Gaming tastatur

Gaming tastatur på et bord
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Dit tastatur kan have en stor indflydelse på din performance. Et gaming tastatur udmærker sig ved at være udstyret med programmerbare knapper og switches med en lav responstid.

Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Ricki Guldborg lavet en test af gaming tastatur. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gaming Tastatur Test: Top 5 Bedste Gamer Tastaturer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. ROCCAT Pyro

Bedste allround gaming tastatur

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gaming tastatur i test” er ROCCAT Pyro. Tastaturet imponerer på alle fronter. Det er bygget af solide materialer, udstyret med hurtige switches og så er der tilføjet både multimedie- og programmerbare knapper.

Annonce

2. Havit Semi Mechanical RGB

Bedste billige gaming tastatur

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gaming tastatur” er Havit Semi Mechanical RGB. Havit har skabt et prisvenligt tastatur i en fin kvalitet. Denne billige model kommer med semi-mekaniske taster, som kan lyses op vha. dens RGB-funktion.

Annonce

3. SteelSeries Apex Pro TKL

Bedste premium gaming tastatur

Pris: 1.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium gaming tastatur” er SteelSeries Apex Pro TKL. Tastaturet er udstyret med de lynhurtige OmniPoint switches og har et OLED Smart Display, så du kan styre indstillinger derfra. Rammen er af kraftig Aircraft Grade aluminium.

Annonce

4. Paracon SLAY Mini

Bedste mini gaming tastatur

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste mini gaming tastatur” er Paracon SLAY Mini. Hvis du vil nøjes med et lille tastatur til gaming, er SLAY Mini et godt bud. Det er 60 % af den normale tastatur størrelse, har indbygget RGB og tilsluttes nemt til din PC (plug&play). 

Annonce

5. Logitech G915 LIGHTSPEED TKL

Bedste trådløse gaming tastatur

Pris: 1.325 DKK

Vinderen i kategorien “bedste trådløse gaming tastatur” er Logitech G915 LIGHTSPEED TKL. Et trådløst tastatur med LIGHTSPEED-teknologi med op til 40 timers batterilevetid. Det kommer i et stilrent og tyndt design med mekaniske knapper.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gaming tastatur

Hvad er et gaming tastatur?

Sammenligner du et almindeligt og et gaming tastatur, vil det ikke umiddelbart være klart hvad forskellen på dem ville være. I dag er gaming tastatur et meget bredt koncept. Da gaming tastaturer udkom for første gang, gav de dig flere funktioner end hvad almindelige tastaturer kunne give dig. Heriblandt RGB lys, ekstra knapper man kunne bruge til genveje, et mere modig design og muligvis endda en skærm som kunne informere dig om diverse ting. 

Gaming tastatur med LED belysning

Moderne gaming tastaturer er dog ofte meget mere diskrete. Det er endda blevet populært at fjerne alle knapper der ikke er nødvendig for at spille og bruge ens computer. Hvad der skiller et almindeligt og et gaming tastatur fra hinanden er tastaturets knapper. Gaming keyboards bruger mekaniske knapper, som hjælper spilleren. Disse switches vil enten være nemmere at aktivere eller bare være rare at trykke på. Mekaniske switches er dog ikke kun for gamere. De første tastaturer der udkom, da computeren kom på markedet, brugte mekaniske switches og var yderst populære, men var meget dyre. 

Hvorfor skal jeg købe et gaming tastatur?

Der er mange fordele ved at anskaffe sig et gaming tastatur. Da der stor forskel på modellerne, skal du vide hvad du gerne vil have af fordele, for at vælge det bedste gaming keyboard. Den største fordel, vil være brugen af mekaniske knapper, kaldet switches. Disse switches, alt efter hvilke du vælger, kan hjælpe dig meget i diverse spil. Hvis du, for eksempel, vælger et mekanisk knap der aktiveres med lette små tryk, vil dine reaktioner blive aktioner hurtigere og kunne potentielt set, være den forskel der gør du vinder.

Gaming Keyboard kan dog have mere åbenlyse grunde for der kan overbevise dig i at investere. Mange kommer med makroknapper, som du kan give de funktioner du ønsker. Selv mediefunktioner er nemmere at finde på et gaming tastatur. Dyre modeller kan til tider komme med en “wrist rest”, som er en pude lignende tilbehør, som gør mange timers gaming mere behagelig og mindsker eventuelle smerter eller ømheder man kunne få.

Hvilket gaming tastatur skal jeg vælge?

Der er mange punkter man skal tage stilling til, når man vælger et gaming tastatur. Der er en række større kategorier man kan se på og derved gøre det betydeligt nemmere at finde det bedste keyboard for dig.

Størrelse: Der er generelt tre forskellige størrelser af gaming keyboards. Udover at diverse taster er blevet fjernet på de forskellige størrelser, vil dette ikke have en direkte effekt på dine evner. Der vil være en dybdegående størrelsesguide længere ned i artiklen.

Switches: Gaming tastatur benytter næsten kun mekaniske taster, men der er stor forskel på disse switches. De kan variere på lyd, følelse og vægt. Meget få keyboards benytter sig stadig af membran taster, da denne type er billigere at producere. Der kan være yderst svært at finde den perfekte switch, men de mest populære taster bliver brugt i de fleste keyboards. Vi vil hjælpe med dig med at komme tættere på et valg, senere i artiklen.

Kombinér gaming tastatur med andet gaming udstyr

En god kombination af Gaming tastatur og mus, kan være absolut fantastisk. Der er helt klart nogle fordele, ved at benytte andre produkter fra den samme virksomhed dit valgte gaming keyboard kommer fra.

Mange gaming mærker i dag, har deres eget software, som snakker til alle produkter, som mærket har lavet. Udover at deres design sandsynligvis vil matche, vil RGB gøre det samme. I dag er disse lysindstillinger så avanceret at de kan illustrere hændelser i spil, såsom at lyse rød når du tager skade eller lyse grønt når du bliver helbredt. 

Hvis du kigger på et gaming tastatur, er det vigtigt du også kigger på en gaming mus, da kombinationen af dette produkter vil gøre gaming mere behagelig og endda gøre dig betydelig bedre. 

Mekanisk vs. Membran

Tastatur bruger primært to typer taster. Mekanisk og membran. Gaming tastatur bruger primært mekaniske taster, da der er klare fordele. Du kan stadig falde over tastatur som bruger membran og det er derfor godt at vide hvad forskellen er og hvor den ene type er bedre end den anden. 

Membran: Førhen brugte billige gaming tastatur membran taster. Da membran taster er billige at producere, var dette den bedste måde at holde prisen lav på budget produkter, uden at ændre kvaliteten på andre dele af produktet. Disse taster er primært lavet ud af en let type plastik og er forholdsvis små, hvilket reducerer vægten og gør det nemmere at transportere rundt. 

Der er dog mange ulemper ved membran taster. Ved langtidsbrug vil følelsen af knapperne være vigtigt. Membran taster er ofte meget bløde at trykke på og reagere ikke før knappen er trykket til bunds og resulteret ofte i frustrerende tastefejl. Jo mere du benytter et membrantastatur, jo hurtigere og oftere vil der opstå tastefejl, da membran taster bliver slidt hurtigere end mekaniske taster. Ved brug af membrantastatur, vil det blive beskidt med tiden og det er ikke ofte man kunne tage selve knappen af, for at rengøre mellem revnerne.

Mekanisk: Førhen var mekaniske tastatur en del dyre end membran, men det er ikke længere tilfældet, som for eksempel, kan ses ved vores valg af bedst billige gaming tastatur. Mekaniske taster kræver ikke nødvendigvis en masse kræfter eller dybe tryk, for at registrere tasten man klikkede på.

Disse taster varierer ikke kun i følelse og modstand, men også i deres livslængde. De dårligste mekaniske knapper vil kun overleve omkring 20 millioner klik, hvor andre modeller kan holde meget længere. De er desuden meget nemmere at gøre rent, da man bare kan tage fat i knappen og løfte selve plastik delen af. Det gør det nemt at rengøre og alt efter hvilket gaming tastatur man har, kan man udskifte en ødelagt mekanisk tast. 

Trådløs vs. Ikke trådløs

Gaming tastatur kan være store og have mange funktioner. Disse funktioner kræver en heftig omgang strøm for at holde sig kørende, hvilket sker med en tyk ledning til din computer. Det er dog blevet meget populært med mindre gaming keyboards og simple designs. Ledninger er derfor ikke altid særlig pænt, hvis man går efter en meget opryddelig sammensætning af udstyr.

Trådløse keyboard i god kvalitet er ikke nemt at finde og kan være meget svære at finde i en gaming variant. Der er dog fordele ved at overveje et trådløs gaming tastatur. Da disse tastaturer kører uden konstant indtagning af strøm, er det næsten altid kompakte modeller som kan findes trådløse. Det fører til den første fordel. Små trådløse tastatur er meget passende, hvis man har lidt plads. De er desuden meget nemme at tage med sig, hvis dette ønskes.

Gaming bærbar kan ofte være ubehagelig at spille på, på grund af deres designs og et trådløs tastatur vil være ideelt. Batteritid skal desuden overvejes. Alt efter hvor mange funktioner der ønskes, såsom RGB, vil batteritiden variere. I dag kan de fleste modeller holde sig mindst 40 timer, hvor andre kan holde sig i over 100.

For nogle år tilbage var et af problemerne med trådløse tastatur, at det ikke altid reagerede, hvis der var andre trådløse produkter i nærheden, men moderne produkter har ikke dette problem, hvis man derimod holder sig til solide produkter. Disse er dog ofte oppe i en høj pris.

Vedligeholdelse af gaming tastatur

Dit gaming tastatur vil blive beskidt med tiden. Knapperne vil blive snavset og støv vil gemme sig mellem tasterne. Det er uundgåeligt. Heldigvis er Gaming keyboard som regel meget nemme at gøre rene. For den mest optimale rengøring skal du bruge en støvsuger, vatpinde, en skål, to mikrofiber klude og rensetabletter til tænder. I Stedet for rensetabletter kan opvaskemiddel bruges.

Start med at tage tastaturet fra computeren. Fugt derefter en mikrofiber klud og tør tastaturet af. Brug en tør klud bagefter. Gør en skål klar med varm vand. Hvis du benytter sæbe, kan du tilføje det nu. Fjern alle knapperne på dit keyboard. Vi anbefaler at du bruger en keycap puller, som kommer med de fleste tastaturer. De kan også købes for omkring 30 DKK.

Når alle tasterne der kan fjernes, er taget af, læg dem i skålen med det varme vand. Hvis du bruger rensetabletter, tilføj 2 styks i vandbadet. Lad skålen med knapperne stå i omkring 5 til 6 timer. Når knapperne er klar til at blive taget op af skålen, skal de have lov til at lufttørre. Imens, kan du rense resten af tastaturet.

Tag din støvsuger og kør det forsigtig hen over dit keyboard. Pas på med at røre tastaturet, da du potentielt kan skade tasterne eller ridse dit tastatur. Hvis der stadig er snavs og støv mellem tasterne kan du benytte en vatpind til at løsne snavs og støv. Benyt støvsugeren igen. Når dine knapper er helt og aldeles tørre, kan du sætte dem på igen. Efter denne behandling skulle dit tastatur være kampklar igen.

Valg af gaming tastatur

Typer af gaming tastatur

Computer gaming popularitet stiger konstant og med dette øges produktionen af gaming hardware. Gaming tastatur, er på det område meget specielle, da de ikke kun appellere til gamere, men også keyboard entusiaster. Grundet dette, er der rigtig mange typer tastatur. De mekaniske taster bliver produceret af mange og alle disse virksomheder har forskellige versioner. Derfor vil der blive generaliseret på visse typer af gaming keyboards.

Ledning

Langt de fleste gaming tastatur vil benytte en ledning. Grunden til dette er begrænsningen der var ved vores teknologi, der gjorde oplevelsen med trådløse tastatur meget dårlig. Der opstod dog kreative løsninger til kontrollere ledningen på tastaturet. Dyrere modeller kom med et indhak i bunden af tastaturet så man kunne køre ledningen til siderne, hvis dette var ønsket. I dag kommer mange Gaming keyboards med aftagelige ledninger, så man kan skifte farve eller designet på ledningen.

Trådløs

Trådløse tastatur er ikke nemme at finde, men i dag er de ofte pålidelige og holder strøm i mange timer. Disse typer gaming tastatur, vil som regel forlange en høj sum penge, for de gode modeller. 

Membran

Membran gaming keyboard eksisterer stadig. off-brand tastaturer, som ikke koster mere end et par hundrede kroner vil benytte membran. Disse tastaturer er dog næsten aldrig pengene værd, da resten af deres byggekvalitet også vil være i den lave ende. Gaming tastatur med mekaniske taster, kan købes på et lille budget med en solid kvalitet. 

Mekanisk – Clicky

Mekaniske gaming tastatur har tre overordnede typer, hvis de over generaliseres og defineres ved følelse og lyd. Clicky mekaniske taster er nemme at identificere. Når disse mekaniske taster trykkes på, vil der opstå en høj kliklyd når tasten aktiveres. 

Mekanisk – Taktile

Gaming tastatur med mekaniske taktile taster, vil ikke være lige så højlydt som klikkende variant. I Stedet vil det være en tydelig skift i følelsen af taster, når den aktiveres. Denne følelse beskrives som et bump. 

Mekanisk – Linear

Gaming tastatur med mekaniske lineære taster, er mere unik end de forhenværende taster. Lineære taster vil være næsten lydløse, men kan variere alt efter hvilken specifik tast du vælger. Denne tast vil heller ikke have en taktil følelse når knappen aktiveres. Lineære taster, vil til gengæld have en mere glidende følelse, når den trykkes på. Disse taster var ikke altid populære, da de først blev introducerede mindede de meget om membran taster. I nyere tid er lineære taster steget i popularitet og foretrækkes af mange entusiaster.

Alle de mekaniske typer af mekaniske taster har sub-kategorier og bliver produceret af mange forskellige virksomheder, og nye teknologiske skridt bliver hele tiden taget. Tag derfor igen forbehold til at disse typer er blevet generaliseret. 

Spil

I langt de fleste spil, har man brug en del input fra et tastatur. Du skal kunne bevæge dig rundt, hoppe, interagere med objekter og en masse andet. Et tastatur, Gaming eller ej, har en stor mængde af knapper og selv de spil der kræver store mængder af inputs fra mange taster, har fundet kreative løsninger på problemet. Det betyder dog ikke at du ikke kan få en bedre oplevelse.

Større gaming tastatur kan sommetider fås med makroknapper, som du kan give den specifikke funktion du ønsker. Endda automatisere visse dele af et spil. MMO, Massive Multiplayer Online, er en type spil der kan kræve en kæmpe mængde inputs. Disse typer spil har ofte kreative metoder for at få adgang til dem, men er ikke særlig intuitive. Makroknapper kan dog helt klart være en stor hjælp i disse typer spil.

Belysning

Næsten alle gaming tastatur kommer med LED belysning af en eller anden art. Der er gode grunde til brugen af LED lys. Det gør det nemmere at finde specifikke taster i mørke, taster kan farvekodes ved spil, som har mange indviklede funktioner eller bare personliggøre dit skrivebord med dine yndlingsfarver.

LED lys er ikke det samme på alle gaming keyboards. Kendte store mærker med dyre tastatur, har langt de fleste måder at kontrollere lyset på og giver dig mulighed for sand RGB belysning. Disse tastaturer kan som minimum kontrolleres igennem software, hvor du desuden, kan give lyset mønstre, bevægelse eller give specifikke taster en ønsket farve.

Nyere mærker og billige produkter vil ikke have de samme funktioner. Nogle billige produkter vil kun give dig et par farver at vælge ud fra, men selv de fleste billige gaming tastatur vil have RGB. Disse typer af gaming keyboard vil lyset ikke kunne blive kontrolleret igennem software, men via tastaturet og vil kun have et par solide farver eller mønstre at vælge fra.

Holdbarhed

Et gaming tastaturs holdbarhed varierer en del fra bruger til bruger, mærke til mærke og model til model. Der er dog en generel forskel i holdbarheden alt efter hvilken slags gaming keyboard det er. 

Som nævnt tidligere, er tastatur med membran taster ikke et godt valgt. Slitage vil forekomme meget hurtigere og er mere besværlig at holde vedlige.

Mekaniske tastatur kan variere en del, da ens specifikke mekaniske tast vil have en estimeret livscyklus. Ældre mekaniske taster, som har været på markedet i lang tid, har som regel den værste holdbarhed og har en estimeret livscyklus der er på omkring 20 millioner klik. Dette er stadig bedre end membrantastatur og mekaniske taster kommer med fordele.

Nyere mekaniske taster vil have en længere levetid som vil være mellem 50 og 100 millioner klik. Gaming keyboards lavet til entusiaster vil også have den fordel, at de mekaniske taster er udskiftelige, så selv hvis en tast eller to på mystisk vis skulle gå i stykker, kan en ny sættes i.

Den generelle byggekvalitet på resten af tastaturer kan selvfølgelig variere, men vil ikke være en faktor medmindre du spilder væske i det. Nogle tastaturer, vil have beskyttelse mod den form for uheld, men ofte vil beskyttelsen have andre negative effekter eller kan give dig andre former for frustrationer.

Materialer

Aluminium: Metal vil altid være en del af konstruktionen af et gaming tastatur, men visse keyboard bruger mere metal end andre. Nogle gaming tastatur vil have deres krop lavet af aluminium. De vil føle meget mere premium og kan give visse fordele. Den forøgede vægt kan gøre at dit tastatur bliver på sin plads og hvis du rejser med dit keyboard, kan det ske det bliver tabt. Ved at kroppen er lavet af metal, kan det mindske chancen for skade, dog vil vi fraråde at tabe det uanset hvad, da der er skrøbelige dele inde i tastaturet.

Plastik: Plastik er det primære materiale brugt i produktionen af gaming tastatur og kan ikke undgås. Der er dog forskel i den type plast der bliver brugt på de forskellige dele, men det er ofte ABS plastik, som bliver brugt til mange af delene, såsom kroppen. ABS plastik bliver også brugt til keycaps på tastaturet, men det kommer med en stor ulempe. Ved længere brug, bliver disse taster mere glatte og vil have en underlig, lidt fedtet følelse. Selv ved at rengøre dem grunding, vil det beholde denne følelse. 

Gamere sætter derfor stor pris på tastatur med keycaps lavet af PBT plastik og gerne med “doubleshot”, som betyder at denne type plast er i flere lag og slitage vil derfor tage meget længere tid. 

PCB: “Printed Circuit Board” eller PCB er hjernen i dit gaming tastatur. PCB registrerer de knapper du aktiverer og sender signalet videre til din computer. Som forbruger er PCB ikke noget du skal tænke på. Disse kan ikke blive udskiftet på langt de fleste gaming tastatur, hvis de bliver skadet. Det er desuden den del af dit tastatur højst sandsynligt vil tage mest skade ved spildte væsker. 

Smøremiddel: Et forholdsvis nyt koncept for gaming tastatur er smøremiddel. Smøremiddel vil være påført på ens mekaniske taster og vil give dem en bedre følelse og lyd. Entusiaster smurte selv deres taster ind, men nogle virksomheder fandt ideen god og har derfor også valgt at sælge gaming tastatur, hvor tasterne er smurt ind fra fabrik. 

Funktioner

Gaming tastatur har nogle funktioner, man som regel kun ser på gaming modellerne. Som nævnt tidligere har nogle modeller makroknapper, som man kan give uendelig mange funktioner og det er lige før kun fantasien sætter grænser. En funktion man dog ikke ser så tit, er en form for LCD skærm, som kan vil oplyse dig om diverse informationer, vise billeder eller GIFs.

Disse skærme ses ofte kun på dyre premium gaming keyboard. Mediefunktioner er underligt nok også nemmere at finde på gaming tastatur. Med mediefunktioner, kan man skifte og pause musik, samt styre den generelle lyd på din computer. Nogen kommer endda med ekstra funktioner, såsom at slå lyd og mikrofon til og fra. Nogle virksomheder laver gaming tastatur med ekstra tilbehør, som enten vil være en keycap puller, ekstra keycaps eller en pude til at støtte ens håndled. 

Der generelt ikke mange ekstra funktioner ved gaming tastatur. Hvad der ofte ender med at være det der skiller gaming modeller fra kontor modeller, er RGB lys og en overlegen bygge kvalitet.

Størrelse

Gaming tastatur kan komme i mange størrelser. Der er keyboards på markedet som er større end “fuld størrelse” kategorien og keyboards mindre end den mindste størrelse. Imellem disse uortodokse størrelser er der en hel masse andre størrelser.

Full size: Gaming tastatur i fuld størrelse, også kaldet Tenkey, er tastatur som du altid har kendt dem. Alle taster er til stede og måske endda lidt ekstra. Denne størrelse er ofte den som kommer med mest ekstraudstyr, men er til gengæld sværere at finde trådløs.

TKL: Ten Keyless, TKL eller 75% gaming tastatur ligner den fulde størrelse i layout, men har ikke nogen numpad. Tastaturet går altså kun fra venstre kontrol til højre piletast. En sjældnere TKL størrelse kaldet 80% eksistere også. Denne størrelse har stadig ikke nogen numpad, men vil have mediefunktioner.

60 procent: Disse gaming tastatur er de mindste på markedet. Flere knapper er blevet fjernet. Tastaturet har ikke længere piletaster eller funktionstaster. En mindre brugt størrelse er 65%, hvor tastaturet stadig vil have piletaster, men tasterne er blevet presset sammen, så tastaturet kun er en smule større end den mere brugte 60%.

Design

Så mange virksomheder. Så mange produkter. Det er bestemt svært at holde styr på, men denne vilde produktion af gaming tastatur kommer med nogle gode fordele. Med så mange forskellige tastatur, vil der være noget til hver en smag.

Gaming keyboards er ikke de mest spændende når det kommer til design. Der er to generelle typer designs som går igen en del. Det første er et stilfuldt simpelt design. Ved disse gaming keyboards vil farverne, kroppens forme være simple. Disse tastaturer vil muligvis have virksomhedens logo, en mere unik font på tasterne og selvfølgelig RGB lys.

Nogle mærker vælger dog at give deres gaming keyboard lidt mere unikt design. Disse designs variere en del mere, men de har normalt skarpere kanter og givet et generelt look eller tema, såsom industrielt eller lignende. Disse tastaturer vil ligne gaming udstyr. Det er bestemt ikke design man vil finde i et kontormiljø, uanset hvor moderne dit kontor er.

Gaming tastatur er dog mere end bare et redskab for en stor gruppe mennesker. Entusiasterne har gjort meget for keyboard markedet og deres designs er en af de ting der gør dem meget specielle. Entusiastiske keyboards er ofte mindre modeller, men deres designs er uendelige. Du kan finde keyboards lavet i alle former, materialer og funktioner. Dette kommer dog med ulemperne at de ikke er billige og de skal selv laves. Delene som man skal indkøbe, kan også være eksklusive og derfor forsvinde meget hurtigt. 

Flere virksomheder har dog kigget lidt på de mere populære emner eller temaer og danner tastatur som minder om de entusiastiske hobby designs, en smule. Det er ikke samme kvalitet, men en del billigere. Det vil desuden være et bedre valg, hvis du er usikker på om du vil dykke ned i den hobby.

Pris

Priserne på et gaming tastatur vil variere voldsomt. Det vil koste helt ned til 200 DKK til de 2.000 DKK. Det er dog her man skal passe på. Alt for billige gaming keyboards er bestemt ikke et produkt man skal investere i. Hvis det er for godt til at være sandt, er det som regel. Den sigen gør sig gældende her.

Billige keyboards vil virke, men der vil ikke være nogle fordele ved disse produkter og chancen for at produktet vil gå i stykker hurtigt, er stor. På samme måde betyder dyrt ikke nødvendigvis godt. Dyre tastaturer er gode, endda fantastiske, men du kan også spilde en masse penge. Et dyrt tastatur kommer ofte med en masse funktioner, som du muligvis aldrig kommer til at bruge.

Det er muligt at finde billigere i samme kvalitet, som kan det samme. Gode gaming tastatur er i den dyre ende og koster ofte omkring 1000 DKK eller mere. Du kan generelt spare penge, ved at købe et keyboard der kan det du har brug for og intet mere. Du kan desuden finde gode produkter til små penge, men det er her man skal passe på. Kvaliteten svinger meget og hvis ikke man undersøger grundigt nok, kan du blive snydt.

5 tips til gaming tastatur

Tip 1: Investér i en keyswitch tester

Dit gaming keyboard vil blive brugt i mange timer og ikke kun til gaming. Følelsen og lyden af dine mekaniske switches er derfor vigtig at overveje. Hvis du har penge til en keyswitch tester´, kan de stærkt anbefales. En keyswitch tester er et bræt med en virksomheds forskellige mekaniske switches. Hvis du overvejer et meget dyrt tastatur, men er i tvivl om den mekaniske taster noget for dig, burde en overvejes, da de kan hjælpe dig med at spare mange penge på et gaming tastatur, du endte med at have problemer med.

Tip 2: Lyt til dine hænder

Når man sidder og skriver eller spiller i mange timer, vil ens hænder bliver lidt trætte, hvilket er helt normalt, men hvis du kan mærke en ømhed, smerter eller endda at dine hænder bliver trætte hurtigt, kan det være du har problemer med dit tastatur. Det er vigtigt at du ikke ignorere problemer, da det kan give seriøse skader.

Hvis det er dine fingre der hurtigt bliver trætte kan det være at den type mekaniske switch i dit tastatur kræver for meget vægt at trykke ned eller holde nede. Hvis det er dit håndled der er øm, prøv en blød wrist-rest. Husk at lytte til din krop og søg læge hvis du har smerter. 

Tip 3: Prioritere behov over budget

Budgettet kan variere en del fra person til person, men når det gælder gaming tastatur er det bedst at spare op til det der passer ens behov. Billige gaming keyboards svinger meget i kvalitet. Ved at investere i et dyrt tastatur i god kvalitet, har du et keyboard der kan holde i mange år. Der er gode keyboards derude på et budget, men der er langt imellem dem. 

Tip 4: Personliggør dit tastatur

Gaming tastatur kan godt være en smule kedelig at kigge på og de kan passe meget dårlig ind i et skrivebordsmiljø, hvis der er en bestemt farve eller tema man går efter. Det er heldigvis virkelig nemt at gøre ens keyboard lidt mere unik.

Som nævnt tidligere kan knapper, eller keycaps, blive fjernet nemt. Du kan derfor købe keycaps i andre farver eller designs og få dit tastatur til at passe godt ind. Det skal dog huskes at nordiske bogstaver er svære at finde. Mange af de mindre gaming tastatur har mulighed for at fjerne deres kabel. Når man alligevel er nødt til at se på et kabel, kan man lige så godt udskifte det til i en bedre farve eller unik på den måde kablet er lavet. 

Tip 5: Vær ikke alt for entusiastisk

DIY gaming keyboards er blevet meget populært og det er nemt at blive trukket ind i den meget entusiastiske hobby. At lave sit eget keyboard er ikke altid nemt, det kan være meget svært at finde de ønskede dele og så er det en meget dyr hobby. Før du hopper ud i DIY verdenen, invester i et allerede bygget gaming keyboard.

Med dette keyboard, kan du benytte ekstra penge på at personliggøre det og på den måde mærke om den hobby er noget for dig. Hvis du ender med at vil gå i den dybe ende findes der DIY samle pakker med det fleste at de dele, man skal bruge og hvordan det hele fungere. Det er en meget sjov og hyggelig hobby, men på samme tid kræver det mange penge og en del tålmodighed.

Gaming tastatur mærker

Corsair

Corsair har i mange år lavet dele til computeren, derefter med fokus på gaming og nu gaming udstyr. Corsair endte endda med at være en af de største virksomheder som brugte og stadig bruger Cherry MX mekaniske taster.

Kingston

Kingston, bedre kendt som HyperX, startede ud med at lave ram, men blev primært kendt for deres gode headsets. De er desuden begyndt at producere andet gaming udstyr og har fået en masse ros for deres gaming tastatur. 

Razer

Razer var en af de første virksomheder der havde fokus på gaming udstyr, men startede ikke med at lave gaming tastatur før 2006. Det fik de dog hurtigt lavet om på, da Razer var de første til at introducere Mekaniske gaming keyboards.

Ducky

Ducky er et forholdsvis nyt mærke på det internationale marked, men har faktisk eksisteret i mange år og var et af de største gaming virksomheder i Taiwan. Deres små 60% tastatur endte med at være ekstrem populære.

Logitech

Logitech har eksisteret i mange år og har altid haft fokus på kvalitet. Deres første mekaniske gaming tastatur endte med at blive populær grundet dens kvalitet, selvom Logitech desuden gav deres tastatur alle de funktioner vi i dag forbinder med et gaming tastatur.

Hvad siger undersøgelser om gaming tastatur?

Fordele ved gaming tastatur:

Gaming keyboards bliver lavet af en grund. Vi får tit at vide at de kan hjælpe på forskellige ting, såsom komfort. University of California lavede en undersøgelse for at tjekke hvorvidt de faktisk hjælper os. De testede derfor om mekaniske taster havde en effekt og om denne effekt var anderledes alt efter hvilken typer mekanisk tast man benyttede.

Det viste sig at der var positive effekter og dermed kunne hjælpe os, sammenlignet med almindelige tastaturer. Der var dog en forskel på hvor meget hver tast hjalp. Lineære taster var blandt dem som hjalp mindst, næst efter kom tunge mekaniske taster, men havde stadig en positiv effekt.

Hurtigskrivning:

Det siges at mekaniske taster kan hjælpe en med at skrive hurtigere, da tasterne registreres hurtigere, og det er nemmere at føle at du egentlig aktiverede tasten. University of Houston valgte at undersøge hvorvidt dette var rigtigt, ved hjælp fra 25 personer.

I denne undersøgelse blev forskellige mekaniske, samt membran taster brugt af testpersonerne. Det viste sig at flere skrev hurtigere med membran tasterne, men også lavede flere stavefejl. Der var dog nogle problemer med undersøgelse. De fleste kendte ikke til mekaniske taster før undersøgelsen og kun en lille procentdel ejede et selv. 

Popularitet:

Vi kan se via videoer, diskussioner og køb hjemmesider at gaming og gaming udstyr er steget i popularitet gennem årene, men hvordan kan det være der er visse trends med dette udstyr der går igen? Gaming tastatur har ofte lignende designs eller funktioner. Igennem globale statistikker kan vi se diverse trends i gaming tastatur og hvorfor visse funktioner ses mere end andre.

Popularitet i mekaniske taster er steget og bliver ved med at stige. Der er ikke andet på markedet som kan slå selv en dårlig lavet mekanisk switch. Som nævnt tidligere er trådløse gaming tastaturer svære at finde. Grunden til dette er at den globale interesse i trådløse keyboards, bare ikke er stor nok til at alle virksomheder vil danne mange forskellige typer til forbrugerne.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket gaming tastatur er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gaming tastaturer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Tastaturene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger gaming tastatur?

Valget af gaming tastatur afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Effect of 5 Mechanical Gaming Keyboard Key … – ResearchGate.” 16 feb.. 2021, https://www.researchgate.net/publication/327933757_The_Effect_of_5_Mechanical_Gaming_Keyboard_Key_Switch_Profiles_on_Typing_and_Gaming_Muscle_Activity_Performance_and_Preferences. Åbnet 1 mar.. 2021.
  •  “(PDF) Mechanical and Membrane Keyboard Typing … – ResearchGate.” 8 sep.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/283538787_Mechanical_and_Membrane_Keyboard_Typing_Assessment_Using_Surface_Electromyography_sEMG. Åbnet 1 mar.. 2021.
  •  “Programmer/ Gamer Keyboard Market Size … – Research Nester.” https://www.researchnester.com/reports/gamer-keyboard-market/1154. Åbnet 1 mar.. 2021.

Forfatter
Ricki Guldborg
Ricki Guldborg

Ricki arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Elektronik er noget, der har fyldt meget i hans opvækst, og i dag er han ikke mange meter fra at kunne leve af sine IT-kundskaber. For i øjeblikket uddanner han sig som datamatiker med speciale i spilprogrammering. Eftersom han har bygget utallige PC’er gennem tiden, er hans spidskompetence afgjort PC-byg. Derfor ved han stort set alt om de forskellige komponenter, deres specifikationer, og hvad der bør kombineres for et optimeret byg.