Computerudstyr kan vise sig at være en dyr fornøjelse, men heldigvis er der nogle penge at spare, hvis du er på markedet efter en billig gamer skærm.
Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Niklas Nyblom lavet en test af billige gamer skærme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste billig gamer skærm
Pris: 1.679 DKK
ASUS TUF Gaming VG249QM1A er et fremragende valg blandt billige gamer skærme. Med en imponerende 270Hz opdateringshastighed og en Fast IPS-teknologi, leverer denne 24-tommer skærm en enestående gamingoplevelse. Den høje opdateringshastighed sikrer ekstremt flydende bevægelser i selv de mest intense spilsituationer, mens den lynhurtige responstid minimerer motion blur og ghosting. Den 1920×1080 FHD-opløsning sikrer klare og skarpe billeder, hvilket er optimalt for mange spilgenrer.
Annonce
Bedste ultra-billig gamer skærm
Pris: 1.499 DKK
Vinderen i kategorien “bedste ultra-billig gamer skærm” er Samsungs G3. Skærmen tilbyder gaming i et fint design til en meget tiltalende pris. Derudover er den også en af de mere økonomiske skærme, med et lavere strømforbrug end andre modeller.
Annonce
Bedste billig gamer skærm til FPS spil
Pris: 2.999 DKK
Samsung Odyssey G5 34″ er en imponerende budgetvenlig gamer skærm, der kombinerer stor skærmplads med en høj opdateringshastighed. Med en bjergtagende opløsning på 3440×1440 pixels tilbyder den en dyb og bred visuel oplevelse. Den kurvede VA-panel teknologi forbedrer fordybelsen i spillet, mens 165 Hz opdateringsfrekvens og AMD FreeSync sikrer glatte og hurtige bevægelser uden tearing og stuttering. Skærmen er også udstyret med HDR10, hvilket giver levende farver og skarpe kontraster.
Annonce
En billig gamer skærm, også kaldet en monitor, er en skærm der er designet til at kunne håndtere og fremvise computerspil på en stabil og visuelt betagende måde, sådan at man som spiller, eller gamer, kan fokusere på hvilke knapper man skal trykke på hvornår, fremfor at bekymre sig om man kan se og følge med i hvad der foregår.
Hvis du har søgt lidt rundt på internettet, eller blot overværet en gamer i sit es, har du sikkert bemærket at en skærm kan komme i mange former, farver og have forskellige funktioner og specifikationer. Nogle funktioner er rare at have, andre er irrelevante eller har ikke rigtig nogen indflydelse. Nogle specifikationer kan lyde dækkende eller imponerende på papiret, men vise sig at være knapt så fantastiske når strømmen tilsluttes og skærmet tændes.
Det kan af og til være svært at finde hoved og hale i alt den tekniske snak, og hvad betyder egentlig alle de underlige model- og serienumre, nørdede udtryk og faglige termer? Egentlig er det ikke så vigtigt at kende til alle udtryk og termer og deres betydning. Hvis du selv har en forståelse for hvad du har brug for og hvad du har til rådighed, så er det nemmere at finde frem til netop den skærm der passer til dit behov. Både pris- og pladsmæssigt.
Derudover kan det være godt at have en idé om hvad du selv vægter højest i en billig gaming skærm: Skal billedet være knivskarpt og ikke være for anstrengende for øjnene? Betyder det mere for dig at farverne skal være dybe og livlige? Eller har du mere brug for at hastigheden og din reaktionsevne er i højsædet, så du kan være den bedste digitale udgave af dig selv?
Nogle skærme og modeller tilbyder lidt af det ene og meget af det andet. Andre har lidt af hvert. Naturligvis, vil man som gamer gerne have alle de vidunderlige egenskaber der står listet ovenover, men det er yderst sjældent at en skærm vil have alle de fantastiske egenskaber, uden at prisen også bliver fantastisk høj.
For nogle er det uundværligt at skaffe sig en gamer skærm, for overhovedet at kunne være konkurrencedygtig i de pågældende spil de spiller. For andre er det mere æstetikken der tiltaler dem – altså hvordan billedet fremstår, hvordan grafikken bliver præsenteret og hvordan spillet i det hele taget ser ud for den der gamer.
De fleste populære spiltitler er spil hvor en konkurrence, dyst, runde eller anden form for tvekamp skal overstås, for at finde en taber og en vinder. Langt de fleste af os ønsker at være sidstnævnte, så for at udnytte al den saft og kraft din maskine kan yde, og for at du ikke bliver hæmmet i din præstation og formåen i at vinde, så er der altså nogle fordele du bør anskaffe dig, ved at investere i en gamer skærm.
Mange computere, computerdele og spil har decideret indstillinger og konfigurationer der er skræddersyet til at, sammen med skærmens indstillinger og ydeevne, give det hurtigste, skarpeste og mest præcise gengivelse af hvad der foregår i spillet, i spillets omgivelser og de handlinger der bliver foretaget i selve spillet.
Som nævnt tidligere skal du vælge en billig gamer skærm, som passer til dine primære behov og en skærm som du rent faktisk har plads til. Nogle modeller er koloenorme, med massive fodstøtter og buede skærme som kan være svære at få plads til, hvis de ikke allerede i forvejen har et dertil indrettet bord eller lokale.
Gamer skærme er designet til at game, så det er vigtigt at du undersøger hvad din egen computer formår at understøtte og hvad dit/dine primære spil også kan understøtte for at få den bedste oplevelse. Det er sikkert nogle indstillinger og andre parametre du kan ændre i de enkelte spil, for at det hele går op i en højere enhed. Hvis du arbejder på et budget, så husk også at det er billigere at anskaffe sig en brugt gamer pc frem for en ny, som du kan kombinere med en billig gamer skærm.
Det er dog nødvendigt at understrege, at formentlig ingen af de spil du spiller ikke ville kunne virke, såfremt du vælger at købe en gamer skærm. Hvis du skulle opleve udfordringer efter du har installeret en gamer skærm, skal der formentlig nogle ændringer i indstillingerne til, eller måske skal du fiksere et løst kabel, og så burde du være selvkørende derfra.
Gamer bord
Hvis du er på markedet efter en af de større modeller af billige gamer skærme, er det anbefalelsesværdigt at du også anskaffer dig et gamer bord. Et gamer bord er et bord der er designet til netop det formål at game, og de har ofte størrelsen til at huse selv de største modeller af gamer skærme. Mange borde kommer også med hæve- og sænkefunktion samt udskæringer til kabelføring, indbygget musemåtte mm. som kan gøre det hele meget nemmere at holde samlet og gøre det lidt flottere at se på.
Væg- eller armmontering
Mange skærme er VESA-monteringsklar allerede fra fabrikken. VESA er en standardiseret opsætning bagerst på gamer skærme og TV-skærme, som gør det muligt at hænge en skærm på en væg, eller installere skærmen på en arm, hvis det skulle være nødvendigt. Så her kan det været nødvendigt at anskaffe sig nødvendige arme eller andet monteringsudstyr hvis du ønsker at montere skærmen på en væg eller en arm.
Størrelse på skærme bliver altid angivet i tommer. Når der står 24” ved en given model, betyder det at skærmen er 24 tommer i alt. Tommer på en skærm måles diagonalt fra det ene hjørne, til det direkte modsatte hjørne.
Det er vigtigt at størrelsen på skærmen passer til dit behov, og i det miljø du sidder og gamer i. Hvis du sidder mindre end en meter fra skærmen, bør du ikke overstige 24 tommer, da det hurtigt kan blive for overvældende og ret svært at følge med i hvad der sker på skærmen.
Skærme der er 24 tommer er ikke skræmmende store, men hvis du ikke har bordet, eller lokalet passende til den størrelse af skærm vil det blive besværligt at følge med i alt hvad der sker på skærmen – især i enderne af skærmen.
Skærmopløsning er et udtryk for hvor mange pixels en given skærm kan vise hhv. vertikalt og horisontalt. Det vil sige, at en skærmopløsning på 1600 x 1200 betyder, at skærmen viser 1600 pixels horisontalt og 1200 pixels vertikalt. Derfor: jo højere opløsning, jo flere pixels kan vises på skærmen. Uanset skærmens størrelse.
En alt for lav skærmopløsning vil dog gøre billedet småt og uskarpt, hvorimod en højere opløsning vil gøre det modsatte. Den optimale skærmopløsning kan variere fra spil til spil og fra skærm til skærm. Dog er det oftest antaget, at den bedste opløsning for fx 24 tommersskærme 1920 x 1080, da mange spil og applikationer har en opløsning der er optimeret til denne visning
Billedformat er et udtryk der dækker over hvor bred billedet skal strække sig, i forhold til billedets højde. Det er bredt anerkendt at det bedste billedformat for en skærm er 16:9 for gaming, da mange skærme, spil og applikationer understøtter og optimerer på baggrund af det format.
Hertz (Hz), også kaldet opdateringshastighed, er den hastighed skærmens billeder skifter hvert sekund. Det vil sige, jo højere opdateringshastighed, jo flere billeder kan skærmen indlæse. Dette har en betydning for hvordan billeder opfører sig på skærmen, og hvor hurtigt de bliver vist til tilskueren.
Alt dette er naturligvis også underlagt hvordan resten af din komponenter fungerer, men hvis du skaffer dig en 144Hz-skærm, bør du klare dig meget fint langt hen ad vejen. Medmindre du investerer mange penge i at opgradere resten af dit system, kan du ikke drage nytte af at skaffe dig en skærm med højere opdateringshastighed, som fx 240Hz.
Naturligvis er farver, farveskala og lys en vigtig del af hvordan billedet ser ud og hvad en skærm viser i sidste ende. Det vigtigste er dog at skærmens kontrastforhold er høj. Hvis forholdet er højt, som fx 1000:1, modsat 300:1, viser skærmen lysere farver mere lyst i stedet for at blive gråmeleret. Det er vigtigt for skærme, både for TV og gaming skærme, at vise korrekte mørke og lyse områder, for ikke at blande det sammen til en grå masse.
Responstid er et udtryk for hvor lang tid det tager et enkelt pixel at skifte fra fx hvid til sort. Det vil sige at jo lavere tid (målt i milisekunder), jo hurtigere er billedet og skærmen til at opdatere billedet. Nu hvor det drejer sig om gaming, så er alt under 5 ms tilstrækkeligt, men 1 ms er de rene lækkerier.
Før du for alvor får den sande og rå oplevelse af en gamer skærm, skal du jo starte et spil op og hoppe ud i det. Der er forskel på hvilken type af spil og hvilken type af skærm der er mere eller mindre passer sammen. Det går skam meget fint hvis du anskaffer dig en gamer skærm til den ene type spil, selvom forslaget egentlig er en anden.
Dog er der nogle overvejelser du skal gøre, hvis du spiller skydespil, som Counter-Strike: Global Offensive eller Fortnite, hvor reaktionsevnen betyder mere end flotte farver. Her vil det være en fordel at fokusere mere på responstid og opdateringshastighed end de andre kategorier. Hvis du derimod spiller andre typer af spil, så som World of Warcraft eller League of Legends, hvor der godt må kæles lidt mere for æstetikken, så kan du fokusere mere på skærme der kræser for farve- og lyssammensætning.
Prisen er altid en rigtig god indikator for hvad du får for pengene, hvad angår billige gaming skærme. De som er nederst i tabellen kan du sagtens bruge som en gamer skærm, og det vil sikkert tjene dig godt. Men hvis du bruger et par hundrede ekstra, så ligger nogle drøngode funktioner og opgraderinger og venter på dig.
I tilfælde med gamer skærme, så henter pris og kvalitet altså sammen. Hvis dit budget sværmer omkring totusinde kroner, så får du en markant bedre oplevelse. En billig gamer skærm koster i omegnen af 1000 – 2000, hvor du får en ganske habil og velfungerende gamer skærm, og en fænomenal opgradering hvis du i øjeblikket stirrer på en uddateret kontorskærm.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste billige gamer skærme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Skærmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af billig gamer skærm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Niklas arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Udover at rådgive magasinets læsere inden for hardware, udstyr og tilbehør til gaming, arbejder han som IT-tekniker for en større IT-koncern. Her plejer han systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer upåklageligt. Med hans stilling og et anerkendt AI Controller certifikat i bagagen, har han en IT-erfaring som siger spar 2, og den nyder han at dele ud af her på magasinet.