Gamer bærbar

Et bord med tre gamer bærbar
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Sig farvel til stationæren og byd velkommen til gamer bærbaren. En gamer bærbar er en all-in-one løsning til dig, der ikke gider at bøvle med stationærens mange irritationer såsom transportudfordringer og de mange kabler.

Gamingmagasinet har i samarbejde med en IT- og hardware ekspert lavet en test af gaming bærbare. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gamer Bærbar Test: Top 5 Bedste Gaming Bærbar

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste gamer bærbar

Pris: 8.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gamer bærbar i test” er MSI GF65 Thin. Bærbaren fra MSI er fantastisk med alt det nyeste tech i branchen. Du kan få det bedste af alle verdener med et GeForce RTX 3060 6GB og en masse andet indmad til en fantastisk pris.

Annonce

Bedste billige gamer bærbar

Pris: 7.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gamer bærbar” er Lenovo Legion 5. Denne billige bærbar fra Lenovo er super, og man skal bestemt ikke lade sig snyde af den lave pris. Skærmen kan tage 120 Hz, har 512 GB SSD og har en skærm på 15,6″.

Annonce

Bedste premium gamer bærbar

Pris: 11.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium gamer bærbar” er Shark Gaming 6G15-60. Denne bærbar fra Shark Gaming er et fantastisk køb, og selvom den er lidt i den dyre ende, så er den klart alle pengene værd.  Skærmen er 15,6″. Bærbaren har fantastiske specs. 

Annonce

Bedste brede gamer bærbar

Pris: 9.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste brede gamer bærbar” er Asus TUF Gaming A17. Asus laver ofte fantastiske produkter, og dette er bestemt en af de gange. Denne 17″ bærbar fra Asus har det hele, 16GB Ram, 512 GB SSD, GF GTX 1660 og 120 Hz.

Annonce

Bedste letvægts gamer bærbar

Pris: 12.995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts gamer bærbar” er Razer Blade Stealth 13. Denne meget tynde bærbar fra Razer er perfekt til både hjemmet og rejsen. Computeren er kun 1,5 cm tyk og vejer næsten intet med en vægt på kun 1,4 kg.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gamer bærbar

Hvad er en gamer bærbar?

Ordet “gamer bærbar” er egentlig bare et udtryk for en bærbar, som er optimeret til gaming. Der er ikke nogen bestemt definition af selve ordet, men der er en stor forskel på en gaming bærbar og en almindelig bærbar. De største forskelle ligger i kølemekanismen, tastaturet og det overordnet design af bærbaren.

En gaming bærbar kan trække spil og samtidig modstå de høje temperaturer som forekommer, hvor en almindelig bærbar ikke vil kunne modstå de ekstrem høje temperaturer. Det betyder altså, at en gamer bærbar er udstyret med bedre og mange flere ventilatorer til afkøling, som sørger for en mere effektiv afkøling og luftstrømning. På denne måde undgår du at brænde dine håndflader på bærbaren, hvilket ofte sker, hvis man spiller på en almindelig bærbar.

Gamer bærbar der står på et bord

Hvad angår design så er tastaturet også designet til gaming. En gamer bærbar er udstyret med et tastatur, som er langt mere responsivt. Derudover er det også en selvfølge, at tastaturet er udstyret med lys under tasterne. Selve gamer bærbaren – er som tidligere nævnt – udstyret med flere luftkanaler og der er plads til flere kølere. Derfor er designet anderledes, en gamer bærbar er ofte lidt stor i størrelsen.

En gaming bærbar er ofte udstyret med et større batteri, fordi bærbaren skal kunne klare de ekstra kølere samt grafikkortet. Det er jo sådan, at en gaming bærbar har indbygget krævende PC komponenter, som kan trække noget mere, end hvad en almindelig bærbar kan trække.

Og fordi en gaming bærbar er udstyret med kraftigere PC komponenter, så vejer en gamingbærbar også mere end en almindelig bærbar. Sidst og ikke mindst er en gaming bærbar i mange tilfælde dyrere end en almindelig bærbar.

Gamer bærbar vs gaming PC

Det korte svar: en gaming bærbar er det idéelle valg, hvis du er typen, der tager din gaming station med dig overalt. Til gengæld er en gaming PC det rette valg, hvis du vil have mest for pengene og være sikker på, at din gaming station er fremtidssikret.

Overordnet set handler det om, hvad du hælder mest til. Der er nemlig en lang række ulemper forbundet med en gamer bærbar. Men valget handler om, hvad du vægter højest. Hvis du vælger en gamer bærbar skal du være indstillet på, at du ikke får ligeså meget performance for pengene, end hvis du valgte en gaming PC.

Derudover er en gaming bærbar ikke fremtidssikret, fordi du ikke kan opgradere den med nye PC komponenter (f.eks. hardisk, grafikkort eller processor), når den er ved at blive gammel. Du kan sagtens opgradere en gaming PC, fordi den har et kabinet som giver plads til forbedringer og opgraderinger. En gaming bærbar bliver også varm sammenlignet med en gaming PC. Dét at en gaming bærbar bliver varm, mindsker også dens levetid.

Til gengæld er en gaming bærbar meget fleksibel, da den vejer forholdsvis lidt og let kan tages med, hvis du skal til game med dine venner eller til LAN events. Her er en gaming PC en stor klods, som du ikke bare kan tage med på farten.

Processor

Processor er en af de vigtigste PC komponenter. En computer og bærbar kan ikke leve uden en processor, og derfor skal du være meget opmærksom på, hvilken processor din gamer bærbar skal være udstyret med. Med et lille budget kan du nøjes med en i5 processor, men hvis du gerne vil være fremtidssikret så vælg en gaming bærbar med en i7 eller i9 processor.

AMD laver også nogle udmærket processorer. Deres Ryzen 5 er velegnet til budget gameren, og Ryzen 7 passer godt til high-end gameren.

De fleste spil afhænger mest af grafikkortet, og derfor kan du sagtens spille mange spil med høje settings uden at have den allerbedste processor.

Grafikkort

Grafikkortet er virkelig en afgørende PC komponent i bærbaren og en af de vigtigste beslutninger, når du skal vælge en gaming laptop. Hovedparten af gamer bærbarer er udstyret med Nvidia GeForce GTX og RTX grafikkort. Konkurrenten er grafikkortene fra AMD, som sjældent bliver anvendt i gamer bærbarer.

Forskellen på GTX og RTX er, at RTX er den nyeste udvikling af grafikkort fra Nvidia er derfor dyrest og mest kraftfuld. I begyndelsen af 2019 begyndte gaming producenter at udvikle gamer bærbarer med RTX grafikkort. Hovedparten af gamer bærbarer er stadig udstyret med GTX grafikkort, men RTX grafikkortet er så småt begyndt at tage over.

Low-end gaming

Hvis du har et forholdsvis lille budget, så kan du sagtens nøjes med et GTX 1050 grafikkort. Det er et godt valg, hvis du ikke har et behov for at spille på de højeste settings (ultra/best settings). Med grafikkortet kan du spille de fleste spil på medium settings. GTX 1050 Ti grafikkortet giver dig lidt ekstra performance, så du kan spille spil med bedre settings. Det er typisk GTX 1050 og 1050 Ti, som ses i de billige/budget gamer bærbarer. Gamer bærbarer med disse grafikkort har en pris på omkring 5.000-7.000 kroner.

Mainstream gaming

En god løsning midt i mellem de billige og dyre gamer bærbarer med et GTX 1060 grafikkort. Det er et grafikkort, der giver dig mulighed for at spille de fleste spil på høje settings med en høj FPS. Grafikkortet anses for at være det bedste til prisen. Gamer bærbarer med GTX 1060 grafikkortet ligger typisk på de 8.000-10.000 kroner.

High-end gaming

Hvis du er interesseret i high-end gaming med de bedste settings, så er enten GTX 1070 eller GTX 1080 gode bud. GTX 1070 grafikkortet er egentlig nok til at kunne spille alle spil med højeste settings, men med GTX 1080 grafikkortet er du i hvert fald fremtidssikret. Gamer bærbarer med de to grafikkort har en pris på over 10.000 kroner. Hvis du vil gå all-in og bare skal have det bedste af det bedste, så er et RTX 2070 og RTX 2080 nogle friske bud. Her kan du endda spille spil i 4K.

RAM

Når du spiller spil og gamer, er RAM også en vigtig faktor. Det er ofte en overset komponent, som mange ikke bruger særlig meget tid på at nær studere, hvilket man burde gøre! RAM standarden for gaming er 6GB. Hvis du kan, så find en gamer bærbar med 16GB RAM. 16GB sørger for at du opnår smooth gaming oplevelser. RAM kan opgraderes i en gamer bærbar.

Harddisk

Skal du vælge hard drive eller SSD? De fleste gamer bærbarer tilbyder en kombination af begge harddiske f.eks. en 128GB SSD og 1TB HDD kombination. Vi anbefaler, at du vælger en gamer bærbar med en sådan kombination af hard drive og SSD. Mere end 128GB SSD vil blive dyrt for dig, men det er naturligvis op til dig selv. Harddisk er sammen med RAM nogle af de komponenter du godt kan opgradere, og derfor behøver du ikke spendere alverdens penge på harddisk i begyndelsen.

Skærmopløsning

Når vi snakker om skærmopløsning, så aldrig køb en gamer bærbar med en skærmopløsning på mindre end 1920 x 1080. En skærmopløsning på 1920 x 1080 er velegnet til gamer bærbarer med et enten GTX 1050 eller 1060 grafikkort. Hvis du er interesseret i en gamer bærbar med et enten GTX 1070 eller 1080, så overvej en større skærmopløsning som 2560 x 1440. Hvis du vil have en 4K skærm, så skal du have enten RTX 2070 eller 2080.

Det mest gængse valg er 1920 x 1080, fordi du får mest for pengene og kan ligeså godt købe en gaming PC, hvis du går efter en bedre kvalitet end Full HD.

Hertz

Hertz står for hvor mange billeder skærmen viser i sekundet. Hvis der er tale om en 75hz skærm, så viser skærmen 75 billeder i sekundet. Jo flere hertz, jo bedre spiloplevelse.

Den refresh rate (hertz) som er den mest udbredte er 60Hz med en 1080p skærmopløsning. For de fleste gamere er det nok med 60Hz. Der findes dog også 144hz gamer bærbarer, som tilbyder enestående gameplay, men det har også sin pris. For det kræver også at grafikkortet er godt nok til at klare den refresh rate.

Responstid

Responstid defineres hvor hurtig det tager en pixel at ændre fra sort til hvid eller fra en grå skygge til en anden. Jo lavere responstid, jo bedre er skærmen til at registrere hurtige bevægelser i et spil. Responstid er derfor altafgørende for spiloplevelsen.

Dét som den kræsne gamer stræber efter er 1 ms, hvilket er guldstandarden. Men det er også begrænset hvor meget mennesket kan registrere. Derfor er det faktisk nok at have en 7 ms skærm, men responstiden må helst ikke overstige 7 ms, da man så vil kunne se billeder hakke.

Skærmstørrelse

Her handler det udelukkende om præferencer. Den gængse skærmstørrelse er 15,6 tommer, hvilket er mere end rigeligt for de fleste gamere. Så snart du bevæger dig op ad skærmstørrelse skalaen, så skal du til at punge ud – for det er bare dyrt! 17,3 tommer er en noget større skærm, som mange gamer bærbarer er udstyret med.

Du skal gøre op med dig selv, hvor meget du vægter skærmstørrelse. Der er mange penge at spare, hvis du ikke har et behov for en stor skærm. Så kan du eventuelt spare penge på skærmen, og bruge dem på et bedre grafikkort eller en mere kraftfuld processor.

Noget andet er, at du skal undgå touch skærme. Det kan være en meget sjov funktion, men det er kort sagt ikke nødvendigt. Ikke desto mindre har det en kæmpe stor indflydelse på batterilevetiden, da en touch skærm bruger afsindig meget batteri. Så sørg for at købe en gamer bærbar uden en touch skærm.

Batterilevetid

Kort sagt er der ingen grund til at vælge en gamer bærbar med lang batterilevetid. Eftersom du er på udkig efter en gamer bærbar, er du nok en gamer i en eller anden grad. Og hvis du skal bruge bærbaren til primært at spille spil på, så bliver du uanset hvad nød til at tilslutte opladningskablet for at opnå bærbarens fulde performance. Hvis du vælger ikke at tilslutte opladeren, så kan bærbaren knap nok holde sig i to timer, før den mister al strøm.

Tastatur

Tastaturet er en vigtig del af den gamer bærbar, du køber. Det første du skal lægge mærke til er, om tastaturet er et membran eller mekanisk. Overordnet set findes der meget få gamer bærbarer med et mekanisk tastatur, og du vil derfor opleve, at en bærbar er udstyret med et membran tastatur.

Et membran tastatur kan i fleste tilfælde ikke rengøres, fordi tasterne sidder fast til bærbaren. Derudover har et membran tastatur en mindre levetid, de slides altså hurtigere op. I nogle tilfælde mister tasterne sin “tilbagemelding” hvilket vil sige, at man får svært ved at mærke, hvornår tasterne er presset nok ned. Til gengæld er et membran tastatur billigere, vejer mindre og larmer ikke, når der slås på tasterne. Et mekanisk tastatur har – som du nok har regnet ud – de modsatte fordele og ulemper.

Gamer bærbar mærker

Acer: er et af de gaming mærker, som er kendt for at udvikle gaming bærbarer til lave priser. Ikke nok med at bærbarerne er til lave priser, så er kvaliteten ganske udmærket. Udover at Acer Predator udvikler gaming bærbarer og gaming PC’er, så udvikler resten af Acer også bærbarer, PC’er og skærme til kontorbrug. Fra Acer kan vi blandt andet nævne Acer Nitro 5 og Acer Predator Helios 300, som er blandt de bedste gaming bærbarer og en del af vores top 10.

ASUS ROG: udmærker sig med sit design og kvalitet. Designet er altid stilrent og spot-on. Kvaliteten er også i en klasse for sig. ASUS er også et mærke, som udvikler en lang række gaming udstyr, PC komponenter, bærbarer og stationære PC’er. ASUS ROG er ASUS’ gaming brand, som udvikler produkter til forholdsvis høje priser, men du får også en performance og kvalitet uden lige.

HP: er også et gaming mærke, som udvikler både budgetvenlige og high-end gaming bærbarer og stationærer. HP Pavilion er blandt andet en meget populær gaming stationær og bærbar. Deres OMEN serie er de mere high-end produkter.

Lenovo: er kendt for at tilbyde stationærer og bærbarer af allerhøjeste kvalitet. Lenovo PC’er anses for at være de mest slidstærke og holdbare af alle. Udover at Lenovo udvikler gaming stationer med deres Legion serie, så har Lenovo også en kæmpe stor andel af kontormarkedet for PC’er.

MSI: er et mærke dedikeret til gaming. MSI udvikler ikke til kontorbrug eller andet, de udvikler kun til gaming. MSI har i mange år været en af de førende udviklere af gaming bærbarer og PC’er, hvilket sagtens kan forstås, da kvaliteten og designet er unikt. Farverne sort og rød kendetegner MSI.

Razer: er selvfølgelig med i alt der har med computere at gøre, dette inkluderer derfor også gaming bærbare.

Hvad siger undersøgelser om gamer bærbarer?

Ifølge en undersøgelse af DataIntelo er markedet for gamer bærbarer steget stødt i flere år. Det globale marked for gaming bærbarer var fastsat til en værdi på omkring 56 mia. kr. i 2019 og er sat til at nå en værdi på omkring 97 mia. kr. i 2027. 

Stigningen i køb af gamer bærbarer er blandt andet, ifølge DataIntelo, et resultat af stigningen i jobs og innovationer inden for spil verdenen. 

Ydermere er stigningen i disponibel indkomst i flere lande også sat som en grund til stigning i køb af gamer bærbarer.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke gamer bærbare er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gamer bærbare. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bærbarerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger gamer bærbar?

Valget af gamer bærbar afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Gaming Laptop Market Size, Share | Industry Analysis Report, 2027.” https://dataintelo.com/report/global-gaming-laptop-market/. Åbnet 22 mar.. 2021.