Gamer bærbar

Et bord med tre gamer bærbar
Sidst opdateret: februar, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Sig farvel til stationæren og byd velkommen til gamer bærbaren. En gamer bærbar er en all-in-one løsning til dig, der ikke gider at bøvle med stationærens mange irritationer såsom transportudfordringer og de mange kabler.

Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Ricki Guldborg lavet en test af gaming bærbare. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gamer Bærbar Test: Top 5 Bedste Gaming Bærbar

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. SharkGaming 8G15-3050

Bedste gamer bærbar

Pris: 8.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gamer bærbar” er fra danske SharkGaming. Bærbaren er det perfekte sweet-spot mellem performance og pris. Med et GeForce RTX 3050 grafikkort, 1000 GB SSD, 16 GB RAM og en i5 processor. Skærmen har 144 hz og er 15,6″. Bærbaren er det ideelle valg for gameren.

Annonce

2. Lenovo IdeaPad Gaming 3 15.6"

Bedste billige gamer bærbar

Pris: 5.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gamer bærbar” er Lenovo IdeaPad Gaming 3. Denne Lenovo bærbar er et scoop uden lige, og du skal bestemt ikke lade sig snyde af den lave pris. Skærmen på hele 15,6″ er Full HD og har de gyldne 120 Hz for optimal spiloplevelse. Den kan trække de fleste spil og levere en høj FPS uden lag.

Annonce

3. Acer Predator Helios Neo 16

Bedste premium gamer bærbar

Pris: 12.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium gamer bærbar” er fra AcerBærbaren er ideel for dig, der ikke vil gå på kompromis med kvalitet og ydeevne. Udover den yder en høj performance med sin 9 processor og RTX 4070, er den udstyret med en 16″ skærm.

Annonce

4. Lenovo Legion Slim 5

Bedste slim gamer bærbar

Pris: 12.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste slim gamer bærbar” er fra LenovoBærbaren er ideel for dig, der ikke vil gå på kompromis med bærbarens design, vægt og størrelse. Udover et slim design, har den et RTX 4070, 16 GB RAM og en Intel Core i7-13700H.

Annonce

5. SharkGaming 8G17-70

Bedste gamer bærbar med 240Hz

Pris: 15.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gamer bærbar med 240Hz” er SharkGaming 8G17-70. Bærbaren har en ultra-tynd 240Hz skærm i 17,3″ QHD. Den er samtidig udstyret med en stærk i9-processor og et RTX 4070 grafikkort og 32 GB RAM. Og så er kølersystemet meget effektivt, så der er en lavere risiko for at bærbaren bliver overophedet.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gamer bærbar

Hvad er en gamer bærbar?

Du ved nok hvad en bærbar computer er. En transportabel computer, hvor næsten alt der skal bruges er pakket i en lille maskine. Gamer bærbar er ikke meget anderledes, da det nøjagtig samme koncept bliver brugt ved denne type maskine. Selvom de side om side ser nogenlunde ens ud, er der stor forskel på en almindelig og en gamer bærbar.

De to maskiner har hver deres formål, hvor gamer bærbare er skabt til kunne køre spil uden problemer og give den bedst mulig oplevelse. De har derfor visse punkter hvor de skiller sig meget ud. Alle delene i computeren er udvalgt til formålet at spille og når man pakker den mængde teknologi i sådan en lille pakke, skaber man hurtig en høj temperatur.

Gamer bærbar der står på et bord

Gamer bærbar er designet til at modstå og nedkøle denne temperatur gennem dens design. Computeren vil have flere ventilation udgange, mere effektiv afkøling og luftstrømning. Det er vigtigt at holde computeren kølig, da det kan sænke effektivitet, samt brænde dine hænder ved brug af det indbyggede tastatur.

Gaming laptops er som tidligere nævnt fyldt med en masse hardware der kan trække alle disse spil, hvilket også kræver noget af et batteri. Derfor kommer de udstyret med meget større batterier, til at trække alt elektronikken i maskinen.

Alle disse elementer kommer med en stor vægt. Gamer bærbar vejer ofte mere en almindelige bærbar. Vægt er ikke det eneste der er høj ved disse maskiner. Prisen ofte højere end en almindelig bærbar.

Ordet “gamer bærbar” er egentlig bare et udtryk for en bærbar, som er optimeret til gaming. Der er ikke nogen bestemt definition af selve ordet, men der er en stor forskel på en gaming bærbar og en almindelig bærbar. De største forskelle ligger i kølemekanismen, tastaturet og det overordnet design af bærbaren.

En gaming bærbar kan trække spil og samtidig modstå de høje temperaturer som forekommer, hvor en almindelig bærbar ikke vil kunne modstå de ekstrem høje temperaturer. Det betyder altså, at en gamer bærbar er udstyret med bedre og mange flere ventilatorer til afkøling, som sørger for en mere effektiv afkøling og luftstrømning. På denne måde undgår du at brænde dine håndflader på bærbaren, hvilket ofte sker, hvis man spiller på en almindelig bærbar.

Hvad angår design så er tastaturet også designet til gaming. En gamer bærbar er udstyret med et tastatur, som er langt mere responsivt. Derudover er det også en selvfølge, at tastaturet er udstyret med lys under tasterne. Selve gamer bærbaren – er som tidligere nævnt – udstyret med flere luftkanaler og der er plads til flere kølere. Derfor er designet anderledes, en gamer bærbar er ofte lidt stor i størrelsen.

En gaming bærbar er ofte udstyret med et større batteri, fordi bærbaren skal kunne klare de ekstra kølere samt grafikkortet. Det er jo sådan, at en gaming bærbar har indbygget krævende PC komponenter, som kan trække noget mere, end hvad en almindelig bærbar kan trække.

Og fordi en gaming bærbar er udstyret med kraftigere PC komponenter, så vejer en gamingbærbar også mere end en almindelig bærbar. Sidst og ikke mindst er en gaming bærbar i mange tilfælde dyrere end en almindelig bærbar.

Hvorfor skal jeg købe en gaming bærbar?

Da gaming bærbar er tastatur, skærm og computer i en, skal du ikke holde styr på en masse ledninger og have en masse plads. Du kan nemt tage den med dig under armen og tage den med dig overalt. Du kan derfor altid tage den frem og spille de nyeste spil og hvis du er social spiller kan hurtig være klar til spil aftner ved vennerne.

Gamer laptop giver dig desuden mindre bekymringer. Hvis uheldet skulle være ude og maskine pludselig stopper med at virke, skal du ikke tænke på hvilken del der er defekt og du skal derfor ikke igennem en hel masse for at få den repareret.

Det er bare nogle af de mange gode grunde til at vælge en gamer bærbar og du vil finde en del flere grunde, samt information i løbet af artiklen.

Hvilken gamer bærbar skal jeg vælge?

Når det kommer til gamer bærbar, er der ikke bestemte niveauer som man kan vælge fra, men der er en del områder du skal være opmærksom på når du vælger ny maskine. De kommer nemlig ikke med de samme specifikationer og mange modeller kan være svære at opgradere med tiden. Det er derfor vigtigt at man ved hvad ens prioritet er, da det ikke er sikkert, at man kan få alt hvad man gerne vil have i en gamer bærbar.

Størrelse på skærmen er det første du skal vælge. Dog er der ikke mange størrelser at vælge imellem. Opdateringshastighed er også vigtigt, da dette opdaterer billedet du ser på skærmen, så du faktisk se hvor kraftig maskinen er, når du spiller. Derudover er der også skærmopløsning og skærm type, som kan spille ind.

De primære dele, der udgør hvor kraftig en maskine er. Der er mange typer processorer og grafikkort fra 2 forskellige virksomheder, så disse dele kan variere meget efter ens budget og hvad man gerne vil kunne spille.

Kombinér gaming laptop med andet gaming udstyr

En gamer bærbar er stadig en computer og der vil derfor være en masse gaming udstyr du kan kombinere med din maskine. Først og fremmest anbefaler vi kraftigt at du finder dig en rigtig god gamer mus.

Der er faktisk et stykke gaming udstyr lavet specifikt til gamer bærbar. En ekstern blæser, kaldt en laptop køler, som kan kombineres med din gaming laptop. Så selv hvis din maskine ikke er den bedste til at holde sig kølig kan du for et par hundrede kroner, hjælpe den på vej.

Gamer bærbar vs. gamer PC

Det korte svar: en gaming bærbar er det idéelle valg, hvis du er typen, der tager din gaming station med dig overalt. Til gengæld er en gaming PC det rette valg, hvis du vil have mest for pengene og være sikker på, at din gaming station er fremtidssikret.

Overordnet set handler det om, hvad du hælder mest til. Der er nemlig en lang række ulemper forbundet med en gamer bærbar. Men valget handler om, hvad du vægter højest. Hvis du vælger en gamer bærbar skal du være indstillet på, at du ikke får ligeså meget performance for pengene, end hvis du valgte en gaming PC.

Derudover er en gaming bærbar ikke fremtidssikret, fordi du ikke kan opgradere den med nye PC komponenter (f.eks. hardisk, grafikkort eller processor), når den er ved at blive gammel. Du kan sagtens opgradere en gaming PC, fordi den har et kabinet som giver plads til forbedringer og opgraderinger. En gaming bærbar bliver også varm sammenlignet med en gaming PC. Dét at en gaming bærbar bliver varm, mindsker også dens levetid.

Til gengæld er en gaming bærbar meget fleksibel, da den vejer forholdsvis lidt og let kan tages med, hvis du skal til game med dine venner eller til LAN events. Her er en gaming PC en stor klods, som du ikke bare kan tage med på farten.

Gamer stationær: Den var længe set som maskinen for den ultimative pc spiller, men det er ikke længere nær så sandt. Disse maskiner har fordele, såsom fuldstændig kontrol over opgradering, da det er nemt at fjerne gamle dele og erstatte dem med nye. De har desuden mange muligheder for at personliggøre maskinen igennem disse dele. De er dog ikke altid nemme at have med at gøre. Hvis en del skulle gå i stykker, kan det tage timevis at finde ud af hvad der præcis er galt og så skal den ene del til reparation. Transport kan være meget besværligt, selv hvis du har en kompakt maskine, skal man stadig have en skærm, tastatur, mus, m.m. for at den fungerer. Det gør transport besværlig, selv hvis du har bil. Derudover, kan delene være mere skrøbelig og transport kan skade computeren.

Gamer bærbar: Disse maskiner har gode fordele, såsom nem transport. Gaming bærbare er lavet til at blive transporteret rundt. Ikke nok med at næsten alt hvad du har brug for, er indbygget i en forholdsvis lille og tynd klods, er de lavet til at modstå rystelser og halv hård behandling. Hvis en del skulle ende med at gå i stykker, behøver du ikke at teste maskinen grundigt for at finde ud præcis hvad der er galt, da hele din bærbar ses som en del. Der er dog nogle områder, hvor en gamer bærbar har lidt ulemper. Personliggørelse er knap så nemt. Derudover, er der langt færre dele du kan opgradere og vil ofte kun være ram og plads.

Opsætning af gaming bærbar

Førstegangsopsætning: Når du tænder din gaming bærbar for den første gang, skal du opsætte Windows. Heldigvis er det allerede installeret, så det er ret ligetil. Windows vil automatisk fortælle dig om dens funktioner og hvad du skal gøre. Bare følg guiden og slå de funktioner fra eller til som du gerne vil have dem.

Update muligheder: Windows vil forholdsvis ofte have nogle opdateringer og det vil være meget frustrerende at Windows vælger at opdatere midt i et spil eller generelt når du hurtigt skal bruge den. For at ændre hvilke timer, den må opdatere skal du trykke på Windows ikon + Q og derefter skrive ‘update’. Inde i denne menu vil der være en knap der hedder “ændre aktive timer”. Klik på den og ændre den til hvad der passer dig bedst.

Opdater dit grafikkort: Du gaming bærbar vil med stor sandsynlighed have et Nvidia grafikkort og alt hvad du behøver for at opdatere det, skulle være installeret på forhånd. Klik igen på Windows tasten + Q og søg ‘Nvidia Experience’. Når du er her inde klik på knappen kaldt “Drivers”. Hvis der er en opdatering, vil der være en grøn knap. Hvis ikke vil der være en hvid tjek markør. Imens den installerer opdateringen, kan din skærm godt finde på at blinke eller gå i sort. Det er normalt. Bare giv den nogle sekunder og billedet vil komme frem igen.

Vedligeholdelse af gaming laptop

Din gaming bærbar, kan nemt blive beskidt, Start med at slukke computeren. Sørg for at der ikke er skidt på eller mellem tasterne. Du kan eventuelt bruge en fugtig vatpind til at skubbe snavs til siden eller en mikrofiber klud, hvis tasterne er lave nok. Vask herefter toppen af tasterne med en mikrofiberklud med en smule husholdningssprit. Ikke for meget og vær sikker på det ikke drypper, da det kan skade computeren. Vasker skærmen med en mikrofiberklud og skærmrens. Du kan også bruge rense servietter eller glasrens, hvis disse produkter er lavet til det, da det kan variere. Vask resten af computeren med en fugtig klud og pas på diverse porte. Lad computeren tørre en nogle timer for en sikkerheds skyld.

Valg af gaming bærbar

Typer af gamer bærbar

Low-end

Denne type gamer bærbar kommer ikke med en masse funktioner, som du ikke ved hvad du skal bruge til, men den kommer desuden heller ikke med særlig spændende dele. Low-end gamer laptops vil ikke have meget plads og nok ikke være en SSD. Derudover vil der ikke være mere end 8 GB ram, en meget fin processor, men du skal være heldig hvis den har et dedikeret grafikkort. Denne type laptop vil ikke give dig meget for pengene, men kan faktisk stadig være et godt valg. Hvis du er typen som spiller spil som ikke er særlig krævende, såsom indie titler eller retro spil, så er der ingen grund til at betale en formue. 

Mid-range

I dag er mid-range og high-end ret tæt på hinanden når det kommer til spil, men der vil være nogle tydelige forskelle. Denne type gaming bærbar, vil ikke have gode dele for de penge du giver. Som typen angiver vil delene være fine dele, men ikke de bedste. Dette vil for eksempel være en i5 processor til gaming og et XX50ti grafikkort, 8 GB ram og 500 GB plads. Ikke det bedste men en computer der sagtens kan trække stort set alt den næste stykke tid.  

High-end

Du kan næsten ikke forlange mere for denne type gamer bærbar. Disse computere vil have alt du skal bruge for at kunne trække alt hvad du har lyst til. De vil have mere unikke designs, bedre køling og funktioner du ikke vidste du ville have. Disse bærbar er udstyret med de nyeste dele på markedet og vil ofte have lidt forskellige modeller som ligner hinanden, men i forskellige størrelser, mængder af plads og lignende. Perfekt til ultimativ gaming på farten. 

Spil

Som nævnt i tidligere afsnit kan de spil du spiller have en stor rolle i hvilken gamer bærbar du skal investere penge i. Stort set alle gaming laptops kan bruges til alle genre af spil, da de ofte er universel bygget, med nogle få undtagelser. 

Hvis du ved du spiller spil, som kræver en del kontrol og kræver en numpad for den bedste oplevelse, er det bestemt en ting man skal investere i. Det er nemlig ikke alle gaming bærbar der kommer med numpad. Kig derfor på 17.3 tommer eller de dyrere 15.6 tommer bærbar, da mindre formfaktor giver mindre plads til knapper.

Det er dog ikke alle typer ag spil der kræver de helt store maskiner. Hvis du er personen der holder dig til nogle få spil, kræver det ikke det nyeste skrig, men bare en maskine som kan køre disse spil uden problemer. Fortnite, Counter Strike, Dota, World of Warcraft er alle spil som ikke kræver meget at trække, så mindre gamer bærbar er helt klart noget du skal tage et kig på.

Er du derimod indtil de nyeste spil og elsker at sprede sig ud og spille en stor mængde af forskellige spil, vil fine gaming laptops ikke være godt nok. Hvad du leder efter, er de ultimative maskiner på markedet. Med disse gaming bærbar, kan du snildt trække de nyeste udgivelser på ultra kvalitet mindst et par år frem. 

Funktioner

Du kigger på en gaming bærbar og undre dig sikkert over hvad der gør disse maskiner til gamer laptops udover deres stærke dele. Det kan være meget forskelligt fra bærbar til bærbar, men langt de fleste har ekstra funktioner, som spiller en meget større rolle for gamere end andre.

Nedkøling: Gaming kræver stærke dele og de bliver hurtigt meget varme. Nedkøling spiller derfor en vigtig rolle. Mange af disse dele sidder tæt på hinanden og det kan være svært at skabe god nedkøling med så lidt plads, men virksomheder gør sommetider nogle ret specielle ting. Som nævnt tidligere kan de godt finde på at bruge hele maskinen til at nedkøle delene, men ofte gør de bruge af mere traditionelle løsninger, såsom blæsere. Langt de fleste gamer laptops kommer med “intelligente” blæsere, så de kører hurtigere jo varmere computeren bliver.

Gaming mode: Gaming mode er en funktion visse gamer bærbar har, som lader dig kontrollere, hvornår din bærbar skal lade dine dele arbejde effektivt. Dette kontrolleres igennem software og muligvis en knap. På den måde sørger du for at dine dele ikke bliver slidt op, når din bærbar ikke bliver brugt til at spille på, men stadig giver alt hvad den har, når du faktisk spiller. Gaming mode, kan desuden give dig andre funktioner, såsom at deaktivere touchpad og Windows knapper eller trække ressourcer fra programmer i baggrunden, så det spil du spiller, har første prioritet. 

Makroknapper: Hvis du kender til gamer tastatur, kender du til makroknapper. Disse knapper giver dig mulighed for at lave nemme genveje til programmer eller endda at automatisere visse dele af et program eller spil. Alt efter hvor dyr din gamer bærbar er og hvem der har lavet den, vil det være meget forskelligt hvor effektive disse makroknapper er. Nogle kan muligvis kun lade dig lave genveje til programmer, hvor andre lader din fantasi sætte grænsen.

Design

Tynde rammer: Når du ser på en gamer bærbar, har du sikkert lagt mærke til at der er en ramme rundt i skærmen. Ikke alle kan lide at denne ramme og der er bestemt gode grunde til at gå efter bærbar med tynde rammer. Først og fremmest, kan tykke rammer få computeren til at se mindre stilren ud og gøre desuden computeren større. Tynde rammer hindrer dette og benytter sig ikke af mere plads end hvad der er brug for. Dog kommer de med den ulempe at webcam enten bliver placeret i bunden af skærmen eller fjernet fuldstændigt.

Lille formfaktor: Selvom din bærbar skal bruges til gaming, må den gerne stadig være let at transportere. Skærmstørrelse har selvfølgelig en effekt på størrelsen af computeren, men samtidig er der andre aspekter, som kan blive mindre. Tykkelsen er ofte hvad der tænkes på. Der er gamer bærbare, hvor både skærm og selve computeren er gjort virkelige tynd for at mindske størrelse og vægt.

Klodsen: En stor mængde af gamer bærbar kan være ret store og tykke. De kommer ofte med meget unikke designs. Disse store bærbar, kan være tunge at transportere og være rigtig svært at finde passende tasker til dem, men de er store for en masse gode grunde. Heriblandt, den bedste køling du kan finde på en gamer bærbar og computer dele der egentlig burde sidde i en stationær i stedet for.

Simplistisk: Det simplistiske design går ofte hånd i hånd med den lille formfaktor. Bare fordi du godt kan lide at spille computer, behøver din computer ikke skrige “gamer”. Et mere professionelt look, er måske noget du gerne vil have. Heldigvis, er det blevet meget mere moderne og der er langt flere bærbar med disse designs i dag.

Størrelse

De to mest brugte størrelser er 15.6 og 17.3 tommer. 15.6 er den absolutte mest almindelige størrelse og passer derfor i de fleste computer tasker og er en optimal maksimal størrelse for transport. Du kan dog sagtens få større. 17.3 tommer er den største tommer man kan finde. Dette giver dig en større skærm og ekstra funktioner, såsom numpad, men vil også veje mere og vil være svære at finde en taske der kan indeholde computeren. Du skal dog passe på når du køber bærbar, da du ikke har universelle størrelser. Selvom den gamer bærbar du har fundet er en 15.6 tommer, den stadig være meget stor, så husk altid at tjekke dimensionerne under specifikationerne, inden du køber. 

Ydeevne

Processor

Din gaming bærbar kræver mange dele, som alle skal være et godt match for hinanden, for at de fungerer optimalt. Processoren, også kaldet CPU, er en vigtig del af din computer. Se processoren lidt som hjernen. Det er et central del af computeren og uden en god CPU vil din computer ikke kunne fungere. 

Der er i alt 2 virksomheder, som laver processorer til bærbar. Intel og AMD. Der er meget at gå over og det kan være meget forvirrende hvis ikke man kender til det, så det er blevet gjort ret generelt.

Intel har et stort udvalgt af processorer og er opdelt i fire grupper; i3, i5, i7 og i9. Da din gaming bærbar skal bruges til gaming, vil i5 være et fint sted at starte, men high-end maskiner vil benytte sig af i7 og meget dyre maskiner vil muligvis benytte i9 processorer.

AMD har samme koncept. De har også fire grupper; Ryzen 3, 5, 7, 9. Ligesom Intel, burde du starte med at kigge på Ryzen 5, hvor stærkere maskiner vil bruge Ryzen 7 og 9. Dette er en meget simplificeret forklaring af processorer og hvad du burde kigge på.

Grafikkort 

Du har sikkert hørt om FPS (Frames Per Second / Billeder i Sekundet). Dit grafikkort eller GPU, som det også bliver kaldt, udregner og holder styr på disse billeder. En ideel FPS siges at være 60, men den må gerne være så høj som muligt. Jo flere FPS du har, jo mere udlignende vil billedet være og du vil kunne se mindre “hak” i billedet. Det bedre grafikkort du har jo flere FPS får du. 

Nvidia har kodet kortene med tal alt efter hvor gode de er, men du vil også være ude for at der vil være bogstaver eller ord i enden, såsom; Super og Ti. Det næste du skal vide er hvordan du ved et kort er bedre end et andet. Her bruger vi 3000-serien som eksempel. Grafikkortet vil være i denne rækkefølge; 3050, 3050 Ti, 3060, 3070, 3070 Ti, 3080, 3080 Ti, 3090. Som kan ses, jo højere tallet er jo bedre er kortet, men indimellem er der Ti kort. Disse kort er bedre versioner end ikke Ti kort, men kommer med en højere pris, som ikke altid er pengene værd. Grafikkort fra 60 og ned efter ses ofte på billigere gamer bærbar, hvor 70 og op ses som high-end kort.

RAM

Hukommelse er lidt letter at have med at gøre, især når det kommer til gaming laptops. I dine RAM ligger alt den data du skal bruge i det du bruger computeren. Det derfor er en stor mængde ram er vigtigt, når du spiller, da der er meget data der flyttes rundt på. De fleste spil vi sagtens kunne køre med 8 GB ram, men flere og flere spil anbefaler 16 GB og kommer ofte med high-end gamer bærbare. Ved at bruge lidt ekstra på flere RAM har du også sikret dig at fremtidige spil, vil kunne køre nemmere på din computer.

Harddisk

Mængden af plads er ikke alt. Hvad disse Gigabyte af data gemmes på er også vigtigt. Der er i alt 3 typer drev du kan ende med; HDD, SSD og NVMe SSD. HDD eller harddisk er den ældste type drev og findes sjældent i bærbar, som hoveddrev. Nogle gaming bærbar, kan have et sekundært drev, som er en HDD. Hvis du gerne vil udskifte den HDD, kan bruge en SSD i stedet. En traditionel SSD, er 2.5 tommer. Samme størrelse som langt de fleste harddiske i laptops, men er langt hurtigere til at hente og gemme data. NVMe SSD er den type drev der ses mest i dag. Disse drev er nemlig meget små og tynde og kan være meget hurtigere end en traditionel SSD.

Batterilevetid 

Mængden af strøm dit batteri holder, kan variere meget. Du vil ofte et en vejledende mængde af timer, som ofte er korrekt. Hvis du vel og mærke, ikke benytter den. Den egentlige mængde er nærmere omkring 50 til 60% af hvad der egentlig står. De spiller dog ikke den store rolle for gamer bærbar. Disse maskiner kræver altid at din computer har opladeren sat til for at kunne spille. Uden oplader, vil Grafikkort og processor ikke have mulighed for at trække nok strøm for at køre krævende spil. Selvom du har en gaming laptop, vil du også bruge den til andre ting, så batteritiden er stadig vigtig.

Skærm 

Der er heldigvis ikke meget at holde styr på, når det kommer til skærme i gamer bærbar. Hertz er den måleenhed der bruges til at definere hvor hurtigt billedet på skærm opdateres i sekundet. De mest normale Hertz din skærm kan have er 60, 120, 144Hz og nyere modeller kan komme med 240 Hz. 60Hz er minimumskravet for en gaming bærbar, den de kommer ofte med enten 120 eller 144Hz, som klart er overlegen. Du har muligvis lagt mærke til at dette minder om FPS og det er fordi de faktisk begge er relateret til hinanden. FPS er hvor mange billeder der bliver “lavet” i sekundet, mens hertz er hvor mange billeder der kan vises i sekundet. Hvis du har lige så mange FPS, som din skærm har Hertz vil du i teorien have den bedste oplevelse og er derfor du kan hindre de fleste spil i at opnå mere en din antal hertz. 

Tastatur

Langt de fleste vil benytte en type knap kaldet “scissor switch” og giver en taktil følelse når du trykker på dem. Dog er de ikke alle ens. Alt efter hvordan virksomheden har lavet knapperne og selve computeren kan de føles meget forskellige. Du er dog ikke i tvivl, hvis du ikke kan lide dem. De fleste gamere kan ikke tolerer tastatur der har en “mushy” følelse og af god grund. Det kan være svært at mærke hvorvidt knappen er blevet trykket på og det giver en følelse af at du skal trykke hårde. Det er ikke optimalt. 

Pris

Dit budget er muligvis det der ultimativt vil stoppe dig at købe den gamer bærbar du gerne vil have. Elektronik er meget svingende i priserne og ofte har de en stigning. Hvis du har et budget på omkring 7500 til 8000 DKK og op, vil det blive en del nemmere at finde en gamer bærbar, der kan trække de fleste spil på markedet. Det er som så meget andet teknologi højere kvalitet jo dyrere de er. Der er dog en øvre grænse, da du vil nå et punkt omkring de 18.000 DKK, hvor du ikke længere kan få bedre komponenter i bærbaren, men i stedet betaler for ekstra funktioner. Det er vigtigt at vide at disse dele ikke er essentielle, for langt de fleste og at du sagtens kan finde nogle ultimative gaming laptops under 18.000 DKK.

5 tips til gamer bærbar

Tip 1: Prøv laptop før køb

Både tastatur og touchpad ville være en god ide at prøve inden køb. På den måde, brænder du ikke inde med en et tastatur der føles blødt og mangel på respons eller en touchpad du bare ikke kan med. I Dag er mange virksomheder blevet meget bedre til at lave disse ting godt. Især i den høje prisklasse. Hvis det ikke er muligt, kan det også anbefales at du ser nogle anmeldelser om produktet, for at give dig en fornemmelse af hvad du køber. 

Tip 2: Stress ikke over pladsmangel

Langt de fleste bærbar, gamer laptop eller ej, kommer ikke med en stor mængde plads til alle programmer og spil. Stres dog ikke for meget over dette. Mange bærbar kan nemt opgraderes med yderligere plads i form af en NVMe SSD. Virksomhederne skriver altid om der er plads til flere drev. I værste fald, kan du altid anskaffe dig et ekstern drev for mindre, vigtige filer og programmer. 

Tip 3: Glem ikke komfort

Bare fordi du har en gamer bærbar og kan spille på farten, må du endelig ikke glemme dit helbred. Vi anbefaler stærkt at du stadig anskaffer dig et bord og en god stol, så du ikke ødelægger din ryg og skuldre. God komfort når du skriver og spiller, kan sagtens hjælpe dig med at forbedre dine evner. 

Tip 4: Hold din laptop ved lige

Vi har før nævnt at computeren skal holdes ved lige, men der er lidt mere til det end bare rengøring. Da du med stor sandsynlighed vil transportere din maskine meget ofte, kan den lettere komme til skade. Husk derfor at anskaffe en taske som passer til computeren. At løbe med en laptop i tasken er aldrig en god ide. Husk også at disse computere også opsamler støv, så rens dette, hvis det er muligt. 

Tip 5: Backup alt, så ofte du kan

Det er efterhånden nævnt et par gange, at bærbare er skrøbelige, da det bliver taget med rundt. Det er derfor en meget god ide at lave backup af filer, du bare ikke vil miste, så ofte som muligt. Eventuel brug services som OneDrive, der konstant laver backup af dine filer, så længe du er adgang til internet. Hver ekstra opmærksom på dette, hvis du stadig benytter dig af en traditionel harddisk. 

Gaming laptop mærker

MSI

Du var ikke i tvivl når du ser en MSI bærbar. De er ofte store, med sorte og røde farver, samt deres logo af en drage på et skjold. I dag er det dog ikke sikkert du lægger mærke til disse bærbar. Deres produkter har fået et re-design og ser meget mindre gamer agtig ud og mere professionel. MSI har været en af de mest kendte gamer mærker i snart 35 år.

MSI udvikler også til kontorbrug og traditionel PC-brug. MSI har i mange år været en af de førende udviklere af gaming bærbarer og PC’er, hvilket sagtens kan forstås, da kvaliteten og designet er unikt. Farverne sort og rød kendetegner MSI.

Asus

Bedre kendt som Republic of Gamers (ROC), Asus har altid lavet premium produkter, men det var først i 2006 de danne et dedikeret brand for gamere. Siden da, har de haft stor fokus på at danne nogle af de bedste gaming laptops på markedet. I dag de lavet endnu et brand kaldet TUF, som er mere holdbare og ofte billigere gamer bærbar og udstyr, så der er lidt til enhver prisklasse. 

Lenovo

Lenovo har i mange år lavet stationære og bærbare for virksomheder, så de var ikke anset til at være for gamere i mange år. Det lavede de dog om på i 2014, hvor de introducerede IdeaPad model Y, som kunne en del mere end deres andre produkter. I dag har de et gamer mærke kaldet Legion, som er et mere minimalistisk design til deres maskiner og er ofte gode billige maskiner.

Lenovo er kendt for at tilbyde stationærer og bærbarer af allerhøjeste kvalitet. Lenovo PC’er anses for at være de mest slidstærke og holdbare af alle. Udover at Lenovo udvikler gaming stationer med deres Legion serie, så har Lenovo også en kæmpe stor andel af kontormarkedet for PC’er.

Alienware

Dell opkøbte virksomheden og Alienwares fokus var at bygge unikke gamer bærbar. Deres maskiner endte med at blive ekstrem populære, på grund af deres specielle alien design og premium dele. Der er allermest kendt for deres M17x bærbar, som stadig bliver produceret i dag, med de nyeste dele. 

Acer

Acer er det ældste firma på listen. Startede helt tilbage i midt 70’erne. I 2008 startede de en bærbar model kaldet Aspire, som var maskiner der kunne en del mere og skabt til kreative individer. De fandt dog hurtig ud af at gamere havde set sig lun på disse produkter og bliver derfor til Acer Predator, som laver gamer bærbar med vilde designs ikoniske gamer designs.

Razer

Razer er selvfølgelig med i alt der har med computere at gøre, dette inkluderer derfor også gaming bærbare.

HP

HP er også et gaming mærke, som udvikler både budgetvenlige og high-end gaming bærbarer og stationærer. HP Pavilion er blandt andet en meget populær gaming stationær og bærbar. Deres OMEN serie er de mere high-end produkter.

Hvad siger undersøgelser om gamer bærbarer?

Der faktisk langt større procentdel af verdensbefolkningen der spiller computerspil end man skulle tro, men gaming bærbar kan bruges til mange formål. En god processor og grafikkort, samt en masse ram, behøver ikke at blive brugt til gaming, men kreativitet. Diverse tegne-, animations- og skulptur programmer kræver en masse at kunne køre ordentligt og kræver stærke maskiner. Der er bærbar lavet til disse formål, så hvorfor købe en gamer laptop? En undersøgelse dannet i den sydlige del af Jakarta i Indonesien, har muligvis fundet svaret.  Det viser sig at det kunne have noget at gøre med hvordan de forskellige computermærker, brænder sig fast i vores hukommelse, på grund af marketing fra disse kendte virksomheder. I denne undersøgelse gav de 100 individer en lang række spørgsmål omkring kendte og mindre kendte mærker, hvad de kunne tilbyde og hvilket produkt de ville vælge. Selvom mindre kendte mærker kunne give et lige så godt produkt eller bedre, gik størstedelen stadig med de kendte gaming mærker.

Vil denne trend så fortsætte i den nærmeste fremtid? Alt tyder på ja. Analyse på gaming laptop markedet fremviser et klart billede. Markedet vil fortsætte med at gro og hvis det fortsætter som det det gør nu, vil markedet gro med 22% årligt. Det er ikke kun virksomheds mærker, der får markedet til at gro. Flere steder i verdenen er internet blevet meget mere populært eller bedre.

Vil denne trend så fortsætte langt ud fremtiden? Det er faktisk ikke sikkert. Gaming er et gigantisk marked for disse kraftige maskiner, så hvis du ikke længere havde brug for dem til at spille, vil popularitet muligvis falde. Her tænkes der selvfølgelig på Cloud Gaming. Med Cloud Gaming streamer du spil fra en server og kræver derfor kun godt net og ikke en god computer. En undersøgelse dannet af British Columbia Universitetet og Ministeriet for Videnskab og Teknologi i Taiwan hentyder til at Cloud Gaming har stor chance for at overtage gaming markedet. Ikke kun for gaming computere, men for samtlige gaming virksomheder. Med Cloud Gaming er gaming langt mere tilgængelig for alle, uanset økonomi.

Ifølge en undersøgelse af DataIntelo er markedet for gamer bærbarer steget stødt i flere år. Det globale marked for gaming bærbarer var fastsat til en værdi på omkring 56 mia. kr. i 2019 og er sat til at nå en værdi på omkring 97 mia. kr. i 2027.

Stigningen i køb af gamer bærbarer er blandt andet, ifølge DataIntelo, et resultat af stigningen i jobs og innovationer inden for spil verdenen.

Ydermere er stigningen i disponibel indkomst i flere lande også sat som en grund til stigning i køb af gamer bærbarer.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken gamer bærbar er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gamer bærbare. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bærbarerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en gamer bærbar?

Valget af gamer bærbar afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “BRAND AWARENESS ANALYSIS TOWARD PURCHASE ….” https://online-journal.unja.ac.id/jmbp/article/view/1799. Tilgået 9 Jul. 2021.
  • “Gaming Laptop Market Research Report Forecast till 2027 | MRFR.” https://www.marketresearchfuture.com/reports/gaming-laptop-market-5153. Tilgået 9 Jul. 2021.
  • “A Survey on Cloud Gaming: Future of Computer Games | IEEE ….” 8 Aug. 2016, http://ieeexplore.ieee.org/document/7536162. Tilgået 9 Jul. 2021.
  • “Gaming Laptop Market Size, Share | Industry Analysis Report, 2027.” https://dataintelo.com/report/global-gaming-laptop-market/. Tilgået 29 Aug. 2021.
Forfatter
Ricki Guldborg
Ricki Guldborg

Ricki arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Elektronik er noget, der har fyldt meget i hans opvækst, og i dag er han ikke mange meter fra at kunne leve af sine IT-kundskaber. For i øjeblikket uddanner han sig som datamatiker med speciale i spilprogrammering. Eftersom han har bygget utallige PC’er gennem tiden, er hans spidskompetence afgjort PC-byg. Derfor ved han stort set alt om de forskellige komponenter, deres specifikationer, og hvad der bør kombineres for et optimeret byg.