Kunne du godt tænke dig en fed gaming oplevelse? I så fald er en gamer skærm med 144hz lige sagen. Læs videre, for nedenfor afslører vi nogle af de bedste skærme på markedet.
Gamingmagasinet har i samarbejde med IT- og hardware ekspert Ricki Guldborg lavet en test af gaming skærme med 144Hz. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste 144 Hz gaming skærm i test
Pris: 1.449 DKK
Vinderen i kategorien “bedste 144 Hz gaming skærm” er ASUS 24″ VP249QGR. Denne skærm tilbyder Full HD opløsning, lav responstid og masser af indstillingerne, så du kan tilpasse skærmen præcis til dit behov og få de fedeste gaming oplevelser.
Annonce
Bedste billige 144 Hz gaming skærm
Pris: 1.299 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige 144 Hz gaming skærm” er ASUS VP249QGR, som tilbyder flot Full HD opløsning til en meget lav pris. Desuden har skærmen et kurvet design. Skærmen er et oplagt valg for dig, der er ikke har behov for en masse lir.
Annonce
Bedste premium 144 Hz gaming skærm
Pris: 1.669 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium 144 Hz gaming skærm” er Lenovo 27″ G27-20. Udover den lækre opløsning og lave responstid, er der tale om en 27 tommer skærm med et IPS-panel for bedste billedkvalitet.
Annonce
En gaming skærm eller monitor er en skærm lavet specifikt til gaming. Der er mange typer af skærme, som er skabt til forskellige typer af spil. Der findes mange forskellige spilgenrer, blandt andet FPS, MMORPG og MOBA. Noget af det vigtigste for gamere er responstid og opdateringshastighed, da disse to ting har stor betydning for ens spiloplevelse.
Skærmens opdateringshastighed beskriver hvor hurtigt billedet opdateres og måles i hertz. For eksempel, betyder 144hz, at billedet opdateres 144 gange i sekundet. Hvis man sammenligner med almindelige PC skærme, som ofte ikke har mere end 60hz, er det tydeligt, at en skærm der opdaterer flere gange i sekundet giver et meget klarere og bedre billede og samtidig kan gavne din reaktionsevne.
144hz er den optimale minimum opdateringshastighed, man skal bruge for at være konkurrencedygtig i mange spil. Dette gælder de fleste spil, men er især vigtigt i FPS (first person shooters), Battle Royale og andre hektiske og fast-paced spil. Hvis du for eksempel spiller et skydespil og skal ramme fjenden, er det svært på en skærm under 144hz, da billedet ikke opdaterer hurtigt nok til, at du kan nå at trykke på knappen, før fjenden er væk.
For at finde ud af hvilken skærm, der passer til dig, skal du overveje, hvad dit behov er, og hvad der passer sammen med det udstyr, du allerede har. En skærm med en responstid på 1ms, god opløsning og en opdateringshastighed på 144hz er altid et godt udgangspunkt. Men for at få mest ud af skærmen, skal resten af dit gaming setup understøtte bl.a. opløsningen og opdateringshastigheden.
I dette tilfælde er der især tale om grafikkortet, som skal kunne klare den givne opløsning og opdateringshastighed skærmen er lavet til. Det også vigtigt at overveje, hvilke spil du spiller. Du har f.eks. ikke brug for den samme slags skærm til at spille Minecraft, der er et low-paced spil (langsomt spil), som til et fast-paced spil (hektisk spil) som Overwatch.
Hvis du gerne vil have den fedeste gaming oplevelse, er det ikke kun vigtigt at købe en god 144hz skærm med den rette responstid, der kræves for at få mest ud af din skærm. Hvis du ønsker at købe en gamer skærm med 4k opløsning, er det vigtigt at du har et high-end grafikkort, som understøtter 4k visning, ellers får du nemlig ikke det ud af din nye, fede gamer skærm som du gerne vil have.
Hvis du ikke har det vildeste grafikkort, er det bedre at købe en skærm der understøtter det samme som dit grafikkort, hvis du ikke har planer om at opgradere til et bedre grafikkort.
De fleste skærme er i princippet “plug and play”. Du kan sætte den til og begynde at bruge den med det samme. Men hvis du vil have mest muligt ud af din skærm, kan det være en god idé at tage tid til at kalibrere din skærm og gennemgå de forskellige indstillinger. Ofte er nogle funktioner slet ikke slået til automatisk, når du køber skærmen. Det vil sige, at du skal selv ind og gøre det. Det kan f.eks. være justering af lysstyrke, farve og andre billedindstillinger alt efter hvilken skærm du har valgt, for at få den til at passe til dine behov og ønsker.
Noget andet, som er vigtigt, er at sørge for at skærmen har de rette porte. Forskellige porte understøtter forskellig opløsning og opdateringshastighed. Dette kan du læse mere om længere nede.
Det er vigtigt at holde sin skærm ren på den rigtige måde. Lad være med at rense med vand, sæbe eller lignende. Du kan købe monitor wipes til at gøre selve skærmen ren. Husk også at støve skærmen af og sørge for at der ikke kommer støv og skidt ind i mekanikken. Hvis det skulle ske at du spilder noget ned i den, kan det ikke anbefales at du skiller den ad selv for at rense den, medmindre du er for eksempel er IT tekniker, her er det bedst at få en til at rense den for dig, så den ikke bliver ødelagt.
Det er vigtigt at overveje hvilken størrelse din skærm skal være. Nogle gamere kan bedst lide store skærme, mens andre er vilde med små skærme. De mest almindelige størrelser er 24 og 27 tommer. Disse to skærmstørrelser er ideelle til PC og passer til de fleste gamere.
Hvis du til gengæld har planer om at bruge skærmen til at spille konsolspil eller måske PC spil med en controller, skal du overveje om du måske skal bruge en skærm der er lidt større, da man ofte sidder lidt længere væk fra skærmen, når man spiller med controller. Det kan anbefales, at du kigger på forskellige skærmstørrelser i en elektronikbutik, inden du vælger en skærm.
Skærmopløsning beskriver det antal af pixels, skærmen har. Der findes flere forskellige opløsninger, men de tre nedenfor er de mest populære:
1920×1080 er den mest almindelige opløsning i dag og er den der har eksisteres længst af de tre, der nævnes her. Denne opløsning har et lidt lavt antal pixels og egner sig derfor bedst til mindre skærme for, at billedet ikke bliver dårligt. Det betyder også, at skærme med denne opløsning er 23 tommer som maksimum.
Denne opløsning (2560×1440) kaldes også quad-high-definition eller QHD. Denne type ligger omkring medium til high-end og er god sammen med mange graffikkort.
4k er den ultimative opløsning, med over 8 millioner pixels har 4k fire gange så mange pixels som 1080p har. Denne kan være utrolig krævende for dit grafikkort, men hvis du ligger inde med high-end hardware, kan du få nogle gode gaming oplevelser med en 4k skærm.
Billedformat, også kaldet aspect ratio, beskriver skærmens proportioner, altså længde og bredde. De mest kendte billedformater er 4:3 og 16:9. Den første, 4:3, kaldes “standard”. Dette var det billedformat, der blev brugt førhen, inden 16:9 (også kaldet widescreen) blev opfundet, som nu er den mest udbredte. Derudover findes der flere forskellige billedformater, som kaldes ultrawide. Disse er brugt af nogle gamere for at udvide synsvinklen. Men mange spil understøtter ikke dette, da et større synsfelt vil give dem en fordel over andre spillere (pay-to-win).
Der er flere ting, du kan støde på, når du kigger på skærmens farve aspekter. Kontrastforhold beskriver forhold mellem mellem ekstremerne af det sort og hvid, skærmen kan vise. Det betyder, at ved et kontrastforhold på 1000:1 er hvid 1000 gange lysere end sort på skærmen. Højere kontrastforhold er altid bedst.
Lysstyrke beskriver hvor meget lys skærmen udsender og Black level beskriver basis for kontrastforholdet. Det gælder for alle LCD skærme, at der altid vil lække lidt lys, så hvis der lækker 0,1% lys, ville have et kontrastforhold på 1000:1.
Der laves mange forskellige paneltyper, herunder TN, VA og IPS. Disse tre er det mest udbredte i gamer skærme og har hver sine karakteristika (fordele og ulempe r). Blandt andet har nogle paneler generelt langsommere responstid end andre og nogle har meget pænere opløsning og billedkvalitet. Derudover findes der også to andre paneler, som ikke er lige så udbredte, nemlig OLED og HDR.
TN står for twisted nematic. Det er populært og billigt at producere. Et stort plus ved denne type, er den hurtige responstid.
VA står for “Vertical Alignment”. Denne type panel tilbyder bedre farvekontrast end IPS og TN, men kan ikke måle sig med IPS i forhold til synsvinkler og color accuracy.
IPS står for in-plane-switching. Denne type er dyrere, men også noget bedre end TN når det kommer billedet og dermed din gaming oplevelse. Refresh raten er som regel lidt langsommere end TN, men det er ikke noget der normalt har betydning for de fleste gamere.
OLED, også kaldet organic light emitting diode panels, er en nyere teknologi. Denne type panel har individuelt bagbelyste pixels og er ikke afhængige af større LED lys til at oplyse dem. Dette giver et virkelig pænt billede.
HDR står for high-dynamic range og er også en nyere teknologi. HDR tilbyder en bredere vifte af farver som overgår standarden. Der er højere kontrast og farverne repræsenteres mere realistisk.
Når du skal vælge en gamer skærm, er det vigtig at vælge en med en lav responstid, så dine spil ikke ser slørede ud eller hakker. Responstid måles som regel på hvor hurtigt en pixel skift fra en nuance af grå til en anden. Responstiden har især stor betydning, når du spiller spil, som er hektiske, og hvor der hele tiden sker meget på skærmen.
Dette er ofte first person shooter, også kaldet FPS, spil. Disse spil er ofte fast-paced og kræver derfor en skærm med hurtig responstid for at få klare billeder og en god gaming oplevelse. Det anbefales at have en skærm med en responstid på maksimum 5ms, men mange gamere vil sige, at en responstid på højst 1ms er ideel, især til FPS spil.
Herunder beskrives de vigtigste funktioner en gaming skærm på 144hz kan besidde.
Noget af det vigtigste er justerbarheden. En skærm der både kan justeres i højden, tiltes og roteres, giver dig rig mulighed for at justere skærmen, så den passer til dig. Der findes også skærme, der kan roteres og dermed anvendes vertikalt.
Der kan være forskellige porte i gamer skærme, og det er vigtigt at vælge en skærm med de porte, du har brug for
HDMI har med tiden afløst DVI. Med HDMI kan der transmitteres lyd. Den nyere HDMI 2.0 version understøtter også noget bedre opløsning end DVI, nemlig helt op til 4k opløsning og også HDR. Nedenstående HDMI porte findes oftest i gaming skærme:
Der er flere forskellige DisplayPort som understøtter forskellig max opløsning og opdateringshastighed. Herunder ses dem, som findes i gaming skærme:
DVI er en lidt ældre HD-standard. DVI kan levere video med oplæsning op til 1920×1200, hvilket er rimelig godt. Dog kan mange DVI kabler ikke levere lyd.
AGV er en gammel teknologi og findes sjældent i moderne gamer skærme. Det kan ikke anbefales at anvende en VGA port, da denne ikke kan levere særlig god billedkvalitet
Nogle gamer skærme har også lydstik og USB porte, så du kan tilslutte controllere, headsets og andre ting. Dette kan være praktisk, men du kan ofte også nøjes med at tilkoble ting direkte til den PC.
Disse to teknologier fra hhv. AMD og Nvidia, gør at opdateringshastigheden er dynamisk og ændres efter graffikkortets optræden, i stedet for hele tiden at være fast. Dette gør at din spiloplevelse bliver bedre og mere “smooth”, da det eliminerer en del slør og andre fejl i billedet.
De spil, du spiller eller ønsker at spille, har stor betydning for, hvilken skærm du har brug for og hvilke ting, du skal kigge efter, når du vælger en skærm. Hvis du spiller Openworld, MMORPG, MMO eller RPG spil som Monster Hunter: World, The Witcher 3 eller World of Warcraft, kan det betale sig at købe en skærm med høj opløsning, da disse spil har stor fokus på selve spiloplevelsen og det grafiske. Til gengæld er en lav responstid ikke en nødvendighed, da disse spil ikke er lige så hektiske og reaktionskrævende.
Alligevel anbefales dog en responstid på højst 5-7ms for at undgå slør eller hak, når du spiller. Derimod, hvis du spiller hektiske spil, især FPS spil som Overwatch og CS:GO eller hvis du vil være konkurrencedygtig inden for nogle af top spillene som Fortnite eller League of Legends, er det vigtigt at have fokus på responstid og opdateringshastighed, idet disse spil afhænger af din reaktionstid.
Her anbefales en opdateringshastighed på mindst 144hz, og en endnu højere opdateringshastighed og en responstid på højst 1ms vil være et krav for den kræsne/dedikeret gamer. Skærme med en responstid på under 1ms er nemlig designet til at køre hektiske spil, som for eksempel eSports spil.
Udseende kan også havde stor indflydelse på, hvilken skærm du vil få mest glæde af. Der findes mange forskellige skærme. Nogle har smalle kanter omkring selve skærmen, hvor andre ikke har. Man kan også få skærme med farvet LED lys på bagsiden, som kan få dit gaming setup til at se super fedt ud.
Designet kommer også an på om du ønsker at din skærm skal stå på en fod eller hænges op, så der skal være mulighed for at skrue den fast bagpå.
Curved skærme er efterhånden blevet populære blandt gamere. Disse skærme kan give dig større fordybning og indlevelse i spillet. Disse er også ofte ultrawide, hvilket betyder at skærmen er bredere end standarden. Om du skal købe en flad eller curved skærm, kommer an på din personlige præference. Rigtig mange gamere er vilde med curved skærme og den måde man i højere grad kan indleve sig i spillet, men andre foretrækker den klassiske flade skærm. Dette er noget du bør prøve af for at tjekke.
Derudover findes der skærme i forskellige materialer. De fleste skærme er lavet i plastik af en eller anden slags, men der findes også skærme lavet i metal og aluminium. Dette handler om, hvad du foretrækker i forhold til udseendet på din gamer skærm. Når det er sagt er metal og aluminium naturligvis mere slidstærkt og holdbart.
Dit budget er selvfølgelig også en afgørende faktor, når det kommer til valg af gamer skærm. Mange gamer skærme er dyre, og det kan derfor være svært at finde en skærm, hvis man ikke har lyst til at bruge flere tusinde kroner på den nyeste gamer skærm. Pris og kvalitet afhænger ofte af hinanden.
Hvis du gerne vil have den aller fedeste skærm med de bedste funktioner og nyeste teknologi, skal du også være klar til at betale en del for den. Dog kan man sagtens få en super skærm, uden at den skal rive hele budgettet i stykker. Priserne kan spænder mellem 1.000 kr. til 7.000 kr. (i nogle tilfælde højere priser).
Hvis du ikke har det fedeste og bedste hardware, giver det ikke mening at købe en sindssygt dyr og fin 144hz skærm. For eksempel, hvis dit grafikkort slet ikke egner sig til at køre 4k opløsning, er der ingen grund til at købe en skærm med 4k opløsning. Tjek derfor hvad din anden hardware egner sig til og sørg for, at det passer sammen med den skærm, du vælger.
Hvis du spiller meget, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse skærm. Nogle kan ikke lide at sidde ved for store skærme, mens andre foretrækker dem. En lille skærm kan gøre det svært at se alt, hvad der sker i dit spil. Samtidig kan en stor skærm være ubehagelig at sidde foran på et lille skrivebord. Større skærme er ofte bedre til konsolspil, eller hvis du spiller dine PC spil med en controller. De fleste gamer skærme er mellem 24 og 27 tommer. Dog er curved skærme ofte 30 tommer.
Derudover er det vigtigt at huske, at opløsning og størrelse ikke er det samme. Mange begår den fejl at tro, at når de køber en større skærm, har den automatisk bedre opløsning, hvilket ikke altid er tilfældet. Når du køber en skærm skal du huske, at en stor skærm ikke automatisk betyder bedre opløsning. Hvis du køber en skærm med en 1080p opløsning, som er mere end 23 tommer, vil billedet ofte ikke være i top. Derfor er det vigtigt at tjekke opløsningen samtidig med at du kigger på størrelsen.
Det er ekstremt vigtig at vælge en skærm, der har de porte, du har brug for. Hvis dit grafikkort understøtter DisplayPort, vil du ikke få noget ud af en skærm med udelukkende HDMI porte. Ligeledes er det vigtigt at overveje, om du har brug for jack porte til lyd eller USB porte.
Nvidia har foretaget en undersøgelse, hvor de har undersøgt battle royale eSports spillere og fundet ud af, at opdateringshastigheden gør en kæmpe forskel. De sammenlignede forskellige graffikkort sat sammen med skærme med hhv. 60hz, 144hz og 240hz ved at kigge på spillernes Kill-Death ratio (altså hvor mange de nåede at dræbe før de selv døde i spillet).
Det viste sig, at der var et kæmpe spring fra en 60hz skærm til en 144hz skærm – altså en langt bedre Kill-Death ratio. Studiet konkluderer, at en opdateringshastighed på 144hz har en indflydelse på dine spillefærdigheder.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste gaming skærme 144hz. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Skærmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af gaming skærm 144hz afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Ricki arbejder som IT- og hardware ekspert for Gamingmagasinet. Elektronik er noget, der har fyldt meget i hans opvækst, og i dag er han ikke mange meter fra at kunne leve af sine IT-kundskaber. For i øjeblikket uddanner han sig som datamatiker med speciale i spilprogrammering. Eftersom han har bygget utallige PC’er gennem tiden, er hans spidskompetence afgjort PC-byg. Derfor ved han stort set alt om de forskellige komponenter, deres specifikationer, og hvad der bør kombineres for et optimeret byg.