Der kan være mange grunde til at du er interesseret i en brugt gamer PC, som for eksempel budget, bæredygtighed, samvittighed mm. Der er helt klart nogle fordele i at anskaffe sig en allerede brugt maskine men også nogle ulemper. Læs med for at finde ud af hvad du skal være opmærksom på.
Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Niklas Nyblom lavet en test af brugte gamer PC’er. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste brugte gamer PC
Pris: 8.800 DKK
Vinderen i kategorien “bedste gamer PC i test” er fra GIGABYTE. PCen kan anvendes til både gaming, browsing, streaming af TV og film og film- og grafisk produktion. En god allrounder som kan trække alle de nyeste spil og opnå en relativ høj FPS.
Annonce
Bedste billige brugte gamer PC
Pris: 7.083 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige brugte gamer PC” er Acer Nitro 5. En rigtig fin PC til prisen. Modellen er en af de mest populære i tiden, da den er prisvenlig og samtidig er udstyret med en stor nok ydeevne til at klare de fleste spil.
Annonce
Bedste premium brugte gamer PC
Pris: 11.628 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium brugte gamer PC” er denne vanvittige gaming-station fra GIGABYTE. Modellen AORUS 15.6″ 300Hz RTX 2080S er intet mindre end et sandt uhyre, og hvadenten du er til at spille de allermest krævende titler eller de mest populære, bør du ikke støde på problemer hvad angår ydeevnen.
Annonce
Hvis vi skal starte med en kort forklaring af hvad en gamer PC egentlig er, så er det en computer der er bygget og designet til det formål spille videospil på. Kontorcomputere, familiecomputere og andre lidt mere generiske computere kan i mange tilfælde også spille videospil, eller game, men hvis dit primære formål er at game, så er det en virkelig god ide at kigge efter en computer der er dedikeret netop det formål. Hvis du ikke er helt sikker på at du vil investere hele din opsparing, eller hvis du er på udkig efter at spare et par kroner, kan det være at en brugt gamer PC er netop lige hvad du står og mangler. En gamer PC der er brugt tidligere, som derefter bliver sat til salg, og oftest til en nedsat pris, er typisk det mange forbinder med en brugt gamer PC. I mange tilfælde refererer sælgeren til den type vare for at være refurbished (renoveret). Det er dog ikke altid at der er tale om at en PC der er blevet brugt af en anden køber eller kunde, men det kan være at den pågældende maskine har været brugt som udstillingsmodel, eller måske er maskinen delvist samlet af brugte dele og derefter sat til salg. Der kan også være tale om PC’en eller hardware-komponenter der er blevet returneret til forhandleren, blandt andet på grund af at handlen er blevet annulleret eller at køberen fortrød. Disse varer fejler egentlig ikke noget, men det går ikke at forhandleren sælger de pågældende varer som nye, da de tidligere har været solgt, men ikke anvendt. I nogle tilfælde er der tale om kosmetiske fejl eller mangler – altså øjensynlige skader som ridser eller misfarvninger der ikke påvirker ydeevne eller stabiliteten for varen.
Som med så mange andre elektroniske varer, er der nogle fordele ved at købe brugte eller reparerede varer, fremfor at skulle købe nyt hver gang. Dog er der også ulemper der er værd at have med i overvejelserne før du sætter dig for at anskaffe en brugt gamer PC. Nogle af fordelene og ulemperne kan du læse om herunder.
Bæredygtighed
I takt med at vi alle er blevet klogere og mere opmærksomme på vores forbrug og brug af klodens ressourcer, har flere producenter, internetbutikker og reparatører udvidet deres varekatalog og services til at inkludere brugte komponenter. Dette er med til at mindske at vi som forbrugere er “tvunget” til at skulle smide vores nuværende eller daværende apparater ud, og derefter købe nyt. Derved stiger efterspørgslen på nye apparater ikke konstant, og producenter behøver ikke at udvinde og benytte sig af klodens ressourcer for at producere nyt.
Pris
I mange tilfælde er priserne for brugte gamer PC’er nedsat, hvilket også er et godt incitament til at forsøge at anskaffe sig en brugt computer. Nogle gange kan du opleve at den totale pris nedsat med 40%-50%. Dog i de fleste tilfælde er der tale om 10%-20% prisnedsætning – dette kan dog variere heftigt alt efter type af computer, hardwarekomponenter, producent mm.
Kvalitet
Når der er tale om brugt udstyr eller en brugt vare, kan der muligvis forekomme nogle dyk i den overordnede kvalitet. Det kan enten være holdbarheden, udseendet eller i værste fald ydeevnen. Det skal dog være klart ved varekøbet hvis der er tale om en kritisk fejl eller mangel på varen. Når der er tale om en brugt gamer PC er det yderst sjældent at computerens ydeevne er påvirket, men de andre omstændigheder som for eksempel udseende og holdbarhed, der muligvis er en kende anderledes.
Det være lidt besværligt at vælge en brugt gamer PC, da der mange gange er stor forskel på type af PC, mærke, grad af tidligere brug mm. Som et grundlæggende udgangspunkt vil det være en mægtig god ide at altid at tjekke sælgeren eller butikken efter. Der er ikke et fast inventar eller et fast varesortiment af brugte computere, så det er mere sælgeren du bør holde et vågent øje med. Hvis sælgeren eller butikken virker pålidelig, professionel og blandt andet tilbyder garanti, så er det et godt sted at starte.
Det korte svar: ja – det er sikkert at købe en brugt gamer PC og andet brugt elektronik, hvis man vælger den rette elektronik genbrugwebshop.
Der har altid været en hed debat, om det er sikkert at købe brugt elektronik, mere specifikt brugte gamer PC’er. Herunder nævner vi en række fordele og ulemper ved køb af brugte gamer PC’er.
Fordele
Ulemper
Det afhænger af, hvad du bruger PC’en til. Hvis du bruger din PC til surfing, streame film/serier og generelt lettere opgaver, så kan den holde sig i nærmest et årti. Hvis du har tænkt dig at bruge PC’en til video redigering, billedredigering og lignende arbejde, så kan PC’en også holde sig i et årti. Hvis du er en sand gamer og udelukkende vil bruge PC’en til gaming, så kan PC’en holde sig i maksimum 7 år.
Levetiden kommer også an på, om der er tale om en stationær eller en bærbar. En stationær bliver mindre overophedet og kan derfor holde sig længere end en bærbar. På et tidspunkt vil din processor og grafikkort ikke længere kunne trække diverse software opdateringer, men det er en selvfølge. Så kan du vælge et opgradere din PC eller beholde de gamle/ældre softwares, hvilket mange gør.
Som udgangspunkt får du ikke mindre udbytte eller ydevene ved at købe en brugt gaming PC. Det afhænger naturligvis af hvilket produkt du har sat dig for at anskaffe, og eftersom at markedet ikke har et fast inventar, så kan du være heldig at lige netop det du behøver er til salg. I andre tilfælde må du enten vente lidt, se efter varen andre steder eller slet og ret købe en brugt gaming PC og derefter opgradere de enkelte dele, således du kan få netop det du søger.
Test og reparation
Når og hvis du anskaffer dig en brugt gaming PC i stedet for en ny gaming PC, er rådet fra os at sælgeren eksplicit nævner at computeren er gennemtestet og undersøgt nøje før den bliver sat til salg. Selvom der er tale om en returnering af en helt ubrugt computer (som derfor ikke kan sælges som ny), bør sælgeren eller producenten sikre sig at computeren ikke fejler noget og at den kører som den skal. Det samme gør sig gældende for computere der er blevet repareret, eller hvor enkelte dele er blevet udskiftet. Hvis du vil sikre dig at du anskaffer dig en computer der rent faktisk virker, se da efter om hvorvidt PC’en er testet og undersøgt før den bliver sat til salg.
Når det kommer til at skulle vælge en brugt gaming PC, er der lige så mange muligheder og kategorier som der er ønsker og behov. Vi kan ikke sige dig hvilken PC du skal anskaffe dig, men vi kan give dig nogle overordnede kategorier som hjælpe dig med at tage en beslutning om hvilken PC der dækker dine behov bedst.
Processoren er en af de vigtige grundsten i et system, der kan virkelig kan påvirke ydeevnen. Både negativt og positivt. Processoren (eller CPU’en) er den del af computeren der uddelegerer arbejde og giver besked til resten af komponenterne om hvad de skal gøre på baggrund af beskeder den selv modtager fra et program eller stykke software (som for eksempel et videospil). Hvis din processor til gaming ikke formår at uddelegere arbejde godt nok, kan du ikke få alt ud af dine enheder, som grafikkort, RAM, harddisk osv.
Hvis processoren for alvor skal komme til sin ret hvad angår gaming, så bør dit grafikkort også være af ret høj kvalitet. Et grafikkort bliver ofte også betegnet som en GPU, Graphics Processing Unit. Et moderne grafikkort har også en chip der kan uddelegere arbejde, men i stedet for at få resten af enhederne til at arbejde sammen, så er grafikkortet opgave at processere grafiske regneopgaver og præsentere dem på skærmen for gameren. Udover CPU’en er det her hvor der virkelig kan ligge muligheder for at påvirke din maskines ydeevne – eller mangel på samme.
RAM står for Random Access Memory og funktionen for RAM er den at mængden af RAM bestemmer hvor mange typer af forespørgsler og arbejdsopgaver dit system kan udføre på samme tid. Hvis du oplever træghed eller et langsomt system kan det være på grund af at du har for få RAM. Vær dog opmærksom på, at bare at fyre flere og flere RAM i dit system ikke nødvendigvis får dit systems ydeevne til at stige eksponentielt. På et tidspunkt når du en mængde som ikke gør noget synlig for computerens ydeevne.
En harddisk er den del af computeren der tilbyder lagerplads. Altså den enhed i computeren, hvor du gemmer dine filer eller hvor du installerer programmer, videospil osv. For øjeblikket er der tre primære typer af harddiske, som de fleste producenter tilbyder. Man kan også købe en ekstern harddisk, hvis man gerne vil have en transportabel måde at bevare ens data på.
SATA
Dette er den “ældste” af de tre primære typer af lagerplads der er på markedet for øjeblikket. En SATA-harddisk er oftest en billig måde at skaffe mere lagerplads på, men din computers ydeevne kan blive værre hvis dit eneste og primære harddisk er en SATA. Denne type harddisk bruges ofte som en sekundær lagerplads på nyere computere, til at gemme filer og bare generelt til at tilbyde meget lagerplads uden at påvirke ydeevne særligt.
SSD
Forkortelsen SSD står for Solid State Drive og dette er den mest populære harddisk til at bruge som den primære harddisk i en PC. SSDs formåen er markant hurtigere er en SATA-harddisk, men denne type er dyrere og mange gange er der ikke meget lagerplads at gøre godt med. Anbefalingen er her at du som minimum bør anskaffe dig en SSD-harddisk hvis du intention er at game, da du kan føle dig ret hæmmet af en SATA-harddisk hvad angår ydeevnen.
NVMe
Den nyeste type af lagerplads og også den hurtigste type af harddisk du kan anskaffe for øjeblikket. Her bør du slet ikke blive hæmmet af din harddisk, hvad angår ydeevnen, men dog kan din pengepung godt mærke indhugget, da denne type harddisk er (forholdsvist) stadig ret dyr. Problemet er dog at denne teknologi ikke rigtig er tilgængelig for bærbare PC’er, men egentlig kun kan bruges til stationære PC’er – desværre.
Din strømforsyning er også ret vigtig, da det er denne enhed der får udefrakommende strøm ind til dit system og sørger for at de enkelte komponenter får den strøm de skal have for at kunne fungere korrekt. Hvis din strømforsyning ikke er den korrekte, eller hvis den viser sig at være brugt eller skadet, kan det skade resten af dit system, så vær varsom med at købe nyt eller bytte den ud, hvis du ikke selv har meget forstand på det.
Når der er tale om brugte gaming PC’er vil sælgeren eller producenten mange gange angive i hvilken tilstand produktet er i før den bliver solgt. Der defineres fra den bedste tilstand Grade A og derfra videre til Grade B så C, D osv.
Grade A
Denne tilstandsgrad er den bedste. Her er produktet meget tæt på fabrikstilstand uden synlige skader eller andre synlige tegn på længere tids brug. Der kan dog forekomme nogle få mærker i form af slidte tastaturtaster, men ingen ridser, misfarvninger osv. Ved nogle forhandlere kaldes dette også for CONDITION: GOLD
Grade B
Denne grad er den næstbedste. Her kan du forvente upåklagelig ydeevne og formåen, men med nogle få mærker eller ridser. Du kan se at produktet tidligere har været brugt, men produktet vil ikke virke som total brugt.Ved nogle forhandlere kaldes dette også for CONDITION: SILVER
Grade C
Denne grad er den tredjebedste. Produkter i denne kategori vil fortsat fungere efter hensigten, men der vil være tydelige tegn på brug, som ridser, mærker, muligvis misfarvninger og andre tegn på længere tids brug eller heftig brug.Ved nogle forhandlere kaldes dette også for CONDITION: BRONZE
Som nævnt tidligere anbefaler vi at når du køber en brugt gaming PC, bør der medfølge en garantiordning. Det er ikke altid tilfældet, men for at gøre handlen mere tryg for dig som køber og for alvor komme dig til gode hvis uheldet er ude, så bør du altid købe produkter hvor der medfølger en garantiordning. Forhandlere kan i mange tilfælde tilbyde andre betingelser som tilfredshedsgaranti eller tilkøb af forsikring. Dette er langt fra tilfældet hvis du anskaffer dig en brugt gaming PC af en privatperson. Her gælder de samme regler ikke, som de gør for forhandlere. Privatpersoner er ikke underkastet samme regler og betingelser som de etablerede forhandlere er. Som udgangspunkt er du dækket af reklamationsretten såfremt der skulle være noget galt med varen efter du har købt den, men en privat sælger kan fraskrive denne ret hvis varen er købt “som beset” for eksempel. Sagt med andre ord; forsøg så vidt muligt at kun at handle med etablere og tillidsfulde forhandlere.
Prisen kan variere meget på dette marked da det kan være meget forskelligt hvad der bliver tilbudt af de forskellige forhandlere. Hvis du er på udkig efter en gaming PC, og du gerne vil spare lidt penge på den totale prise, skal du fortsat forvente at skulle af med over 5.000 kroner. Dette er i den lave ende af prisen. Fra ca. 5.000 kr. til og med 8.000 får du de gaming PC’er som kan hjælpe dig igang, men kan have svært ved at følge med i de større og flottere spil. Hvis du leder efter en brugt gaming PC, hvor du ikke bør opleve problemer med at spille hvad som helst, ligger prisklassen omkring 9.000 – 13.000. Her får du den bedste valuta for pengene, uden at skulle lede efter opgraderinger eller andre maskiner med det samme. I langt de fleste tilfælde får du helt vanvittige maskiner til over 13.000. Her kan du være nogenlunde fremtidssikret i en god rum tid, da deres ydeevne ikke bliver overflødige lige foreløbig.
Hvis du arbejder på et stramt budget men gerne vil game alligevel, så kan du stadig anskaffe dig en billig gamer skærm og en billig gamer stol til at kombinere med en brugt gamer pc.
Se videoens 5 tips og læs vores egne tips under videoen:
Altid når du handler, og især på internettet, er du som køber beskyttet af en masse rettigheder og muligheder. Dette gælder også for brugte varer. Vær opmærksom på at ingen af disse er eksplicit frataget dig som køber, før du putter varen i kurven og bestiller, eller før du overfører pengene.
Som med nye PC’er er vedligehold og rengøring altid en god ide at have en regelmæssig plan for. Brugt eller ej, så vil din computer tjene dig længere, hvis du passer godt på den og rengøre den (grundigt) mindst én gang om måneden. På denne måde forlænger du levetiden og undgår at din computers ydeevne ikke bliver påvirket.
Eftersom markedet for brugte computere lader til kun at vokse, så er det ikke altid at lige den rigtige computer for dig er tilgængelig. Hold dig gerne opdateret hos de forskellige forhandlere og lav gerne en ønskeliste, så det er nemmere for dig at vide hvornår du bør slå til og hvornår du måske skulle vente en uge eller to.
Udover den åbenlyse fordel at spare penge på at anskaffe sig en brugt gaming PC, så har fire forskere undersøgt de klimarelaterede virkninger på at ikke at købe en ny gaming PC, men i stedet genanvende eller gensælge tidligere brugte PC’er. Naturligvis er der tilfælde hvor det ikke går at reparere en computer, men så vidt det er muligt, bør vi som brugere og forbrugere forsøge at få computeren repareret, eller måske erhverve os en tidligere brugt computer, da de største udfordringer, og det største ressourceforbrug, er forbundet med produktionen af en helt ny computer, fra råmaterialer til det færdige produkt. Der er også ressourceforbrug når en computer er tændt og bruger strøm, men det er klart en større byrde for miljøet når og hvis en producent må lave en helt ny computer. Computere har i gennemsnit længere levetid end tidligere, men eftersom teknologien så hurtigt får tilført nye funktioner og egenskaber, er der fortsat efterspørgsel efter helt nye computere fra fabrikken.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste brugte gamer PCer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
De brugte gamer PCer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af brugt gamer PC afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Niklas arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Udover at rådgive magasinets læsere inden for hardware, udstyr og tilbehør til gaming, arbejder han som IT-tekniker for en større IT-koncern. Her plejer han systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer upåklageligt. Med hans stilling og et anerkendt AI Controller certifikat i bagagen, har han en IT-erfaring som siger spar 2, og den nyder han at dele ud af her på magasinet.