fra diverse vinkler og har meget mere præcis farve produktion. IPS kan også have meget godt sortniveau. IPS er dog ikke det absolutte bedste du kan få. IPS kontrastforhold er ikke det absolut bedste du kan finde, men eftersom teknologien bliver ved med at udvikle sig er det også en af de få ulemper de generelt har. Billigere IPS paneler kan også have dårlig responstid og ikke den bedste opdateringshastighed, men de kan sagtens findes hvor begge dele er fantastisk. 

VA

VA står for “Vertical Alignment” og kan ses som enten et kompromis mellem TN og IPS eller måske mere som panelet der kan lidt af alt. Denne paneltyper bliver brugt meget af TV virksomheder, da den kontrastforhold er overlegen til de andre paneltyper. Det er ikke unormalt at se dem gå fra 3000:1 eller endda dobbelt så høj. VA paneler har dog lidt af en ulempe, når det kommer til skærmvinkler. Ved TN blev farver ændret gevaldigt og billedet udvisket, hvor IPS billeder næsten ikke ændres. Ved VA paneler er det lys niveauet der bliver ændret. Skærmen bliver mørkere hvis du står for langt væk eller i visse vinkler, men farverne ændres ikke på samme måde, som de andre paneltyper. VA paneler er dog fantastiske når det kommer til at ramme det fulde farvespektrum og er på et niveau der ikke kan opnås med andre skærme. Denne skærmtype største ulempe er dog hvad den levere som en gamer skærm. Du kan snildt finde VA paneler med høj opdateringshastighed, men responstiden, selvom den teknisk set er lav, har ikke den samme effekt, som andre paneler. Dette vil ikke have den store indflydelse for langt de fleste gamere, men det er ikke den mest optimale paneltype for seriøse e-Sport spillere. 

Opdateringshastighed

Opdateringshastighed er hvor hurtigt din skærm opdaterer. Ingen skærme er statiske, da du jo kan se bevægelse, men den viser dig egentlig kun et billede ad gangen, men det går så hurtigt at du ikke kan se hvert individuelt billede. Opdateringshastighed er målt i hertz og måler hvor mange billeder der opdateres op et sekund. Det vil altså sige at en 60 Hz skærm vil fuldt opdatere billedet 60 gange i sekundet. Du kan finde skærme med mange forskellige opdateringshastigheder lige fra 60 til 240 Hz. Højere antal hertz er i teorien bedre, da skærmen vil fuldt opdatere flere gange i sekundet. Det betyder dog ikke nødvendigvis du behøver at investere i gamer skærme med 240 Hz for den bedste oplevelse. Alt efter hvor kraftig din computer er og hvilke spil du spiller, kan du gå på kompromis med opdateringshastigheden. Hvis du ikke kommer over 60 FPS i dine spil og du regner ikke med at opgradere i den nærmeste fremtid kan 60 – 75 Hz skærme være optimalt. Hvis du derimod spiller E-sport spil og spiller dem seriøst er meget høj opdateringshastighed en god ide. I dag vil langt de fleste skærme have 144 Hz og op, da disse skærme nemt kan reducere deres hertz til 60 eller 90 hertz. Så selv hvis du finder et godt tilbud på en 144 hertz er det ikke nødvendigvis et dårligt køb. 

Selv hvis du ikke kan ramme samme mængde FPS, som din skærm har hertz, vil der ikke ske det store. Hvis det er omvendt og din FPS kommer langt over skærmen hertz kan der ske hvad der kaldes screen tearing. Det betyder at skærmen ikke opdatere hurtigt nok og du vil kunne se et split midt på skærmen i en brøkdel af et sekund. Det ødelægger ikke din computer eller skærm, men hvis det sker for tit, kan det godt blive træls at se på. Heldigvis er der måder at løse dette på. Næsten alle spil har en indstilling, der hedder V-sync, som låser spillets FPS til din skærms hertz. Nogle gaming skærme kommer også med FreeSync eller G-Sync som gør det sammen, men med nogle fordele. 

Responstid

Responstid er lidt speciel og det bliver ofte sagt at det er vigtigt for gaming. For at forstå responstid er det nogle ting du skal vide. Responstid hedder egentlig pixel responstid. Responstiden bliver målt på hvor hurtigt en pixel skifter fra sort til hvid. Nogle virksomheder benytter grå farver i stedet og måler responstiden fra en grå farve til en anden, da dette giver pænere numre for marketing. Sand responstid er dog fra sort til hvid. 

Responstiden bruges til at bedømme hvor præcist bevægelige objekter på skærme bliver vist. Så jo lavere den er, jo mere præcise bevægelse vil du se. Hvorimod jo højere den er, jo flere “problemer” vil opstå. Disse problemer er kendt som motion blur og ghosting. Motion blur er meget simpel at forstå. Hvis responstiden er for høj, vil bevægelige objekter være sløret og ses mest ved hurtige objekter. Ghosting ses når du bevæger dig hurtigt i spil. Dette giver en silhuet effekt på diverse objekter i spillet. Begge problemer skyldes det samme. Pixels har ikke tid nok til at skifte farver og giver derfor nogle problemer.

Når det kommer til gaming, er lavere bedre, men der er nogle ting du skal huske. Først og fremmest ses alt under 5 ms til at være godt for næsten alle gamere. Derudover er det ikke alle skærmtyper der kan opnå sand 1 ms responstid. 

Hvis du spiller E-sport, vil en TN skærmtype være bedst, som nævnt tidligere, hvor IPS og VA, klan bruges af alle andre. Dog skal det nævnes at nogle kan se forskel på 1 og 4 ms, hvis spillet med en 1 ms responstid førhen, men de fleste kan hverken se eller mærke forskel. Du bliver derfor ikke en dårligere Call of Duty eller Battlefield spiller af at benytte en IPS skærm med 4 ms. 

Kabeltyper

HDMI

HDMI er en af de to standarder der bliver brugt oftest. Denne standard er nok den primære standard, da HDMI bliver brugt til mange medie muligheder og ikke kun gaming. Faktisk var HDMI engang ikke anbefalet for gaming, da datidens kabler, ikke kunne opnå den kvalitet gamere ville have. HDMI var dog på ingen måde dårligt. Det kunne sende højkvalitets billeder og lyd og var på mange måder en gigantisk opgradering fra de gamle standarder. Senere blev nyere kabler dannet, som også var fantastiske for gamer skærme. De gamle HDMI 1.0 og 1.4 var ikke de bedste for gaming, men HDMI 2.0 og 2.1 er fantastisk. Med HDMI 2.0, kan størstedelen af gamere spille uden problemer, hvor 2.1 gør 8K gaming muligt. Husk derfor at tjekke dine HDMI stik, da ikke alle er ens. Benyt eventuelt det kabel der følger med din skærm.

DisplayPort

DisplayPort er den anden standard der bliver brugt. Denne standard er på mange måder ligesom HDMI. De begge sender fantastiske billeder og lyd, men der er en forskel, udover deres design, som spiller en vigtig rolle. DisplayPort har nemlig kun et formål. Den blev lavet til computerskærme og heriblandt gamer skærme. Ligesom HDMI er der dog mere end et kabel, hvor det nyeste (DisplayPort 2.0) overgår HDMI 2.1. Kablet er lavet til computer relateret opgaver, hvilket HDMI ikke var til at starte med. Benyt ikke et kabel du har liggende, medmindre du ved det er DisplayPort 1.4 eller over. Ofte vil de kabler der følger med din skærme passe med de specifikationer din gamer skærm har. 

Funktioner

Fælles funktioner

Næsten alle gamer skærme har nogle funktioner til fælles. Alt efter hvilken prisklasse du kigger på, kan diverse af disse funktioner dog være fjernet. En af de meste almindelige funktioner er de porte skærmene har. Mange skærme har nemlig både HDMI og DisplayPort, så du ikke er tvunget til at benytte en bestemt. USB porte er bestemt heller ikke ualmindeligt at finde på en gamer skærm. Disse er fantastiske, da du ikke behøver at sætte mindre vigtige ting til bag computeren, men under skærmen i stedet. Bluetooth dongles kan nemt gemmes, så det ikke kan ses, men stadig giver den perfekt rækkevidde. En af de mindre funktioner skærme kan have tilfælles er indbyggede højttalere. Ikke alle skærme har dem og de er bestemt ikke i en kvalitet der gør dem gode for gaming eller musik, men er dejlige at have, hvis dine øre godt kunne bruge en pause fra dit headset. 

Justerbarhed

Mange gamer skærme giver dig muligheden for at justere skærmen i både horisontale og vertikale vinkler, men også højden. Nogen skærme lader dig endda dreje skærmen 90 grader, så den kan stå på højkant. Det er meget forskelligt fra skærm til skærm, hvor meget de kan justeres og alt dette ligger i skærmens fod. Du har derfor ikke mulighed bruge eller behøver at tænke på disse funktioner, hvis du hænger din skærm op. 

G-Sync og FreeSync

G-Sync er lavet af Nvidia og FreeSync er skabt af AMD, men det er primært det samme de gør. De sørger for at billedet er pænt og at screen tearing bliver fjernet. Fordelen ved at bruge disse funktioner i stedet for Vsync indstillingen, som næsten alle spil har, er at de ikke tager af din FPS, så kan køre spillet uden FPS lock eller uden FPS fald. Du får dog mest ud af G-sync, hvis du bruger et Nvidia grafikkort og ligesådan med FreeSync og AMD kort. 

HDR

HDR er en funktion du primært kun vil finde i high-end gaming skærme, da dette er forholdsvis nyt indenfor gaming, men har eksisteret i noget tid. HDR giver dine spil et meget mere realistisk og pænere billede. Det kan sammenlignes lidt med kontrastforholdet diskuteret tidligere, hvor den selv skaber en fantastisk balance med lys og skygger. Dette giver ikke kun flotte omgivelser, men kan faktisk gøre spiloplevelsen bedre. I dystre spil, vil omgivelserne reflektere dette. Eller forestil dig en storby om natten, med neon skilte over alt. HDR vil lave en balance og endda tilføje mere farve og skabe noget der hidtil ikke er blevet set i gaming. Dette kræver en kraftigere computer og dyrere skærme, men er en fantastisk funktion, hvis man har pengene til det. Ikke alle spil, kan dog gøre brug af funktionen. 

Andet

Gaming skærme kan være visse andre funktioner. Alle skærme er forskellige og de kan derfor have lidt unikke funktioner. Heriblandt aim cursors, der viser hvor midten af skærmen er konstant, farve justering for spil genre eller endda blålys reducering for at passe på dine øjne. Alle disse funktioner og mange andre kan bestemt ikke findes på alle skærme. Der er dog nogen som er blevet lidt mere populære. Headset krog er en af dem. På siden af nogle skærme vil du have muligheden for at have en krog du kan hænge dit headset på. Da gamer skærme er et gaming produkter RGB lys heller ikke helt unormalt at se. Dette kan være lys bag på skærmen eller under den. Desværre er det sjældent lyset har en speciel effekt, men det til tider kan det personliggøres en smule. 

Spil

Hvilke spil du spiller, kan faktisk have stor indflydelse på dit valg af skærm. Ikke alle spil kræver det helt store og avanceret, hvor andre vil have godt af den ekstra kvalitet og der er desværre også visse spil der overhovedet ikke kan spille optimalt på andre skærme. Hvis din computer ikke er den nyeste på markedet eller spiller spil hvor bedre billedkvalitet ikke har betydelse, kan du godt slippe afsted med de helt billige modeller, så længe de stadig har over 60 Hz i opdateringshastighed. Ved E-sport spil kræver det dog lidt mere, såsom lavest responstid mulig og så høj opdateringshastighed du kan få. Alt efter hvor seriøs du spiller, kan du gå lidt på kompromis med disse tal. Hvis du derimod, bare godt kan lide at spille alle slags spil og nyder at gå på opdagelse i mange genre, burde du kigge på noget lidt mere alsidig. 2K opløsning og 27 tommer, hvis du har pladsen, samt en høj Kontrastforhold, så du kan nyde spillene bedst muligt. Kan du derimod ikke gå på kompromis med noget og skal se det bedste af de bedste, vil en 4K skærm være det bedste valg. Her får du ofte fantastiske billeder i vanvittig høj opløsning. Det kræver dog noget af en gamer computer, for at have en god oplevelse i alle spil. Måske er du en af dem som gerne vil suges nemmere ind i spillene og glemme virkeligheden. Her kan kurvede, ultra wide eller kurvede ultra wide gamer skærme, være det bedste valg. De kan fylde meget, men oplevelsen er nærmest ubeskrivelig, men ikke mange spil støtter ultra wide. Langt de fleste AAA spil, med store fangrupper bag sig, har eller får støtte kort tid efter udgivelse, såsom nyere Battlefield spil.

Design

I gaming verdenen spiller design en større rolle. Mange gamere vil gerne have at deres spilområde er godt ud. Om det er ens design, matchende farver eller hvad du nu ellers kan finde på. Gamer skærme er dog lidt unikke på dette område. Deres overordnede design kan nemlig ikke ses og hvis du hænger din skærm op, vil foden heller ikke blive brugt. Vi ender derfor med en meget lille liste af design du skal tænke over.

Først og fremmest har skærmen en ramme, hvor den nederste del, næsten altid vil være tykkere, da logo, firmanavn, strømknap osv. sidder her. Dette er meget universelt, men visse skærme kan have meget tynde rammer og logoer der næsten ikke kan ses. Da vi snakker om gaming skærme er der også chance for at RGB lys vil dukke op på nogle modeller. Ved nogen kan dette slukkes permanent, men det er ikke alle. Vi har også været inde over størrelse og typer af skærme tidligere, men de kan også have indflydelse på design. Kurvede gaming skærme fylder mere og ligesom større skærme, vejer mere. Hvis du godt kan lide et opryddelig setup, burde du overveje om disse skærme er noget for dig. Større skærme kommer ofte med hvad vi kalder gamer designet. Skarpe kanter, riller eller ekstra plastik for at give et mere groft eller sci-fi look, som er de primære egenskaber af dette design. Visse virksomheder kan godt lide at bruge dette design på deres premium produkter, så det kan være et godt tegn på et godt produkt. Simplere designs kan dog sagtens findes, men disse designs vil primært være bag på skærmen, hvor det ikke kan ses, og på skærm foden. Større skærme, kan have fødder der fylder meget, så hav dette i tankerne, hvis du ikke vil hænge dem op. Disse fødder er også lavet, så din gamer skærm ikke kan stå tæt op ad væggen og du sidder derfor meget tætter på skærmen.

Pris

Dit budget er nok den største afgørende faktor, for hvilken skærm du køber. Det er vigtigt at vide hvad man kan få for sine penge og om det er det værd at spare ekstra op eller vente for udsalg til at opgradere. Ved at have styr på hvilke krav du har og hvad du kan gå på kompromis med, samt hvilke spil du spiller, kan det være nemmere at vide hvad du skal kigge efter. 

Hvis billedkvalitet ikke betyder noget eller du generelt ikke går op i kvaliteten vanvittig meget, er billigere skærme helt klart noget du burde kigge på. Disse skærme kan snildt findes til omkring de 1000 DKK og endda billigere, hvis du jagter tilbud. Hvis du derimod spiller E-sport spil, burde du overveje en skærm med lav responstid og høj opdateringshastighed. Disse skærme er ikke de dyreste, så længe FHD og 24 tommer er fint, kan du snildt finde dem for under 2000 DKK. Er du i stedet typen der godt kan lide høj billedkvalitet og stor skærm, skal du hoste lidt flere penge op. Skærme herfra vil koste 2500 DKK og op alt efter hvor mange funktioner du vil have. Som tidligere nævnt er der også kurvede- og ultra wide skærme. Endda modeller med begge dele, men disse skærme er ikke billige og kræver gerne et budget på omkring de 4000 DKK og op. 4K skærme er dog en helt anden snak. Her kan du snildt ramme over de 6000 DKK og alt efter hvad du ellers vil have af funktioner, kan prisen snildt blive dobbelt så meget.

5 tips til gamer skærme

Tip 1: Pas på dine øjne

Når du sidder foran din gaming skærm i lang tid, vil det have effekt på dit helbred, hvis du ikke passer på. Det er derfor vigtigt at du holder pause i ny og næ. Hvis du føler dine øjne bliver irriteret eller hurtigt trætte, kan dette være på grund af det blå lys som skærmen har. Det er ikke noget man normalt lægger mærke til, men kan give irritation på længere sigt og i værste fald hovedpine. Mange Gaming skærme har filtre mod dette, men vil ødelægge farverne. Et godt alternativ er briller mod blåt lys. De har mange navne, såsom gaming briller, skærmbriller eller blue light briller. De virker og ødelægger ikke skærmens farver, når først du har vænnet dig til dem.

Tip 2: Leg med indstillingerne

Din fine nye gamer skærm vil meget vel have nogle fysiske knapper eller måske endda software, hvor du kan kontrollere en masse indstillinger og mulige funktioner. Så selvom du er godt tilfreds med hvordan skærmen ser ud, da du tændte den, er det værd at lege med indstillingerne. Her kan du justere farver, lys og kontrast. Nogle skærme har endda indstillinger til spil genre, så de ser så godt ud som muligt. Det er bestemt ikke for alle, men det er nemt at nulstille til fabriksindstillinger igen og du kan bestemt ikke ødelægge noget. Prøv dig frem. Det kan være du gør oplevelsen med din gamer skærm det bedre.

Tip 3: Overvej vægophæng

Der er nogle gode grunde til at overveje at hænge din skærm op. Mange E-sport spillere kan godt lide en masse bordplads, hvilke skærme der står på bordet, ikke giver. Hvis du godt kan lide at have dit tastatur længere ind på bordet med en 45 grader vinkel, kan det være næsten umuligt, hvis skærmen ikke hænger oppe. Mindre gaming relateret fordele får du også. Du skaber mere bordplads til andre aktiviteter. Om du læser, tegner, skriver eller endda spiser ved computeren vil du have mere plads til alt dette. Derudover, vil skærmen have større afstand fra dit ansigt, hvilket hjælper dine øjne og du får mere ud af alle skærmens tommer.

Tip 4: Fordele i flere skærme

Hvis du godt kan lide at spille i mange timer, spille komplicerede spil eller gerne vil opnå alt i diverse spil, kan flere skærme være en fordel. Du kan ved hjælp med den anden skærm have et kort fra spillet eller en encyklopædi om spillet åben til at guide dig. Det kan også være du skal igennem en lang session af grinding eller farming, hvor den anden skærm kan bruges til lidt anden underholdning, for at få tiden til at gå lidt nemmere. Ultra wide skærme er ofte valgt for deres fordybende effekt i spil og deres potentiale til effektivisering af arbejde, men denne form for hjælp eller multitasking kan være svær at opnå med andet end en ekstra skærm.

Tip 5: Undersøg grundigt

Vi anbefaler ofte at du undersøger produkter før du køber. Det er meget vigtigt, hvis du selv leder efter en skærm. Selvom produktbeskrivelsen siger at gamer skærmen har alt det du gerne vil have, er det ikke sikkert det hele virker optimalt. Vi har anbefalet nogle gode produkter, som er pengene værd og ofte mere til, men næsten alle skærme kommer desværre med mangler og til tider fejl. Disse fejl og mangler spiller ikke den store rolle for alle, men det er værd at undersøge i dybden, hvis du selv vælger at lede.

Gamer skærm mærker

GIGABYTE

Denne Taiwanesisk virksomhed har siden 1989 været et ret kendt mærke inden for teknologi og har igennem det seneste årti virkelige lavet et navn for sig selv. GIGABYTE var oprindelig kendt af gamere for at lave slidstærke computer dele. Primært deres bundkort var af en kvalitet der sjældent ses. I dag har de spredt sig ud og laver næsten alle former for gaming udstyr. Deres gamer skærme er specielt populære, da de er i god kvalitet og har et meget mere roligt design. 

Acer

Acer har snart 50 år bag sig, men har fulgt rigtig godt med tiden og har holdt sig til det de kender. Acer var primært kendt for at udvikle computere til andre virksomheder, men markedet spredte sig og nye muligheder åbnede op. Heriblandt produkter til gamere. Dette ældre firma har i mange år lavet skærme og ved derfor hvad de laver og holder sig stadig til det de kender. Deres Gamer skærme er derfor nogle af de billigste på markedet, da de ikke ville have premium funktioner, men en solid byggekvalitet og lang levetid.

MSI

Micro-Star International, eller som vi kender det; MSI har eksisteret ligeså længe som GIGABYTE og havde endda samme fokus. Skabe solide dele til computere, var længe det markerede de arbejde med, men gamere kunne lide hvad de lavede. De indså til sidst hvor stort gaming markedet kunne være og endte med at gå “all-in” på gaming udstyr. Heriblandt gamer skærme. Det kan desuden mærkes. MSI har lavet fantastiske skærme og deres Optics skærme endte med at være nogle af de mest populære skærme i 2017.

ASUS

ASUS startede ligesom mange andre virksomheder med elektronik, men ingen vision for gaming. Nogle virksomheder har taget gaming til sig og fundet et godt markedet for deres produkter, men ASUS tog virkelig gaming markedet og løb med det. Inden længe havde ASUS to under mærker for gaming og endte endda med at lave mobiler skabt til gaming. Deres skærme er et bevis på hvor kraftigt de er gået til den. Republic Of Gamers og TUF er de to under mærker med hver deres linje af gamer skærme. ROG modeller er kendt for deres voldsomme mængde af premium funktioner og kvalitet. Deres TUF skærme, mere nede på jorden og kan konkurrere med billigere modeller.

AOC

Denne virksomhed er nok den ældste virksom som arbejder med gaming udstyr. Grundlagt helt tilbage i 1934, hvor selvfølgelig ikke lavede gaming udstyr endnu, men radioer og senere nogle af de første fjernsyn. Admiral Overseas Corporation eller AOC voksede større og større inden for tv branchen indtil de i slutningen af 90’erne ændre fokus til computer skærme. Det var dog først i 2016 de startede med at ændre fokus til gaming skærme, men gamere er bestemt glade for de gjorde. AOC er en af de mindre kendte virksomheder og deres skærme er meget billige. Det betyder dog ikke der skærme ikke er af god kvalitet. Disse skærme kan ikke alt eller nødvendigvis giver dig en masse funktioner, men de giver dig en masse for pengene.

Hvad siger undersøgelser om gamer skærme?

Igennem denne artikel er det muligvis gået op for dig, at gamer skærme er uundværlig når det kommer til gaming, men også at der er virkelig mange typer og kombinationer. Det kan derfor være svært at vide hvad man burde gå efter eller hvad der er populært. Det er dog muligt at finde ud hvad mange går efter. Et studie dannet af levvvel, hvor 276 gamer skærme blev testet, for at se hvad virksomheder mener er mest populært blandt gamers. Det viste sig at FreeSync blev fundet i mange flere skærme end G-Sync, hvilket skyldes at G-sync moduler koster virksomheder meget mere og FreeSync skærme kan bruges af Nvidia grafikkort. Størstedelen af skærmen var desuden 27 tommer med en opløsning på 1920×1080. TN og VA paneler er også mere populære og det er desuden en god forklaring på hvorfor en opdateringshastighed på 144 Hz er så populær. Kun nyere IPS opnår 144 Hz og op, samt er IPS en dyrere panel type. Ifølge en rapport fra Future Market Insights, hænger det forhenværende studie godt sammen, med hvad der egentlig bliver solgt. 144 Hz skærme er steget i popularitet på grund af E-sport, hvor denne hastighed er langt mere tilgængelig end 240 Hz. Det viser sig dog at studiet dannet af levvvel faktisk ikke ramte helt rigtigt på alle punkter. 24 tommer skærme er stadig de mest populære skærme og selvom større skærme er blevet billigere, vil populariteten fortsat stige.

Generelt set er markedet for gamer skærme eksploderet. Ifølge af en statistik dannet af Thomas Alsop, som er research ekspert indenfor hardware industrien, bliver der solgt rekordmange gamer skærme hvert år. Det har en stigning på over 7 millioner skærme årligt og vil muligvis fortsætte med at vokse med lignende tal.

Kurvede gamer skærme er blevet nævnt flere gange i denne artikel og deres fordele også blevet beskrevet, men de er ikke blevet nævnt i nogle studier eller statistikker. Er de ikke så populære som os gamere muligvis går og tror? Thomas Alsop har holdt også holdt statistik over kurvede modeller og det viser sig at deres popularitet er stærkt stigende, men startede ud med at være for et mere niche marked. Dette kunne forklare hvorfor disse modeller ikke nævnes i større undersøgelser eller statistikker. Alt i alt, har gamer skærme en voldsom popularitet som ikke forsvinder lige foreløbig og selv de mindre funktioner har skabt store debatter og hjulpet på en sund konkurrence mellem alle de virksomheder som danner vores skærme. Med sund konkurrence kommer der også større spring i teknologi og bedre og bedre skærme vil blive skabt, hvilket vi alle kan se frem til.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke gamer skærme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gamer skærme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Gamer skærmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en gamer skærm?

Valget af gamer skærm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “We Looked At 276 Gaming Monitors & Here’s What We … – LEVVVEL.” 27 Jun. 2021, https://levvvel.com/gaming-monitor-study/. Tilgået 1 Aug. 2021.
  • “Gaming Monitors Market: Industry Analysis, Size, Share, Trends and ….” 11 Nov. 2020, https://www.futuremarketinsights.com/reports/gaming-monitors-market. Tilgået 1 Aug. 2021.
  • “Gaming monitor unit shipments worldwide 2021 | Statista.” https://www.statista.com/statistics/818450/gaming-monitor-unit-shipments-worldwide/. Tilgået 1 Aug. 2021.
  • “Gaming monitor market share by screen type worldwide 2017 ….” https://www.statista.com/statistics/951091/worldwide-gaming-computer-market-share-screen-type/. Tilgået 1 Aug. 2021.
Forfatter
Ricki Guldborg
Ricki Guldborg

Ricki arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Elektronik er noget, der har fyldt meget i hans opvækst, og i dag er han ikke mange meter fra at kunne leve af sine IT-kundskaber. For i øjeblikket uddanner han sig som datamatiker med speciale i spilprogrammering. Eftersom han har bygget utallige PC’er gennem tiden, er hans spidskompetence afgjort PC-byg. Derfor ved han stort set alt om de forskellige komponenter, deres specifikationer, og hvad der bør kombineres for et optimeret byg.