Billig gamer skærm

Billig gamer skærm med lille lys i baggrunden
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Computerudstyr kan vise sig at være en dyr fornøjelse, men heldigvis er der nogle penge at spare, hvis du er på markedet efter en billig gamer skærm.

Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Niklas Nyblom lavet en test af billige gamer skærme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Billig Gamer Skærm Test: Top 3 Bedste Billige Gamer Skærme

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste billig gamer skærm

Pris: 1.449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gamer skærm” er VP249QGR fra ASUS, som med denne skærm virkelig har ramt plet. Med høj præstationsevne, klar billedkvalitet og mange tilslutningsmuligheder er det tydeligt at se, at denne skærm er tiltænkt gamere.

Annonce

Bedste ultra-billig gamer skærm

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ultra-billig gamer skærm” er Samsungs C24RG50FQR. Skærmen tilbyder gaming i et fint design til en meget tiltalende pris. Derudover er den også en af de mere økonomiske skærme, med et lavere strømforbrug end andre modeller.

Annonce

Bedste billig gamer skærm til FPS spil

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billig gamer skærm til FPS spil” er en fra ASUS, nemlig model VG24VQR som mere eller mindre tilbyder alt hvad en gamer har brug for; høj præstationsevne, klart og farverigt billede samt hele 165 Hz.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til billig gamer skærm

Hvad er en billig gamer skærm?

En billig gamer skærm, også kaldet en monitor, er en skærm der er designet til at kunne håndtere og fremvise computerspil på en stabil og visuelt betagende måde, sådan at man som spiller, eller gamer, kan fokusere på hvilke knapper man skal trykke på hvornår, fremfor at bekymre sig om man kan se og følge med i hvad der foregår.

Hvis du har søgt lidt rundt på internettet, eller blot overværet en gamer i sit es, har du sikkert bemærket at en skærm kan komme i mange former, farver og have forskellige funktioner og specifikationer. Nogle funktioner er rare at have, andre er irrelevante eller har ikke rigtig nogen indflydelse. Nogle specifikationer kan lyde dækkende eller imponerende på papiret, men vise sig at være knapt så fantastiske når strømmen tilsluttes og skærmet tændes.

Lille billig gamer skærm på et bord

Det kan af og til være svært at finde hoved og hale i alt den tekniske snak, og hvad betyder egentlig alle de underlige model- og serienumre, nørdede udtryk og faglige termer? Egentlig er det ikke så vigtigt at kende til alle udtryk og termer og deres betydning. Hvis du selv har en forståelse for hvad du har brug for og hvad du har til rådighed, så er det nemmere at finde frem til netop den skærm der passer til dit behov. Både pris- og pladsmæssigt.

Derudover kan det være godt at have en idé om hvad du selv vægter højest i en billig gaming skærm: Skal billedet være knivskarpt og ikke være for anstrengende for øjnene? Betyder det mere for dig at farverne skal være dybe og livlige? Eller har du mere brug for at hastigheden og din reaktionsevne er i højsædet, så du kan være den bedste digitale udgave af dig selv?

Nogle skærme og modeller tilbyder lidt af det ene og meget af det andet. Andre har lidt af hvert. Naturligvis, vil man som gamer gerne have alle de vidunderlige egenskaber der står listet ovenover, men det er yderst sjældent at en skærm vil have alle de fantastiske egenskaber, uden at prisen også bliver fantastisk høj.

Hvorfor skal jeg købe en billig gamer skærm?

For nogle er det uundværligt at skaffe sig en gamer skærm, for overhovedet at kunne være konkurrencedygtig i de pågældende spil de spiller. For andre er det mere æstetikken der tiltaler dem – altså hvordan billedet fremstår, hvordan grafikken bliver præsenteret og hvordan spillet i det hele taget ser ud for den der gamer.

De fleste populære spiltitler er spil hvor en konkurrence, dyst, runde eller anden form for tvekamp skal overstås, for at finde en taber og en vinder. Langt de fleste af os ønsker at være sidstnævnte, så for at udnytte al den saft og kraft din maskine kan yde, og for at du ikke bliver hæmmet i din præstation og formåen i at vinde, så er der altså nogle fordele du bør anskaffe dig, ved at investere i en gamer skærm.

Mange computere, computerdele og spil har decideret indstillinger og konfigurationer der er skræddersyet til at, sammen med skærmens indstillinger og ydeevne, give det hurtigste, skarpeste og mest præcise gengivelse af hvad der foregår i spillet, i spillets omgivelser og de handlinger der bliver foretaget i selve spillet.

Udover ydeevne og præstation, så kan andre finde glæde i at spillet bare er flottere, mere dynamisk og fremstår mere skarpt på skærmen. Det kan i sig selv også være en fordel hvis det er nemmere at rent faktisk at se hvad der foregår i det mørke hjørne i den fæstning du bevæger dig rundt i, eller se i buskadset om der ligger en fjende på lur.

Det er aldrig en dårlig beslutning at vælge at give dit favoritspil en mulighed for at blive en flottere udgave af sig selv. Det har naturligvis sine begrænsninger om hvor meget du kan give ud af spillet, da det også handler om hvordan spillet selv er animeret og hvordan grafikken i det hele taget er skabt fra spilskaberens side af, men ikke desto mindre er der mange gange nogle visuelle lækkerier at hente.

Nogle producenter er også begyndt at fokusere mere på vores helbred, navnlig vores øjne og vores uerstattelige hoveder, når de designer en billig gaming skærm. Med nyere viden og endnu nyere teknologi har nogle skærme indbygget funktioner der er med til at mindske belastninger for vores hjerne og øjne, for at undgå at vi oplever ubehag ved længere tids brug. Dette alene er et meget godt argument for at opgradere din nuværende skærm, til en skærm som ikke kun passer til dit spil og din computer, men som også passer på dig!

Hvilken billig gamer skærm skal jeg vælge?

Som nævnt tidligere skal du vælge en billig gamer skærm, som passer til dine primære behov og en skærm som du rent faktisk har plads til. Nogle modeller er koloenorme, med massive fodstøtter og buede skærme som kan være svære at få plads til, hvis de ikke allerede i forvejen har et dertil indrettet bord eller lokale.

Gamer skærme er designet til at game, så det er vigtigt at du undersøger hvad din egen computer formår at understøtte og hvad dit/dine primære spil også kan understøtte for at få den bedste oplevelse. Det er sikkert nogle indstillinger og andre parametre du kan ændre i de enkelte spil, for at det hele går op i en højere enhed.

Det er dog nødvendigt at understrege, at formentlig ingen af de spil du spiller ikke ville kunne virke, såfremt du vælger at købe en gamer skærm. Hvis du skulle opleve udfordringer efter du har installeret en gamer skærm, skal der formentlig nogle ændringer i indstillingerne til, eller måske skal du fiksere et løst kabel, og så burde du være selvkørende derfra.

Det er også vigtigt at du selv tjekker op på at din computer og andet udstyr faktisk er kompatibelt med skærmen og du har de rigtige ind- og udgange. Oftest er der tale om HDMI-, DVI, DVI-D eller DisplayPort for nyere computere, men tjek endelig efter for at være helt sikker. Dog har mange skærme flere indgange end bare til en type af forbindelse eller teknologi. Og hvis alt går galt findes der adskillige kabler der ville kunne gøre det ene stik til det andet, og omvendt hvis det skulle blive nødvendigt.

Kombinér billig gaming skærm med andet gaming udstyr

Gamer bord

Hvis du er på markedet efter en af de større modeller af billige gamer skærme, er det anbefalelsesværdigt at du også anskaffer dig et gamer bord. Et gamer bord er et bord der er designet til netop det formål at game, og de har ofte størrelsen til at huse selv de største modeller af gamer skærme. Mange borde kommer også med hæve- og sænkefunktion samt udskæringer til kabelføring, indbygget musemåtte mm. som kan gøre det hele meget nemmere at holde samlet og gøre det lidt flottere at se på.

Væg- eller armmontering

Mange skærme er VESA-monteringsklar allerede fra fabrikken. VESA er en standardiseret opsætning bagerst på gamer skærme og TV-skærme, som gør det muligt at hænge en skærm på en væg, eller installere skærmen på en arm, hvis det skulle være nødvendigt. Så her kan det været nødvendigt at anskaffe sig nødvendige arme eller andet monteringsudstyr hvis du ønsker at montere skærmen på en væg eller en arm.

Opsætning af billig gaming skærm

Her følger en kort og generel guide til hvordan du installerer og opsætter din nye gamer skærm. Guiden her har taget udgangspunkt i AOCs model 24G2U5, som også er skærmen der er “bedst i test”.

Sluk computeren

Før du overhovedet starter med at tilslutte og installere den nye skærm, skal du sørge for at din computer er slukket. Sluk computeren som du gør det normalt. Når computeren er slukket, tag de kabler ud som sidder i skærmen og dernæst fjern dem fra computerens ende også. Hvis du har andet udstyr tilsluttet til skærmen, såsom mus, tastatur eller headset, tilslut da disse til computeren igen efter. Fjern den gamle skærm fra bordet.

Pak den nye skærm ud

Efter den gamle skærm er fjernet, pak da den nye skærm ud af dens emballage. Vær opmærksom på ikke at bruge skarpe genstande for at åbne emballagen, og pas på med at vende og dreje på hele herligheden for meget når du først får den åbnet. Nogle skærme kan være ganske tunge, så sørg for at det hele foregår på et bord eller lignende. I mange forsendelser har producenten sendt deres brugermanual med. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du gå på producentens hjemmeside og hente en brugermanual der.

Tilslut skærmen

Sørg for at have pakket alt ud, før du begynder at tilslutte noget som helst. Ved stort set alle nye skærme medfølger alle de relevante kabler, stande, fødder osv. som skal tilsluttes både computeren og skærmen. Sørg for at evt. stander eller fod er sat på skærmen og stil skærmen på bordet og find kablerne frem. I de fleste tilfælde vil du kun skulle tilslutte to kabler; et strømkabel og et HDMI-kabel (eller anden forbindelseskabel såsom DisplayPort, DVI-D osv.).

Tænd for skærmen og konfigurer

Når skærmen er tilsluttet kan du tænde for den – oftest sidder denne knap til højre, nederst på selve skærmen. Hvis skærmen lyser op ved du at strømkablet sidder korrekt og du kan nu tænde for dine computer. Efter computeren er tændt og skærmen viser dit genkendelige (digitale) skrivebord, skal du til at konfigurere dine indstillinger.

Her er det svært at komme med en generel vejledning, men det er altid en god ide at genbesøge brugermanualen for flere detaljer. Mange skærme kommer med en installations-CD med drivere, som du kan installere for at drage nytte af alle de fordele skærmen kommer med.

Vedligeholdelse af billig gamer skærm

For at du kan nyde godt at din gamer skærm i lang tid, skal du så vidt muligt undgå at trykke, skubbe, dreje eller klemme på selve glasset når du flytter eller justerer skærmen. Det kan forårsage skade på skærmen, og hvis glasset knækker eller splintrer kan du ikke længere se de vidunderlige ting der foregår.

Dog, som med alle mulige andre ting, har skærme det med at samle støv og skidt. For at være rigtig god ved din skærm og dig selv, rengør skærmen af og til. Gerne en gang om måneden. Der er nogle ting skal du helst undgå, for ikke at skade eller påvirke skærmens kvalitet. Der findes væsker og klude der er designet til lige præcis dette formål, men hvis du ikke ligger inde med den slags, så følg da disse råd:

  • Skrab ikke med fingrene eller andre redskaber for at fjerne smuds eller skidt.
  • Brug ikke andre redskaber end en ren, lidt fugtet og blød mikrofiber-klud.
  • Hvis det er nødvendigt med væske, så brug kun vand ved rengøring. Brug ikke andre former for rengøringsmidler eller andre typer af væsker.
  • Sprøjt ikke væske direkte på skærmen.

Valg af billig gamer skærm

Skærmstørrelse

Størrelse på skærme bliver altid angivet i tommer. Når der står 24” ved en given model, betyder det at skærmen er 24 tommer i alt. Tommer på en skærm måles diagonalt fra det ene hjørne, til det direkte modsatte hjørne.

Det er vigtigt at størrelsen på skærmen passer til dit behov, og i det miljø du sidder og gamer i. Hvis du sidder mindre end en meter fra skærmen, bør du ikke overstige 24 tommer, da det hurtigt kan blive for overvældende og ret svært at følge med i hvad der sker på skærmen.

Skærme der er 24 tommer er ikke skræmmende store, men hvis du ikke har bordet, eller lokalet passende til den størrelse af skærm vil det blive besværligt at følge med i alt hvad der sker på skærmen – især i enderne af skærmen.

Skærmopløsning

Skærmopløsning er et udtryk for hvor mange pixels en given skærm kan vise hhv. vertikalt og horisontalt. Det vil sige, at en skærmopløsning på 1600 x 1200 betyder, at skærmen viser 1600 pixels horisontalt og 1200 pixels vertikalt. Derfor: jo højere opløsning, jo flere pixels kan vises på skærmen. Uanset skærmens størrelse.

En alt for lav skærmopløsning vil dog gøre billedet småt og uskarpt, hvorimod en højere opløsning vil gøre det modsatte. Den optimale skærmopløsning kan variere fra spil til spil og fra skærm til skærm. Dog er det oftest antaget, at den bedste opløsning for fx 24 tommersskærme 1920 x 1080, da mange spil og applikationer har en opløsning der er optimeret til denne visning

Billedformat

Billedformat er et udtryk der dækker over hvor bred billedet skal strække sig, i forhold til billedets højde. Det er bredt anerkendt at det bedste billedformat for en skærm er 16:9 for gaming, da mange skærme, spil og applikationer understøtter og optimerer på baggrund af det format.

Opdateringshastighed

Hertz (Hz), også kaldet opdateringshastighed, er den hastighed skærmens billeder skifter hvert sekund. Det vil sige, jo højere opdateringshastighed, jo flere billeder kan skærmen indlæse. Dette har en betydning for hvordan billeder opfører sig på skærmen, og hvor hurtigt de bliver vist til tilskueren.

Alt dette er naturligvis også underlagt hvordan resten af din komponenter fungerer, men hvis du skaffer dig en 144Hz-skærm, bør du klare dig meget fint langt hen ad vejen. Medmindre du investerer mange penge i at opgradere resten af dit system, kan du ikke drage nytte af at skaffe dig en skærm med højere opdateringshastighed, som fx 240Hz.

Farve

Naturligvis er farver, farveskala og lys en vigtig del af hvordan billedet ser ud og hvad en skærm viser i sidste ende. Det vigtigste er dog at skærmens kontrastforhold er høj. Hvis forholdet er højt, som fx 1000:1, modsat 300:1, viser skærmen lysere farver mere lyst i stedet for at blive gråmeleret. Det er vigtigt for skærme, både for TV og gaming skærme, at vise korrekte mørke og lyse områder, for ikke at blande det sammen til en grå masse.

Responstid

Responstid er et udtryk for hvor lang tid det tager et enkelt pixel at skifte fra fx hvid til sort. Det vil sige at jo lavere tid (målt i milisekunder), jo hurtigere er billedet og skærmen til at opdatere billedet. Nu hvor det drejer sig om gaming, så er alt under 5 ms tilstrækkeligt, men 1 ms er de rene lækkerier.

Funktioner

Mange gamer skærme kommer heldigvis med en masse ekstra funktioner som gør, at du kan tilpasse din skærme og gameroplevelsen som du selv synes der er bedst. De funktioner som du bør holde øje med veksler fra person til person og fra behov til behov. Men, der er nogle funktioner du bør overveje før du bestiller din nye billige gamer skærm.

Justerbarhed

Det er langt fra alle der har samme længde, højde og drøjde. Det gælder også for vores rum og møbler. Derfor kan det var en god ide at vælge et produkt, der gør det muligt at justere skærmens vinkel eller højde, sådan den passer med netop dit behov.

Porte

Der findes adskillige ud- og indgange på en computer, og nogle af disse indgang er egnet til din skærm og dets kabel. Gør dig selv klar over hvilken type forbindelse der er tale om, før du erhverver dig din skærm. Der findes mange tilpasningsmuligheder hvis du ikke rammer plet i første forsøg, og mange skærme kommer med flere muligheder end bare en.

Opsætning og konfiguration

På de fleste gaming PC’er vil der være et program, der kan hjælpe dig med at ændre og se de forskellige funktioner du selv kan påvirke. Det inkluderer ofte skærmopløsning, billedformat mm.

På gaming skærme er der også en menu installeret i selve skærmen, som du kan tilgå vha. de betjeningsknapper der sidder enten under eller på den nederste del af skærmen. Her er det muligt at ændre på lys, farveskala, temperatur for farver osv. Gør dig selv en tjeneste og tjek det efter, for at se om der er en indstilling eller en funktion du kan gøre brug af, som gør oplevelsen bedre.

Spil

Før du for alvor får den sande og rå oplevelse af en gamer skærm, skal du jo starte et spil op og hoppe ud i det. Der er forskel på hvilken type af spil og hvilken type af skærm der er mere eller mindre passer sammen. Det går skam meget fint hvis du anskaffer dig en gamer skærm til den ene type spil, selvom forslaget egentlig er en anden.

Dog er der nogle overvejelser du skal gøre, hvis du spiller skydespil, som Counter-Strike: Global Offensive eller Fortnite, hvor reaktionsevnen betyder mere end flotte farver. Her vil det være en fordel at fokusere mere på responstid og opdateringshastighed end de andre kategorier. Hvis du derimod spiller andre typer af spil, så som World of Warcraft eller League of Legends, hvor der godt må kæles lidt mere for æstetikken, så kan du fokusere mere på skærme der kræser for farve- og lyssammensætning.

Pris

Prisen er altid en rigtig god indikator for hvad du får for pengene, hvad angår billige gaming skærme. De som er nederst i tabellen kan du sagtens bruge som en gamer skærm, og det vil sikkert tjene dig godt. Men hvis du bruger et par hundrede ekstra, så ligger nogle drøngode funktioner og opgraderinger og venter på dig.

I tilfælde med gamer skærme, så henter pris og kvalitet altså sammen. Hvis dit budget sværmer omkring totusinde kroner, så får du en markant bedre oplevelse. En billig gamer skærm koster i omegnen af 1000 – 2000, hvor du får en ganske habil og velfungerende gamer skærm, og en fænomenal opgradering hvis du i øjeblikket stirrer på en uddateret kontorskærm.

3 tips til billig gamer skærm

Tip 1: Hold pause ved længere brug

Alt med måde, lyder et gammelt mundheld, og det er også tilfældet med gamer skærme. Selvom nogle producenter fokuserer på at mindske belastning for vores øjne og vores hjerner, så kan længere tids stirren ind i skærmen påvirke vores sundhed. Hold derfor rigeligt med pauser og få dine øjne til at beskæftige sig med andet end skærme i en stund, før du fortsætter din session.

Tip 2: Skærme er ikke alt

Hvis du føler at min gaming eventyr ikke lever op til dine forventninger, så kan det være at du skal det omkring efter et nyt grafikkkort, en ny processor eller måske noget helt tredje.

Tip 3: Undgå hyppig udskiftning: host op!

Husk endelig at dette kun er et råd, men med tanke på hvor hurtigt gamer-markedet og de forskellige produkter, komponenter, systemer mm. der bliver udviklet, så kan du gøre dig selv den tjeneste at bruge et par kroner ekstra når du køber din gamer skærm, og købe en der tilbyder lidt flere funktioner og har en større ydeevne. På den måde undgår du at din type af skærm ikke løber af mode lige med det samme, og du bliver nødt til at købe en ny og bedre skærm for at få hele oplevelsen med.

Hvad siger undersøgelser om billige gamer skærme?

En undersøgelse fra Samsung fortæller, at efter en virksomhed valgte at overgå til to skærme i stedet for en, gjorde det en kæmpe forskel for deres virksomhed. Ved at have to skærme tilgængelige i løbet af deres arbejdsdag, bedømmer medarbejderne at de er mere tilpas i det daglige, og de føler at de er, generelt set, mere glade end da de tidligere havde en skærm.

Ikke nok med at stemningen og velværen fik et nøk opad, så steg virksomhedens produktivitet også. Så hvis du endnu ikke har overbevist dig selv, eller en anden, om du skal putte to gamer skærme i indkøbskurven, så har du nu argumentet klar.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke billige gamer skærme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste billige gamer skærme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skærmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger billig gamer skærm?

Valget af billig gamer skærm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Second Screens: The Benefits of Multiple Monitors [CASE STUDY].” 20 aug.. 2015, https://insights.samsung.com/2015/08/20/second-screens-the-benefits-of-multiple-monitors-case-study/. Åbnet 1 feb.. 2021.
Forfatter
Niklas Nyblom
Niklas Nyblom

Niklas arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Udover at rådgive magasinets læsere inden for hardware, udstyr og tilbehør til gaming, arbejder han som IT-tekniker for en større IT-koncern. Her plejer han systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer upåklageligt. Med hans stilling og et anerkendt AI Controller certifikat i bagagen, har han en IT-erfaring som siger spar 2, og den nyder han at dele ud af her på magasinet.