Grafikkort

Sidst opdateret: december, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du interesseret i at spille spil med en høj FPS, og ønsker du en god spiloplevelse? I så fald bør du kraftigt overveje at investere i dit grafikkort, eftersom komponenten har en stor indflydelse på din PC’s performance.

Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Niklas Nyblom lavet en test af grafikkort. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Grafikkort Test: Top 5 Bedste GPU'er

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. GIGABYTE Radeon RX 7800 XT GAMING OC - 16GB GDDR6 RAM

Bedste grafikkort

Pris: 4.129 DKK

GIGABYTE Radeon RX 7800 XT GAMING OC leverer god ydeevne med sin AMD Radeon RX 7800 XT grafikmotor og en boost clock på 2565 MHz. Med 3840 strømprocessorer og en maksimal opløsning på 7680 x 4320 passer det perfekt til gaming og krævende grafiske opgaver. Dette grafikkort kan understøtte op til fire skærme. Det har både HDMI- og DisplayPort-tilslutninger, så du kan vælge den opsætning, der passer dig bedst. Med sit Triple Fan Design og GIGABYTE WINDFORCE køling holder kortet temperaturen nede. RDNA 3 Gaming Architecture tilbyder en responsiv ydeevne, mens teknologier som AMD Radeon Anti Lag og Radeon Image Sharpening sikrer en fejlfri grafisk oplevelse. Grafikkortet har 16 GB GDDR6 hukommelse og en 256-bit busbredde, hvilket giver rigelig båndbredde til spil i høj opløsning.

Annonce

2. ASUS GeForce RTX 4060 DUAL EVO OC - 8GB GDDR6 RAM

Bedste billige grafikkort

Pris: 2.359 DKK

ASUS GeForce RTX 4060 DUAL EVO OC 8GB GDDR6 RAM Grafikkort er en virkelig god løsning, når man ser på prisen. Grafikkortet er baseret på NVIDIA GeForce RTX 4060 og kan nå en boost clock på op til 2535 MHz. Det leverer god grafikpræstation med sine 3072 CUDA kerner og kan håndtere en opløsning på op til 7680 x 4320. Dette gør det velegnet til gaming og grafikarbejde. Man kan forbinde op til fire skærme via DisplayPort 1.4a og HDMI. Med avancerede teknologier som tredje generations Ray Tracing-kerner og fjerde generations Tensor-kerner tilbyder kortet en forbedret visuel oplevelse. ASUS’ Axial-tech Fan Design og 0dB Technology sikrer, at systemet forbliver køligt og støjsvagt. Grafikkortet har 8 GB GDDR6-hukommelse med en hastighed på 17 Gbps og en 128-bit busbredde, hvilket fremmer hurtig databehandling. Takket være AUTO-EXTREME teknologien og NVIDIA DLSS 3, opnår kortet en solid ydeevne. Det kræver en 550 W strømforsyning, men i sin prisklasse er dette grafikkort en god testvinder.

Annonce

3. MSI GeForce RTX 4080 SUPER VENTUS 3X OC - 16GB GDDR6X RAM

Bedste premium grafikkort

Pris: 8.684 DKK

MSI GeForce RTX 4080 SUPER VENTUS 3X OC er et kraftfuldt grafikkort, der kombinerer god ydeevne med moderne teknologi. NVIDIA’s Ada Lovelace GPU-teknologi og de 10240 CUDA-kerner giver en boost clock på 2580 MHz, hvilket sikrer hurtig responstid og en flot grafikoplevelse. Kortet kan håndtere en maksimal opløsning på 7680 x 4320. Det gør det oplagt til 8K-gaming og krævende grafikarbejde. Takket være 4. gen. Tensor Cores og 3. gen. Ray Tracing Cores arbejder det sammen med NVIDIA DLSS 3 og Reflex. Det resulterer i realistiske billeder og minimal forsinkelse. MSI’s køleløsning med Torx 4.0 Fans og Airflow Control-teknologi sikrer effektiv varmeafledning. Selv under hård belastning. Med en solid metalbagplade og Triple Fan Design er kortet både kraftigt og robust. Dog kræver det en strømforsyning på minimum 750 W.

Annonce

4. MSI GeForce RTX 4060 VENTUS 2X BLACK OC - 8GB GDDR6 RAM

Bedste dual fan grafikkort

Pris: 2.396 DKK

MSI GeForce RTX 4060 VENTUS 2X BLACK OC grafikkort er udstyret med NVIDIA’s Ada Lovelace GPU og funktioner som 3. gen Ray Tracing Core og 4. gen Tensor Core. Disse teknologier bidrager til en virkelig god gamingoplevelse. Grafikkortet har 3072 CUDA kerner og en boost clock på 2490 MHz for at levere god grafikydelse. Med 8 GB GDDR6 SDRAM kan det klare selv krævende opgaver. Det understøtter en opløsning op til 7680 x 4320 og kan håndtere op til fire skærme samtidig. Dette gør det ideelt til både spil og arbejde. De særlige Torx 4.0-fans og Zero Frozr teknologi sørger for lavere støj og effektiv køling. Mens kortet leverer solid funktionalitet, kræver det en strømforsyning på mindst 550 W, hvilket gør det til en energikrævende mulighed.

Annonce

5. ASRock Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming OC - 24GB GDDR6 RAM

Bedste 24GB grafikkort

Pris: 7.453 DKK

ASRock Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming OC er et virkelig godt grafikkort, der passer til gaming og kreative opgaver. Udstyret med AMD’s Radeon RX 7900 XTX grafikmotor og en boost-clock-frekvens på 2615 MHz leverer kortet en maksimal opløsning på 7680 x 4320. Det sikrer en flot visuel oplevelse. Med 24 GB GDDR6 hukommelse og en busbredde på 384-bit får du hurtig dataoverførsel og god båndbredde til krævende programmer. Phantom Gaming 3X kølesystemet sørger for at holde temperaturen i skak, mens Polychrome SYNC og ARGB-belysning giver et personligt præg. AMD Infinity Cache og RDNA 3-arkitekturen kombinerer effektivitet og stil. Et strømkrav på 1000 W kan dog stiller krav til din strømforsyning, hvis du bygger et nyt system.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til grafikkort

Billig grafikkort

Hvis du er på jagt efter et billig grafikkort, så vil du formentlig også bygge en budget/low-end gaming PC. Når du vælger et billig grafikkort, får du meget GPU for pengene. Et billig grafikkort har en pris på omkring og nedefter. Der er billige grafikkort i vores test. De billige GPU’er som gør sig mest bemærket og er bedst til prisen, er RX, GTX og RTX serierne fra AMD og Nvidia.

Grafikkort tilbud

Hver dag kommer der nye tilbud fra forskellige webshops og elektronik giganter. Nogle er bedre end andre. Nogle tilbud er endda så dårlige, at tilbudsprisen kan være dyrere end den almindelige pris. Hvis du vil være sikker på at score de bedste tilbud, så er Black Friday, Cyber Monday og juleperioden gode tidspunkter. Her kan du spare flere tusinde kroner på grafikkort og meget andet elektronik/hardware. Derudover vil webshops og elektronik giganter også køre vilde tilbud på sine fødselsdage, eller hvis de åbner nye fysiske butikker.

Brugt grafikkort

Er det sikkert at købe et brugt grafikkort? Det er et spørgsmål, som mange stiller og som samtidig er svært at svare på. For det kommer meget an på, hvem sælgeren er, og det kan du ikke altid vide. Hvis du køber en brugt gamer PC hos en elektronik genbrugwebshop, kan du være sikker på at alle komponenter – inklusiv grafikkort – fungerer optimalt. Men køber du et brugt grafikkort på DBA, kan sælgeren nemt snyde dig. Du kan umuligt vide, hvor gammelt og brugt GPU er. Så skal du i hvert fald arbejde med gaming/elektronik til daglig eller være IT ekspert for at kunne vide det.

Derfor fraråder vi, at du holder dig langt væk fra handelsportaler som DBA og GulogGratis. Til gengæld anbefaler vi, at du sagtens kan købe en brugt gamer PC hos troværdige elektronik genbrugwebshops. Læs eventuelt vores guide til at købe en brugt gamer PC.

Nvidia grafikkort

Nvidia har den absolut største markedsandel og er derfor den største spiller på markedet. Ikke nok med det er Nvidia også den førende producent af grafikkort. GPU fra Nvidia er langt hen ad vejen det bedste valg. Hvis du overvejer at købe et billigt grafikkort, kan et AMD GPU være værd at vælge i nogle tilfælde. Men så snart du har i tankerne at bygge en mid-end, high-end eller en extreme gaming PC, så er et grafikkort fra Nvidia det rigtige valg.

AMD grafikkort

AMD har altid været den lille spiller på markedet, som har forsøgt at overvinde markedsandele – dog uden held. AMD kan ikke måle sig med Nvidias grafikkort, hvis vi taler om grafikkort til Ultra HD/4K gaming. Her dominerer Nvidia og generelt set dominerer Nvidia hele branchen for GPU. Til gengæld ser grafikkortene fra AMD og Nvidia meget ens ud, når man taler om de billige modeller.

Valg af GPU

Det er vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser, før du foretager dig en impulsiv beslutning. Husk på at grafikkortet/GPU’en er den dyreste og måske også den vigtigste PC komponent (sammen med processoren). Grafikkortet er afgørende for, om du opnår unikke gaming oplevelser eller ej. Det er nemlig den PC komponent, som viser billederne på skærmen.

Når du skal vælge et grafikkort, vil du blive præsenteret for en lang række af varierende modeller fra forskellige gaming brands. GPU’ens chip (kernen) er den samme uanset, om du vælger et MSI GPU eller et ASUS grafikkort. Til gengæld kan de variere i pris, funktioner (heriblandt kølere og RGB lys), clock hastighed og garanti. Herunder taler vi lidt om de ting, du bør tage til overvejelse, når du vælger et grafikkort.

  • Pris
  • Størrelse og tilslutning
  • Clock hastighed
  • Køler
  • Hvilken skærm bruger du?

Pris

Det første du skal beslutte dig for, er hvor mange penge du vil bruge på dit grafikkort. Som tidligere nævnt er GPU den dyreste PC komponent til din gaming PC i de fleste tilfælde. Derfor er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor mange penge du vil bruge på grafikkortet. For at gøre dit valg lidt nemmere har vi beskriver vi fem prisklasser og forklarer, hvad der kategoriserer disse.

Budget

Hvis du har et lille budget eller bare gerne vil bygge en ekstrem billig gaming PC, så skal du vælge et budget/billig grafikkort. En GPU i budget-prisklassen koster omkring 1400 kroner, men kan variere i pris afhængig af gaming brand. I denne her prisklasse er det mest populære valg Nvidia GTX 1050 Ti. Det er et grafikkort, som gør et godt stykke arbejde, hvis du spiller på en Full HD skærm (1980 x 1080 skærmopløsning). Du kan også vælge nedgraderingen Nvidia GTX 1050, men så forringes FPS tallet en smule.

Low-end

Grafikkortene i low-end kategorien er velegnet til dig, der gerne vil have en low-end gaming PC. Grafikkortene i low-end prisklassen har en gennemsnitlig pris på 1700 kroner. Nvidia GTX 1060 og GTX 1660 Ti er de to mest populære low-end grafikkort, som er et oplagte valg til 1080p (Full HD) gaming. De performer bedre end alle andre low-end grafikkort, men GTX 1660 Ti er dog det bedste af de to.

Mid-end

Mid-end prisklassen er en populær prisklasse, da priserne er overkommelige. Derudover er grafikkortene bedst til prisen, du får altså mest grafikkort for pengene. Hvis du vil bygge en mainstream gaming PC til Full HD (1080p) eller QHD (1440p) gaming, så er et mid-end GPU et godt valg. Et mid-end grafikkort koster omkring 3000 kroner. Der er kommet et nyt mid-end grafikkort på banen, hvilket er RTX 2060. Det er det bedste til prisen i mid-end kategorien og trumfer de andre mid-end grafikkort GTX 1070 og GTX 1070 Ti. RTX 2060 leverer en bedre performance end de nævnte grafikkort og er blevet ekstrem populær siden lanceringen af grafikkortet tilbage i slutningen af 2018.

High-end

Hvis du gerne vil bygge en gaming PC, som også vil kunne bruges langt ude i fremtiden, så skal du vælge et high-end grafikkort. Et high-end GPU er det perfekte valg til QHD (1440p), men giver også mulighed for 4K (2160p) gaming. Grafikkortene har en gennemsnitspris på 4000 kroner. De nævneværdige high-end grafikkort er GTX 1080, GTX 1080 Ti og RTX 2070. GTX 1080 Ti performer en tand bedre end GTX 1080 og RTX 2070. Til gengæld er RTX 2070 den absolut bedste high-end grafikkort til prisen.

Extreme

Nu er vi nået til extreme prisklassen, som de færreste har råd til. Du skal vælge et extreme grafikkort, hvis du enten er på jagt efter det bedste grafikkort eller vil spille i 4K eller vil være 100 % sikker på, at din gaming PC er fremtidssikret. Disse grafikkort varierer rigtig meget i pris, men gennemsnitsprisen ligger på 6000 kroner. Extreme grafikkort er følgende: GTX 1080 Ti, RTX 2080 og RTX 2080 Ti.

Størrelse og tilslutning

Du skal være opmærksom på grafikkortes størrelse, fordi et grafikkort passer ikke til alle kabinetter. Og jo større et grafikkort er, jo mere opmærksom skal du være på, hvilken køler du vælger. Der skal nemlig en kraftig/stor køler til at køle et stort grafikkort ned. Så før du køber et grafikkort, så tjek lige om det overhovedet passer til dit kabinet. Du bør være ekstra opmærksom på størrelsen, hvis du har et enten micro-ATX eller mini-ITX kabinet. Så snart du har et ATX kabinet eller større, så behøver du ikke bekymre dig særlig meget over det. Derudover skal du også være opmærksom på at tilslutningstypen og strømforsyneren (PSU) passer til grafikkortet.

Clock hastighed

Ligesom du kan overclocke en processor/CPU, kan du også overclocke din GPU. Overclocking er, når du får grafikkortet (eller en anden PC komponent) til at arbejde hurtigere, end hvad det er specificeret til. Et grafikkorts clock hastighed er noget af det, som de forskellige gaming brands (MSI, ASUS m.fl.) ændrer på for at få flere penge for sine GPU. Overordnet set er der ikke en særlig stor forskel på performance, hvis man sammenligner et grafikkort med en lav clock hastighed med et grafikkort med en højere clock hastighed.

Køler

Ifølge de fleste gamere så har grafikkortets køler en noget større værdi end clock hastighed. Hvis et GPU har en effektiv køler, så vil grafikkortets levetid automatisk forlænges. Det skyldes, at grafikkortet bliver mindre overophedet, hvis det har en effektiv køler. Derudover vil en god køler også mindske støjen fra GPU. Så der er helt klart en række bemærkelsesværdige fordele ved en god køler.

Hvilken skærm bruger du?

Dit grafikkort skal naturligvis også passe til din gamer skærm. Hvis du har en idé om, at du gerne vil spille på en high-end gamer skærm med en høj refresh rate (fx 144 hz eller 240 hz), så har det en afgørende betydning for dit valg af grafikkort. GTX 1660 Ti er et oplagt grafikkort til 1080p/Full HD gaming, RTX 2060 er et godt valg til 1440p/QHD gaming og RTX 2080 Ti er det ultimative valg til 2160p/4K gaming.

5 tips til din GPU

Tip 1: Spar penge til din processor

Det ville være dumt at bruge hele dit budget på dit grafikkort, idet CPU’en er en ligeså vigtig del (hvis ikke vigtigere) som grafikkortet. En dårligere CPU/processor fører til dårlige gameplay (lavere FPS). Så se om du kan finde en god balance.

Tip 2: Match din skærmopløsning

Det er super vigtigt, at du har styr på sammenhængen mellem dit graffkort og din skærmopløsning. Hvis ikke de to ting passer sammen, udnytter du ikke dit grafikkort til fulde.

Tip 3: Hav din PC skærms refresh rate (Hz) in mente

Igen handler det om at vælge en GPU, som passer til din skærms refresh rate, for ellers udnytter du ikke dit kort til fulde.

Tip 4: En typisk fejl er at du glemmer strømmen og pladsen

Der er mange nybegyndere, som glemmer at tænke på, om strømforsyningen overhovedet kan trække grafikkortet, og om der er plads til kortet i kabinettet. Det er ting du skal have styr på, før du begiver dig ud i at købe en GPU.

Tip 5: Husk indgange

Vi kan ikke sige det nok gange; husk at have styr på grafikkortets indgange, da det dikterer, om du kan anvende kortet eller ej. Så tag et kig på indgange på hhv. grafikkort og skærm. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke grafikkort er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste grafikkort. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Grafikkortene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et grafikkort?

Valget af grafikkort afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Picture of Niklas Nyblom
Niklas Nyblom

Niklas arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Udover at rådgive magasinets læsere inden for hardware, udstyr og tilbehør til gaming, arbejder han som IT-tekniker for en større IT-koncern. Her plejer han systemer og maskiner for at sikre, at de fungerer upåklageligt. Med hans stilling og et anerkendt AI Controller certifikat i bagagen, har han en IT-erfaring som siger spar 2, og den nyder han at dele ud af her på magasinet.