Mekanisk tastatur

Farverigt mekanisk tastatur
Sidst opdateret: februar, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Et mekanisk tastatur kan virke som noget af et overvældende skift, hvis du ikke tidligere har benyttet et. Der er dog mange gode fordele du muligvis går glip af, hvis du endnu ikke har anskaffet dig mekanisk hakkebræt.

Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Niklas Nyblom lavet en test af mekanisk tastatur. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Mekanisk Tastatur Test: Top 5 Bedste Mekaniske tastatur

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

Bedste mekaniske tastatur i test

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste mekaniske tastatur i test” er K65 RGB RAPIDFIRE fra Corsair. Et utrolig veludført tastatur med Cherry MX Speed switches, anti-ghosting og tilknyttet iCUE software. Tasterne er super komfortable og har en lang levetid.

Annonce

Bedste billige mekaniske tastatur

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige mekaniske tastatur” er fra danske Paracon. Her er der tale om deres SPECTRA-tastatur, som er et af de mest prisvenlige tastaturer med mekaniske switches, du kan få fat i i øjeblikket. Tastaturet er i øvrigt udstyret med RGB lys.

Annonce

Bedste premium mekaniske tastatur

Pris: 1.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium mekaniske tastatur” er Apex Pro fra danske SteelSeries. Tastaturet har verdens hurtigste og mest holdbare mekaniske switches. Ikke nok med det har tastaturet også funktioner som et Smart Display, og hele herligheden er sat sammen i en robust aluminiumsramme.

Annonce

Bedste mini mekaniske tastatur

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste mini mekaniske tastatur” er SLAY Mini fra danske Paracon. Hvis du savner et mindre tastatur, så kan vi anbefale SLAY Mini. Tastaturet er bare 60 % af den normale tastatur-størrelse og vejer meget lidt.

Annonce

Bedste trådløse mekaniske tastatur

Pris: 1.590 DKK

Vinderen i kategorien “bedste trådløse mekaniske gaming tastatur” er Logitech G915 TKL LIGHTSPEED Wireless. Tastaturet er i et ultra-tyndt design, rustet med premium taster fra Logitech og udstyret med LIGHTSPEED-teknologi for lynhurtig forbindelse.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til mekanisk tastatur

Hvad er et mekanisk tastatur?

Et tastatur kommer i mange forskellige former, farver, størrelser, formål mm. Fælles for alle tastaturer, også kaldet keyboards, er at de kun kan bruges i samspil med en anden maskine, mekanisme eller teknologi.

Tastaturer i sig en kategori gør ikke meget selv, hvis de ikke er tilsluttet til noget andet. Tastaturet, som en enhed for sig selv, blev udviklet helt tilbage i 1870’erne, hvor de spillede en rolle som en måde at kunne telekommunikere vha. en telegraf hvorefter modtageren kunne aflæse en printerstrimmel.

Denne type tastaturer, og mange andre fremtidige modeller og andre typer af tastaturer bliver også anset for at være mekaniske tastaturer – så hvad er et mekanisk tastatur egentlig? Jo, hvis vi skruer tiden frem, lidt mere end et dusin årtier, er vi ca. havnet her i dag, hvor mange af os allerede har bekendtskab til tastaturer, og formentlig bruger et tastatur hver dag.

Enten derhjemme, på arbejdet, i skolen, i bankautomaten, på biblioteket mm. Dagens tastaturer er skam også mekaniske i den forstand, at de er et komplet system, bestående af mindre bestanddele, altså selve tasterne el. knapperne, hvor de samarbejder for et udføre en opgave eller muliggør en given handling. 

Hvorfor er det mekanisk?

Ovenstående er en meget teknisk måde at se tingene an på, men det skal dog med, for at præcisere hvad årsagen er til at man kalder et tastatur for et mekanisk tastatur. Årsagen er slet og ret den måde tasterne individuelt fungerer på, og den mekanisme der gør det muligt for computeren at afkode og aflæse hvilken tast du trykker på.

Mange tastaturer der er produceret i starten af dette årtusinde, har primært været tastaturer hvor der inde i selve keyboardets indre, ligger en gummimembran under alle tasterne på tastaturet, med en printplade under. Denne printplade sender et signal til computeren, lige så snart en knap på tastaturet bliver trykket ned. Efter du trykker på en knap sender gummimembranen en besked til printpladen om at en tast er blevet trykket på, og herefter modtager computeren en besked fra printpladen om at tasten er trykket i bund.

Nu skal den besked, eller det signal, konverteres til et tegn eller en karakter på selve computeren. Alt dette foregår naturligvis så hurtigt at vi ikke rigtig kan ane at der er nogen som helst form for kommunikation mellem de forskellige enheder og mekanismer.

Et mekanisk tastatur er et udtryk for, at knapperne nu er selvstændige systemer og at de ikke længere “hænger sammen” med de andre taster. Det vil sige, at så snart du trykker på en knap, kommunikerer tastaturet direkte til computeren, at netop den tast er blevet aktiveret. Det er ikke længere nødvendigt at føre kommunikation gennem en gummimembran, derefter en printplade og derefter til computeren. Hver enkelt tast er altså en mekanisme i sig selv.

Hvorfor skal jeg købe et mekanisk tastatur?

Et tastatur er ikke nødvendigvis det mest essentielle del af dit udstyr, hvis du står i en købssituation hvor du er i tvivl om du skal anskaffe dig et mekanisk tastatur eller ej. Og dog. Det er de færreste af os der kan nøjes med udelukkende at bruge musen til at navigere rundt i programmer eller internetsurfing eller kontrollere karakterer og manipulere med omverdenen i spil.

Derudover bruger du sikkert dit eget tastatur hver dag. I hvert fald bruger du højst sandsynligt dit tastatur hver eneste gang du bruger din computer. Så hvorfor ikke gøre dig selv den tjeneste, at give dig de bedste fordele og den mest behagelige oplevelse ved at anskaffe dig et mekanisk keyboard? 

Mekaniske tastaturer er designet til netop at minimere de forskellige lag af kommunikation mellem tastaturet og computeren, således at din reaktionsevne nu hviler mere på dig og din egen formåen end på dit tastaturs ydeevne. Derudover er et mekanisk tastatur mere driftsikker og lettere at vedligeholde, idet knapperne fungerer selvstændigt.

Det betyder ofte, at hvis en knap pludselig ikke virker, er det mange gange den ene knap der er problemet og det eneste du behøver er at udskifte. Det er mere rentabelt i længden, i stedet for at skulle udskifte hele pivtøjet. Mange oplever også at det er mere behageligt at skrive på et mekanisk tastatur, så hvis du har en stor skriveopgave foran dig, eller bare forfatter en hel del, kan det være en fordel at anskaffe dig et mere moderne og funktionelt hakkebræt.

Hvilket mekanisk tastatur skal jeg vælge?

Markedet for mekaniske tastaturer har set en gevaldigt udvikling i løbet af de seneste år. Det har medført, at der nu er mange gode og solide producenter om buddet, hvorfor der også er flere forskellige typer af kvalitetsklaviaturer at vælge mellem.

Oftest hænger pris og kvalitet sammen i denne type situationer, men det er ikke altid det bedste at gå efter det dyreste. Af og til kan man ende med at betale ekstra meget, blot for at en særlig producent har deres logo eller varemærke på tastaturet. Det er vigtigt at have øje for hvad du primært ønsker at dit tastatur skal være med til at bidrage til.

Hvis du ønsker mere skrivekomfort, kan du gå efter de tastaturer der tilbyder håndledsstøtte. Hvis du derimod ønsker et tastaturer der tilbyder flere funktioner i forhold til særlige spil, kan tastaturer med macro-knapper måske være sagen.

Kombinér mekanisk tastatur med andet gaming udstyr

Såfremt du allerede er på markedet efter noget til at komplimentere dit skrive- eller gamer-setup derhjemme, kan du med fordel også anskaffe dig andre komponenter til at højne dit niveau eller oplevelse.

Mus

Mus og tastatur er mere eller mindre en forlængelse af dig selv og din formåen i det digitale univers, og nu hvor du alligevel påtænker at opgradere dit tastatur, så kan det være en god ide at anskaffe dig et pegeredskab, der forbedrer din reaktionsevne og præcision. Udover at kunne reagere hurtigt og nøjsomt, er det også nødvendigt at føle sig komfortabel med det udstyr du har at gøre godt med.

Musemåtte

For at hele din bevægelse og ageren i spillets verden skal gå op i en højere enhed, vælg da også gerne en musemåtte der komplimenterer din mus, men faktisk også komplimenterer dit tastatur. Musemåtter kommer i forskellige størrelser og er lavet af forskellige materialer. Hav derfor gerne i mente at din musemåtte ikke er for lille, så dine bevægelser med musen ikke bliver begrænset, og sørg for at musemåtten ikke for stor, så der ikke er plads til tastaturet – eller andet essentielt computerudstyr.

Mekanisk tastatur termer

Selvom tastaturet efterhånden har mange år på bagen, og de fleste af os er meget bekendte med hvordan de ser ud og hvordan de fungerer, så er der fortsat nogle udtryk og termer der kan være gode at gøre sig kendt med, før du smider et produkt i indkøbskurven.

TKL el. Tenkeyless

Det er ikke alle tastaturer der kommer med et numerisk keypad, som du sikkert kender det fra tastaturerne fra stort set alle biblioteks- og kontorlokaler. Hvis et tastatur står anført med TKL eller Tenkeyless betyder det, at den portion af tastaturet der har de, stort set, samme knapper som en almindelig lommeregner, og som oftest er placeret helt til højre på et tastatur, ikke følger med.

#KRO, 6KRO, NKRO mm.

Forkortelsen KRO står for Key Rollover, som er et udtryk der dækker over hvor mange knapper du kan trykke på samme tid, hvor tastaturet fortsat kan registrere det korrekt. NKRO står for No Key Rollover, som betyder at der er ingen begrænsninger, 3NKRO betyder at tastaturet registrerer tre knapper på samme tid, 6NKRO seks knapper på samme tid osv. Det er sjældent at det er nødvendigt at kunne trykke seks knapper på samme, selv i spil, men hvis du er i tvivl, så sigt efter tastaturer med NKRO, som mange mekaniske tastaturer allerede kommer udstyret med.

Ghosting el. Anti-Ghosting

Ghosting er et udtryk for at tastaturet registrerer en tast, uden at det rent faktisk er tilfældet. Nogle producenter har det med at reklamere med at et tastatur har Anti-Ghosting, som egentlig er et udtryk for at tastaturet er NKRO – altså at det går an at trykke på flere taster på samme tid, uden at tastaturet brokker sig.

Mekanisk tastatur vs. membran tastatur

Et membrantastatur gør sit arbejde godt. Det gør det meget fint og flot uden alt for store armbevægelser. Tastaturet registrerer den knap du trykker på, sender det videre til computeren og så er der vel egentlig ikke meget mere at tale om.

Men, hvis du vil undgå at muligvis at blive begrænset på din reaktionsevne, din præcision eller din skriveoplevelse, kan det være at et mekanisk tastatur kan hæve din præstation til et højere niveau. Uanset om du primært bruger tastaturet til skydespil, strategispil, actionspil eller skrivehastighed og -komfort, eller måske dem alle, vil et mekanisk tastatur kunne tilbyde dig højere stabilitet, mere fleksibilitet og ikke mindst pålidelighed.

Stabilitet

Den største forskel mellem mekaniske tastaturer og membrantastaturer er, ikke særligt overraskende, at der ikke er nogen gummimembran i mekaniske tastaturer. Denne gummimembran kan blive slidt, hvorfor denne type tastaturer kan miste den “spændstige” fornemmelse når man skriver med tasterne, over en længere periode. Denne udfordring har et mekanisk tastatur ikke. Netop på grund af dette har mekaniske tastaturer, på papiret, en længere levetid end membrantastaturerne.

Fleksibilitet

På et mekanisk tastatur er knapperne individuelt forbundet til tastaturet, hvorfor du kan nøjes med at skifte en enkelt tast ud, hvis det skulle vise sig at den ikke længere virker eller driller. Derudover kan du få specialdesignede knapper, med forskellige former, logoer, farver, symboler mm., for at gøre tastaturet til din helt egen.

Vægt

Eftersom hver enkelt knap er sin egen mekanisme, er der også flere elementer og bevægelige dele i et mekanisk tastatur. Dette resulterer ofte i at de vejer mere end membrantastaturerne. For nogle er det en velsignelse, for andre en forbandelse.

Det afhænger af hvordan du benytter dit tastatur, og om du ofte må tage det med dig på farten. Nogle synes at det er en fordel at tastaturet er tungere, eftersom det bliver sværere at utilsigtet at skubbe rundt på tastaturet når det er i brug. Andre synes det er en større ulempe, især når og hvis tastaturet skal med i rygsækken eller når det må flyttes til et andet skrivebord.

Rengøring

Et mekanisk tastatur har den fordel at hver knap kan tages af og rengøres, hvorfor det også er lettere at tilgå “bunden” af tastaturet, for at rengøre det for støv, krummer og andet snavs. Det er ikke alle typer af membrantastaturer hvor dette er muligt.

Lyd

Hvis du endnu ikke har prøvet, overværet eller hørt et mekanisk tastatur i brug, kan det muligvis overraske dig hvor meget lyd et mekanisk tastatur egentlig kan producere. Og dette er ikke med tanke på at tastaturet kan afspille musik, lydfiler eller lignende. Et mekanisk tastatur er, ikke altid men meget ofte, nemmere at høre når det er i brug, end et membrantastatur. Husk gerne på dette, hvis du har tænkt dig at købe et mekanisk tastatur til kontoret, stuen eller andre steder, hvor andre muligvis er inden for hørevidde. 

Pris

Det kommer næppe som en overraskelse, men eftersom et mekanisk tastatur oftest er lavet af andre og lidt dyrere materialer, samt teknologien er mere avanceret, påvirker det også prisen. Et membrantastatur er som regel lidt billigere end deres mekaniske brødre og søstre – dog ikke nødvendigvis i længden, hvis det bruges ofte og bruges energisk. Her kan et mekanisk tastatur brillere med en længere levetid.

Valg af mekanisk tastatur

Typer af mekaniske tastaturer

Når man taler om forskellige typer af mekaniske tastaturer, er der oftest de forskellige switches man refererer til. En switch udtrykker hvilken type af mekanik der ligger bag ved, eller skjult under, selve knappen. Hver af de enkelte switches har nogle særlige kendetegn, som har sine egne fordele og nogle ulemper, som der er værd at vide, før du sætter dig klar foran computeren. Udover forskellige typer af mekaniske switches, findes der individuelle producenter, som har deres egen udgave af en særlig switch-type.

Type 1

Linear Switch

Denne type switch er den mest simple type, i en mekanisk forstand. Der er ingen lyd eller anden modstand og heller ingen særlig mekanisk respons from knappen, fra du trykker på den til den er helt i bund. Denne type switch er oftest den foretrukne blandt gamere.

Type 2

Tactile switches

Til forskel fra en linear switch, har en tactile switch et midterpunkt i selve mekanikken der fortæller dig, at knappetrykket nu er blevet registreret. Det vil sige, at det ikke er nødvendigt at trykke denne type switch helt i bund, før trykket er registreret.

Type 3

Clicky switches

Som du måske allerede har gættet, så har clicky switches den særlige egenskab, at udover at registrere trykket på knappen midtvejs, så klikker den også på samme tid. Så, ikke nok med at du vil opleve en lille modstand når knappen er registreret, du vil også høre en klik-lyd.

Spil

Nogle mekaniske tastaturer har programmerbare taster, multimedie-taster, macro-taster mm. Dette kan vise sig at være en fordel, hvis du fx spiller MMORPG, som fx World of Warcraft, hvor muligheden for at konfigurere macro-tasterne, kan give dig en mere brugerdefineret, og måske også behagelig, måde at fremføre din magier og handlinger på. Der findes adskillige modeller som reklamerer med at de er designet til first-person shooter-spil (FPS-spil), som fx Counter-Strike: Global Offensive eller Overwatch, eller at de er mere designet til fx strategispil.

Udover at de forskellige tastaturer er designet til en bestemt genre af spil, så er det ganske vist, at gamere trykker markant mere på deres tastatur, end andre brugere. Gamere har det med at gentagende gange at udføre mange af de samme handlinger, hvorfor nogle helt særlige knapper bliver yderst testet. Det er netop dette et mekanisk tastatur er designet til at udholde, uden at oplevelsen bliver forværret lige med et samme.

Funktioner

På markedet kan du finde tastaturer der kun fokuserer på en ting: at taste og/eller skrive. Dog tilbyder nogle modeller og producenter lidt ekstra i form af nogle funktioner. Det kan være af nogle af disse funktioner viser sig at være nødvendige for dig, så vær endelig opmærksom på dem, når du selv kigger efter et mekanisk tastatur.

Integrerede porte

Nogle modeller kommer med mulighed for at tilslutte eventuelle USB-enheder eller lydenheder direkte i tastaturet. Dette kan være meget belejligt hvis dine andre enheder har et meget kort kabel, eller hvis din computer er placeret lidt længere væk.

Macro-taster

Mange spil eller software kan drage nytte af såkaldte macroer. Macroer er egentlig et udtryk for at udføre flere handlinger på samme tid, og nogle tastaturer kommer med ekstra sæt macro-taster, som du selv kan tillægge en eller flere handlinger. Det kan især vise sig nyttig i spil som World of Warcraft eller redigeringsprogrammer såsom videoredigeringsprogrammet Premiere Pro. 

Medietaster

Flere tastaturer kommer også med multimedie-taster, hvor du kan øge lydstyrken, starte og stoppe afspilning af lyd- og videofiler mm.

Pris

Mekaniske tastaturer kan variere ret meget i pris, alt afhængig af funktioner, trådløshed, producent, materialer, switches mm.. De fleste solide mekaniske tastaturer kan du få fra ca. 700,- til 1.000,-. I den lave ende af skalaen skal du ikke forvente den helt store gameroplevelse, men der er fortsat fordele i at anskaffe dig et mekanisk tastatur, hvis du for øjeblikket har et membrantastatur.

Hvis dit budget er begrænset til under 500,- kan du fortsat gøre en god handel, men du må gøre op med dig selv hvad du ikke vægter så højt. Det er de færreste mekaniske tastaturer der tilbyder hele pakken for mindre end 500,. I de tilfælde må du se efter om du kan undvære for at skære lidt af prisen.

Prisen for et godt og velfungerende vaskeægte gamerværktøj ligger i omegnen af 1.000,- til 1.300. Her får du, for det meste i hvert fald, mange af de funktioner der kan højne din ydeevne og oplevelse, uden at skulle gå alt for meget på kompromis. Såfremt prisen ikke er en faktor, så ligger de fleste af de dyreste modeller på omkring 2.000,-. Du kan naturligvis få specialdesignet og -fremstillet et tastatur hvis du lyster og har rigeligt med penge til overs.

3 tips til mekanisk tastatur

Hvad angår mekaniske tastaturer, så er det vigtigt at huske på, at vi alle er forskellige. Det er meget muligt at din ven, kollega, familiemedlem eller en helt fjerde er faldet helt pladask for et TKL-tastaturer, og roser det til skyerne. Men, hvis du er vant til og holder af dit numpad, så er der ingen til at gå ud og panik-købe et TKL-tastatur. Vi mennesker har ikke samme behov, lyster eller størrelser for den sags skyld. Derfor:

Tip 1: Størrelsen betyder noget!

Hvis du er velsignet med formfuldendte og bastante pølsefingre, så er det nok en god ide at styre udenom de helt små modeller. Selvom det er praktisk og ser flot ud, så kan det vise sig at være noget af en udfordring at skrive og spille på et tastatur, hvor der ikke er plads til alle fem (eller ti!) fingre.

Tip 2: Omgivelser

Mange mekaniske tastaturer har det med at være ret nemme at identificere, hvad angår deres lydniveau. Støjen er ikke øredøvende, og for nogle er den faktisk behagelig og nærmest uundværlig, men hvis andre i din omgivelser er nær dig når du gamer på et mekanisk tastatur, skal du muligvis undgå at insistere på at købe et tastatur med clicky switches.

Medmindre vedkommende er helt tosset med klik-lyde. Dette gælder også for de imponerende lys- og farveoptrædener nogle mekaniske tastaturer kan udføre. Det ser flot ud, men hvis en af dine bekendte eller nære har anlæg for epileptiske anfald, så er det nok bedst at undgå at skrue helt op for showet.

Tip 3: Gør det til din egen

Rigtig mange modeller har givet ekstra opmærksomhed til tastaturet design og farveudtryk. Selvom ydeevne og fornemmelse er vigtigt, så er der mange forskellige designs og farveshows på markedet. Nogle synes det er irrelevant at et tastaturer kan efterligne et havariblink, andre synes at det er smadderflot. Du bestemmer. I mange tilfælde er det muligt at udskifte knapperne med særligt fremstillede knapper, med forskellige logoer, udformninger, billeder mm.

Hvad siger undersøgelser om mekanisk tastatur?

Der er ikke kun gamer-relaterede fordele ved at udskifte dit membrantastatur med et mekanisk et af slagsen. Denne undersøgelse fra University of House – Clear Lake fortæller, at et skifte fra et membrantastatur til et mekanisk tastatur, kan hæve din skriveformåen. Det er ikke kun dit forfatterskab der kan drage nytte af et skifte. Det gør dine fingermuskler nemlig også. Her fandt undersøgelse frem til, at de muskler der normalt aktiveres ved at trykke en knap helt i bund på et membrantastatur, oplever mindre tidsbelastning ved mekaniske tastaturer. 

Hvis du ikke har nogle forbehold hvad angår type af switches, og du egentlig bare gerne vil vide mere om deres formåen, kan denne undersøgelse lavet af fire eksperter fra hhv. Israel og USA fortælle dig lidt mere. Efter at have ladet adskillige testpersoner teste de forskellige switches i en skrivetest, viste det sig at linear switches tilbyder den dårligste skriveoplevelse. De konkluderer dog ikke om hvorvidt denne type switch er den bedste til gaming, men mon ikke de udsagn og anmeldelser fra gamere rundt om i verdenen taler sig eget sprog.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket mekanisk tastatur er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste mekanisk tastaturer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Tastaturene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger mekanisk tastatur?

Valget af mekanisk tastatur afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Mechanical and Membrane Keyboard Typing … – ResearchGate.” 8 sep.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/283538787_Mechanical_and_Membrane_Keyboard_Typing_Assessment_Using_Surface_Electromyography_sEMG. Åbnet 18 feb.. 2021.
  • “The Effect of 5 Mechanical Gaming Keyboard Key … – SAGE Journals.” https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1541931218621351. Åbnet 18 feb.. 2021.
Forfatter
Niklas Nyblom
Niklas Nyblom

Niklas arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Udover at rådgive magasinets læsere inden for hardware, udstyr og tilbehør til gaming, arbejder han som IT-tekniker for en større IT-koncern. Her plejer han systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer upåklageligt. Med hans stilling og et anerkendt AI Controller certifikat i bagagen, har han en IT-erfaring som siger spar 2, og den nyder han at dele ud af her på magasinet.